Boardroom issue: door Covid19 wordt business weer reizen in plaats van vakantie

Maton Sonnemans
16 jun 2020

Er gloort hoop aan de horizon, met als belangrijkste nieuws dat Nederland weer voorzichtig op vakantie mag in Europa. Echt reizen naar verre buitenlanden is nog uit den boze en Rutte heeft hiervoor ook duidelijk gewaarschuwd: repatriëren gaat deze keer niet gebeuren.

Op vakantie versus echt reizen: het verschil tussen de gebaande paden met vaak vaste rituelen en het grote avontuur op onbekend terrein. Misschien is dat ook wel het verschil in mindset dat leiders moeten krijgen in het leiden van hun bedrijf. Want is de business de afgelopen jaren misschien niet te veel op vakantie gaan lijken? Ging het niet bijna te makkelijk allemaal? Ik sprak vorige week een directielid van een grote onderneming en zij had zich gerealiseerd dat een grote groep van de leidinggevenden nog nooit een crisis had meegemaakt omdat ze na 2009 begonnen waren met werken. Inmiddels zijn deze mensen na elf jaar op leidinggevende posities terechtgekomen, maar hebben ze nog nooit een echt serieuze crisis beleefd. Dat doet wat met je.

Door Covid19 wordt business weer reizen in plaats van vakantie. Bij reizen moet je de onzekerheid omarmen. Want je weet dat niets gaat worden zoals misschien gehoopt en gepland. Sommige zaken worden veel mooier en beter en op andere momenten moet je door het stof en er maar het beste van proberen te maken. Deze vijf parallellen tussen reizen en business zijn wat mij betreft de moeite waard.

Scenario's doordenken

Je moet scenario’s maken, maar je kan er niet een kiezen. Scenario’s zijn bedoeld om je strategie solide te maken in alle scenario’s die kunnen gebeuren. Toch hoor ik nog veel leiders zeggen dat ze van de vier scenario’s gekozen gekozen hebben voor scenario X. Alsof dat een keuze is. Niemand weet of en hoe de economie zich de komende drie jaar gaat herstellen, dus je kan maar beter op alle scenario’s zijn voorbereid. Als je naar Spanje op strandvakantie gaat zijn een paar korte broeken, shirts en creditcard wellicht genoeg, ga je echt de bergen in dan is het meer dan verstandig ook rekening te houden met slecht weer qua kleding en proviand.

Zonder marge geen route

Bouw de broodnodige marge in. De crisis heeft ons hard met de neus op de feiten gedrukt dat onze just in time economie best risicovol is gebleken. Als een partij in de waardeketen niet meer kan leveren valt het gehele productiesysteem stil. Bij reizen weet je ook dat je altijd marge moet inbouwen, want je kan wel eens een bus of boot missen. Bij vakantie reken je erop dat alles precies op tijd is, bij reizen weet je dat je zonder marge nergens komt.

Aanpassingsvermogen

Wees flexibel en werk in sprints. Ons aanpassingsvermogen is de afgelopen maanden serieus op de proef gesteld. En het goede nieuws is dat we dat beter konden dan veel mensen van te voren dachten. Vakantie is traditioneel plannen en organiseren, reizen is agile: wel een duidelijke stip en ambitie, maar verder in korte sprints elke keer een stuk van de reis realiseren. Reizigers leven meer in het moment en voelen zichzelf autonoom en verantwoordelijk om elk stuk van hun reis zelf te creëren als onderdeel van het grotere plan.

Fit en gezond

Zorg dat je fit en gezond bent en blijft. Je hoort het vaak van vakantiegangers bij hun terugkomst: ik was doodmoe van het werken toen ik ging, ik heb (heerlijk) niets gedaan en ben ook nog wat kilootjes aangekomen. Voor echte reizigers is het een ander verhaal. Fit en gezond vertrekken en blijven gedurende de reis is randvoorwaarde nummer één. De persoonlijke fitheid en vitaliteit van mensen in je organisatie is ultrabelangrijk en zeker de komende jaren zal dit echt meer aandacht moeten krijgen van leidinggevenden.

Durf te genieten

En last but not least: wees niet bang en durf te genieten. We weten dat angst een slechte raadgever is. De afgelopen drie maanden zijn we in de media overspoeld met angstberichten. Nog nooit heeft één onderwerp zo lang alle kranten, journaals en praatprogramma’s beheerst als nu, met telkens weer die waarschuwende vingers. Natuurlijk moeten we risico’s serieus nemen, maar overdrijf ook niet. Elke ervaren reiziger weet dit ook. Er worden mensen beroofd, er vallen wandelaars in ravijnen en je kan doodziek worden in landen met slechte voorzieningen.

Maar moet dat je ervan weerhouden om (goed voorbereid) op reis te gaan, te genieten en te leren van onverwachte ontmoetingen met onbekende culturen in een andere wereld?

 

 

Hoe ga je momenteel om met de huidige crisis?

Op dit moment worden organisaties geconfronteerd met zowel een korte termijn uitdaging met betrekking tot bedrijfscontinuïteit, als een uitdaging gericht op de fase direct na de coronacrisis: hoe werken we aan de veerkracht van de organisatie en passen we ons aan een veranderde maatschappij aan? 

Waar jouw organisatie zich ook bevindt met betrekking tot deze crisis, wij bieden je graag een e-book aan met inzichten, scenario’s en praktische tips om de periode tijdens en na corona het hoofd te kunnen bieden.Mockup - Transforming your business beyond COVID-19

 

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter