Creative Rogier: “Dingen eenvoudig maken is hard werken”

Rogier Moens
07 sep 2017

VODW is volop in transformatie. Hoe ervaren onze mensen de nieuwe manier van werken en denken? De afgelopen weken kwam telkens één van onze business strategen, data scientists, transformatiemanagers, creatieven of marketingtechnologen hierover aan het woord.

Afgelopen week deelde Christi-Janne vanuit haar rol als transformatiemanager hoe zij transformaties ervaart, bij opdrachtgevers en bij VODW zelf. In het laatste deel van deze serie vertelt Rogier wat de rol van een creative in multidisciplinaire teams is, hoe hij zijn superkrachten onderhoudt en over zijn favoriete reis naar Rome.

Wat zijn jouw belangrijkste superkrachten?

"Als ontwerper probeer je 'lui' te zijn. Dat betekent dat je alles zo eenvoudig mogelijk wilt maken. Enkele jaren geleden was er een reclame die de slogan "If it aint easy, it’s crap” gebruikte. Ondanks dat de reclame niet zo goed was, is de boodschap dat wel. Je ziet het ook erg veel in de praktijk: hoe goed je product ook is, als het niet eenvoudig te gebruiken is en niet past in het gedrag van de gebruiker, sterft het snel uit. En wat blijkt? Dingen eenvoudig maken is vaak hard werken, jij moet het werk doen wat je klant niet kan of wil doen. Dat vind ik leuk."

"If it aint easy, it’s crap”

Hoe heb je deze superkrachten de afgelopen tijd ingezet?

“Op veel verschillende manieren. Meestal werk ik samen in een team van 6 à 7 personen aan een nieuw product of nieuwe propositie. Mijn rol is dan om tijdens het genereren van de ideeën samen met het team in korte tijd prototypes of experimenten op te zetten om onze aannames en ideeën te testen en te valideren. Hierbij is het natuurlijk heel belangrijk om het zo eenvoudig mogelijk te maken. Als creative beheers ik veel methodieken en technieken om concepten snel te kunnen visualiseren en realiseren.”

Met welke superheld werk je het liefst samen?

“In de praktijk werk ik veel samen met business strategen en data scientistsHet mooie van de samenwerking met een business strateeg is dat we verschillende perspectieven bij elkaar brengen. In combinatie met een data scientist geeft dit ontzettend veel mogelijkheden om snel aannames te valideren of ideeën te testen. Maar ik werk eigenlijk het allerliefst samen met de gebruiker. Uiteindelijk is dat degene die ermee moet werken.”

Wat was jouw favoriete reis? 

Mijn favoriete reis was een korte reis naar Rome. Op de academie heb ik namelijk kunstgeschiedenis gestudeerd en daar alle kunstvormen van oudheid, klassiek en modern gezien in boek, dia of op internet. Maar pas in Rome besefte ik hoe briljant de Sint Pieter in elkaar zit. En dat je veel pas kunt begrijpen als je het ervaart en er rondloopt. Opeens begreep ik veel beter wat ik had geleerd.

Tegen welke uitdagingen of conflicten ben je aangelopen? 

“De grootste uitdaging is om de opdrachtgever waarmee we samenwerken een andere bril op te zetten. Onze opdrachtgevers zijn inhoudelijk vaak superspecialisten in hun domein of werkgebied. Maar dit genereert ook vaak een tunnelvisie. Het moeilijke is om deze tunnel te doorbreken en ze de mogelijkheden via nieuwe perspectieven te laten zien. Vaak los ik dit op door hen samen met gebruikers hun producten en diensten te laten bekijken en beleven. Dat geeft altijd verrassende inzichten en verruimt hun visie.”

Hoe train en onderhoud jij je superkrachten?

“Herken je dit? Je staat in de lift en wilt de deuren nog even openhouden en je weet niet welke knop de juiste is?”

“Ze lijken heel erg op elkaar en alleen na goed kijken zal je begrijpen welke button waarvoor is. Alleen ben je dan al te laat. Ik train mijn superkrachten door goed om me heen te kijken en me bewust te worden van als ik iets doe of niet doe, waarom dit dan is. En dan te bedenken wat een betere oplossing zou zijn, maar ook door te kijken hoe andere mensen hiermee omgaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden om hier zelf snel mee te experimenteren.”

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt?

Dat je altijd het gedrag achter de vraag moet weten te vinden. Waarom wil je dit? Waarom doe je dit? Wat wil je eigenlijk bereiken? Als je dit niet helder krijgt, ben je de oplossing op het verkeerde niveau aan het implementeren en heb je kans dat het alleen maar erger en moeilijker wordt.

Hoe gaat jouw reis verder?

Het mooie van reizen vind ik dat je meestal niet weet hoe het loopt en waar je uiteindelijk terecht komt. Dus plan ik ook op die manier. Maar onderliggend is het wel mijn ambitie om, zeker bij de grote jongens, het belang van klantperspectief en klantwaarde in hun DNA te brengen. Zodat hun services persoonlijker worden en beter aansluiten op de manier waarop jij als uniek persoon er het meeste aan hebt. Een wereld waarin ik niet meer een klantnummer ben, maar gewoon Rogier (en zeker niet de heer of mevrouw R. Moens).

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter