'A little less conversation, a little more action!'

Maton Sonnemans
23 nov 2017

Met deze woorden uit de hitsong van Junkie XL opende VODW-partner en DIA founder Roger Peverelli de derde Digital Insurance Agenda conferentie. Na vorige succesedities in Barcelona en Amsterdam nu in München met duizend bezoekers uit veertig landen.

Verzekeren slimmer, makkelijker en beter maken

Twee dagen lang kregen de bezoekers een bak met inspiratie over zich uitgestort: meer dan vijftig korte pitches en demo’s van Insurtechs en een aantal keynotes. Een breed scala aan oplossingen en technologieën passeerden de revue, allen met als doel de wereld van verzekeren slimmer, makkelijker en beter te maken. Sommige insurtechs willen het disruptieve alternatief ontwikkelen voor de grote oude verzekeraars, maar steeds meer insurtech startups zoeken nadrukkelijk de samenwerking op met de ‘incumbants’. In alle gevallen spatte de ambitie van de pitches af. Het aloude beeld dat de verzekeringswereld saai en conventioneel is, is in ieder geval in de schitterend verzorgde conference venue ver weg. Veel jonge mensen, geen pakken en stropdassen, groot engagement en een hippe vibe.

Deze editie hebben we uiteraard weer veel oplossingen gezien die het bedieningsgemak voor de particuliere en zakelijke consument radicaal moeten verhogen. Chatbots, voice recognition, internet of things, data science en artificial intelligence zijn hierin sleutelbegrippen. Daarnaast ook veel aandacht voor preventie, slimmer claimmanagement en detectie van fraude. Als ook maar de helft van de pitches op DIA Munich een succes wordt, dan al is een ding zeker: op het gebied van gezondheid, wonen en mobiliteit gaan de consumenten de komende tijd enorm geholpen worden in het voorkomen, beperken, verzekeren en afhandelen van schade. De grote vraag voor de aanwezige verzekeraars was dan ook niet of insurtech relevant is, maar vooral op welke technologie en oplossingen moet worden ingezet. En dat is ook echt lastig: veel insurtechs komen met een oplossing voor een specifiek probleem in de waardeketen en slechts weinigen hebben al een integrale benadering.

Morele kompas van verzekeraars

Vanuit een consumentenperspectief prikkelde de conferentie ook zonder meer: enerzijds omdat sommige insurtechs gestoeld waren op diepe klantinzichten en krachtige proposities (zoals Lemonade and Tapoly), anderzijds omdat een aantal van de technologie- en datagedreven concepten soms ook best ‘frightening’ zijn. Gaat die intelligente auto device mij als consument echt helpen mijn veiligheid en rijgedrag te verbeteren of is het vooral een handig middel voor de verzekeraar om claims af te wijzen in voorkomende gevallen? En gaat die health-app mij echt gezonder maken of is het een instrument van de zorgverzekeraar om slechte risico’s uit te sluiten? Ben ik als consument bereid al mijn social media gegevens te delen met mijn verzekeraar omdat ze me dan beter van dienst zullen zijn? Waarmee maar duidelijk wordt dat juist in dit tijdperk van ongekende mogelijkheden het morele kompas van de verzekeraar moet kloppen. Juist nu wordt oprecht consumentenvertrouwen belangrijker dan ooit.

Tijd voor 'action'!

Na twee dagen 'conversation' gingen de meeste bezoekers met een forse dosis jeukpoeder huiswaarts. Tijd voor 'action'! En daarmee was ook de derde DIA weer uitermate geslaagd voor de bezoekers, insurtechs en natuurlijk ook voor VODW als sponsor en kennispartner.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter