Boardroom issue: de jongleeract die transformatie heet

Patrick Ruijs
01 okt 2019

We do not live in an era of change but in a change of era. In de wereld van vandaag zullen organisaties moeten transformeren. Dat vraagt van leiderschap in organisaties een echte ‘jongleeract’. Investeren en innoveren in het business model van morgen én overmorgen. En tegelijkertijd meer dan voldoende aandacht geven aan de business van vandaag. Invulling geven aan een oprechte ‘purpose’ en vraagstukken rondom duurzaamheid. Investeren in nieuw talent én het talent van vandaag behouden. Het is echt een om kunst alle ballen hoog te houden.

Wij spraken de afgelopen weken een groot aantal senior executives over hun dilemma’s in transformatie. De uitkomsten presenteren we volgende week donderdag 10 oktober op Wonder...about Transformation tijdens Emerce eDay. Hier een ‘sneak preview’.   

Ambidexterity is the name of the game

Schaken op meerdere borden, werken op meerdere snelheden, innoveren op drie horizonnen. Het zijn begrippen die vaak terugkomen in de gesprekken. ‘Ambidexterity is the name of the game’. Dit fraaie Engelse begrip, wat staat voor perfect links- en rechtshandig zijn, dekt mooi de lading. Het vraagt leiders zeer kritisch te zijn op prioriteitstelling en hun tijdsbesteding ook langs die lijnen in te richten. Dus als 80% van alle investeringen betrekking heeft op de business van vandaag, moet je toch substantieel meer tijd dan 20% besteden aan de business van morgen.

Data- en digitaal gedreven organisaties zijn de basis

Niet verrassend is dat transformatie naar een data- en digital gedreven organisatie topprioriteit voor al onze gesprekspartners is. Dit vertaalt zich in investeringen in talent, nieuwe manieren van organiseren en infrastructuur. Het is noodzakelijk, omdat nieuwe technologie ruimte maakt voor nieuwe kanalen, voor nieuwe business modellen én voor nieuwe vormen van concurrentie. De investering in data en digital is echter alleen succesvol als hierbij de uiteindelijke klant niet wordt vergeten. Dus een mindset waarbij continu customer centricity voorop staat, is één van de succesfactoren bij transformatie. Dat klinkt als een dooddoener, maar blijkt in de praktijk toch een continu gevecht.

Schaalbaarheid is de grote wakkerligger

Innovatie staat dus hoog op de agenda van onze gesprekspartners. Men heeft een duidelijke visie op innovatie. Aan concrete ideeën is vooralsnog geen gebrek. Portfoliomanagement met een duidelijke allocatie van budget en resources is aanwezig. De grote wakkerligger is ‘hoe goede ideeën daadwerkelijk op te schalen?’ Hoe leveren innovaties aantoonbaar een grote bijdrage aan marktbereik en als resultaat daarvan ook aan het totale bedrijfsresultaat?

Investeren in executiekracht

Hiervoor is vaak een forse investering nodig in de executiekracht van een organisatie. Dat moet soms met extra capaciteit. Met andere rollen voor het ‘hoofdkantoor’: meer tijdelijke versterking met teams in de ‘frontlinie van de markt’, minder alleen op afstand sturen op de grote lijnen. En uiteraard door te kiezen voor die initiatieven die aantoonbaar de potentie hebben schaal te realiseren.

Een manier om dit te realiseren is te verschuiven van minimal viable product (MVP) naar minimal viable segment (MVS). Ligt bij een MVP nog vaak de prioriteit op het testen van de juiste set aan functionaliteiten, bij een MVS is het vooral cruciaal iets te realiseren waar de segment/product fit 100% is. Dus richt je zeer selectief op één duidelijk, maar voldoende groot segment, in de markt en focus je op een minimal product dat een 100% match heeft voor dat segment. Daarmee is een MVS een sterk referentieproduct (gebruikers zullen andere potentiële gebruikers aanbrengen), voorspelbaar (een consistente, bekende koper) en het stelt je in staat marktleider te worden in die categorie. De groei die dit oplevert, kan vervolgens gebruikt worden volgende segmenten te verleiden.

Dat transformatie een jongleeract is en blijft mag duidelijk zijn. Dat we met elkaar de nadruk op executie en schaalbaarheid moeten gaan leggen, betekent dat het aan visie en ideeën niet ontbreekt. Dus het komt aan op mindset en leiderschap: volle kracht vooruit dan maar!

Op 10 oktober worden alle resultaten van ons onderzoek gepresenteerd en delen onder andere Quintin Schevernels van funda en Dorkas Koenen van Rabobank hun ervaringen. Interesse daar bij te zijn? Wil je hierbij zijn? We hebben nog een beperkt aantal plaatsen.

PS: overigens is slechts 1% van de mensheid echt ‘ambidextrious’. Leonardo da Vinci is een mooi voorbeeld. Voor iedereen die geen Leonardo is: wij zijn graag uw linker- of rechterhand.

 

LI_FB_vision_paper_2

 

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter