35 jaar VODW

Ronald de Kimpe
13 feb 2018

VODW is opgericht als marketingadviesbureau in een tijd dat onze toolkit bestond uit pen, papier, schrijf- en rekenmachine. De principes van marketing werden onderwezen uit het standaardwerk van Philip Kotler, overigens daterend uit 1967.

Toen Verdonk, Otten, Dik & Wiegerinck in 1983 begonnen was marketing nog vooral het domein van de aanbieders van consumentenproducten. Unilever, P&G, Mars en in Nederland Douwe Egberts. Grote spelers in het marketingdomein waren toen de reclamebureaus, mediaplanners en marktonderzoekers. En één op één marketing beperkte zich, bij gebrek aan het instrumentarium dat wij nu kennen, tot DM.

Het overzichtelijke marketing

Gaandeweg deden nieuwe hulpmiddelen hun intrede. De tekstverwerker, later gevolgd door de PC. Die dankzij handige software als Lotus 1-2-3 (spreadsheets!) en DBase zich razendsnel ontwikkelde tot de belangrijkste vriend van de marketeer. Productiviteit en efficiency kregen een geweldige impuls met de introductie van mobiele telefonie. Weer iets later kregen we e-mail, internet en na de BlackBerry, smartphones. Al deze ontwikkelingen binnen een tijdsbestek van goed 30 jaar!

Marketing was heel overzichtelijk. Op basis van marktonderzoek verkregen we klantinzichten en deden we aan rudimentaire marktsegmentatie. Soms op basis van klantinzicht, maar veel vaker zonder die kennis ontwikkelden we producten en brachten die op de markt via een beperkte keuze aan distributiekanalen die ook nog eens nauwelijks aan verandering onderhevig waren. Om die producten vervolgens te verkopen dankzij een goed mediaplan dat de communicatie via (vooral) print, radio en televisie aanstuurde. Reclame, heette dat.

Ook het marketing carrièrepad was duidelijk. Je begon als junior in de sales of als productmanager. Deed je het goed, dan werd het een productgroep, en weer later zelfs een heel brand. Of je werd marktonderzoeker, of advertising manager. Via marketingmanager of salesmanager was voor velen de te behalen top marketing-én salesmanager.

Doorbraken in het marketingvak

Twee grote technologische ontwikkelingen hebben doorbraken veroorzaakt in het traditionele marketingvak. De introductie van de database maakte het mogelijk om gerichte marketing te gaan bedrijven naar individuele consumenten. Gevolg was de snelle opkomst van direct marketing. Het openbaar maken van het internet is waarschijnlijk de allerbelangrijkste driver van verandering voor marketeers. Eén van de eerste commerciële gebruikers van internet was Pizza Hut, waar je al in 1994 online een pizza kon bestellen. Vanaf dat moment is het hard gegaan. Van “dat internet, zou dat nou echt iets worden” naar het knappen van de internetzeepbel in 2000. En van daar naar de huidige situatie, waarin online leading is (of zou moeten zijn) in vrijwel iedere commerciële strategie.

Van propvolle PowerPoints naar werkende prototypes

En VODW? Dat veranderde mee. Van traditionele productmarketing naar dienstenmarketing. Van traditionele distributie naar een multichannel aanpak. Van klassiek marktonderzoek naar customer journeys en predictive behavioural modeling. En van langdurige, lineaire projecten naar agile werken. Met als resultaat niet meer een advies, in propvolle PowerPoints verpakt, maar de oplevering van werkende prototypes van online omgevingen. Nam VODW aanvankelijk vooral klassiek bedrijfseconomisch geschoolde marketeers aan, nu werken hier digital natives met de meest uiteenlopende achtergronden. En is marketing van een echt alfa-vak opgeschoven naar de bèta kant.

VODW-DNA onveranderd

Eén ding is in die 35 jaar onveranderd gebleven: het typische VODW-DNA. Gevormd door aardige, bevlogen, enthousiaste mensen die bij opdrachtgevers daadwerkelijk verandering teweegbrengen en die met respect voor de klantorganisatie lastige doch noodzakelijke transities realiseren. Een club die natuurlijk gaat voor de beste, mooiste en zeker efficiëntste oplossing, maar die vooral ook leuk is om mee te werken! Dat was zo, en dat zullen we zeker blijven!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter