Data Science & Design Thinking met YAG

Anne van den Broek
07 mrt 2017

Wat is de waarde van data? Wat kan je allemaal met data doen? En hoe pak je zo’n data-analyse nou aan? Dat zijn de hoofdvragen die we met 27 studentconsultants van de Young Advisory Group (YAG) hebben behandeld op het VODW Data Event op 3 maart. Met een actuele case heeft de YAG kennis gemaakt met VODW en hebben we ingezoomd op de waardevolle combinatie van data science en design thinking.

Om 13:00 uur stroomden de YAG consultants uit alle hoeken van Nederland binnen op het landgoed Leusderend. De middag startte met een inspirerend praatje van collega (en mede-oprichter YAG Groningen) Suzanne Legtenberg over het werken bij VODW. Met een prinstscreen van haar eigen agenda, kregen de studenten écht een gevoel bij het werk van een consultant. Na deze korte introductie over VODW, zoomden we vervolgens in op: DATA!

De drie hoofdvragen die collega Anne van den Broek over data behandelde waren:

  1. Wat is de waarde van data?
  2. Wat doen wij met data voor onze klanten?
  3. Hoe kom ik van een klantvraag naar een datagedreven inzicht?

We gingen aan de slag met een inspirerende case, die gebaseerd is op een recent traject voor een grote klant van VODW. Om het voor zowel de alpha als bèta studenten een gave ervaring te laten zijn, hebben we ervoor gekozen op een hele creatieve manier over data na te denken. Dit deden we met een data driven design challenge, waarin de studenten in teams allerlei datagedreven oplossingen bedachten voor het geschetste probleem. De meest uiteenlopende, creatieve en vernieuwende ideeën kwamen hier in minder dan een uur naar voren!

De case bestond uit drie rondes, waarin we de potentiële datagedreven oplossingen steeds een stukje scherper maakten. In de eerste ronde zijn de studenten aan de slag gegaan met een brede vraag en hebben ze datagedreven oplossingen bedacht, zonder aan beperkingen te denken. Ter inspiratie kregen ze een overzicht van alle mogelijk bruikbare data. De oplossingen tekenden ze zo visueel mogelijk uit, zodat elk idee voor iedereen meteen een beeld opriep. Na het pitchen van de grove ideeën aan het team, begon elke student aan een verdiepingsslag op één idee om ook na te denken over hoe ze bijvoorbeeld aan bepaalde data zouden kunnen komen. Ten slotte koos elk team één van de potentiële oplossingen om met elkaar verder uit te werken. Dit deden zij in niet minder dan acht minuten, met behulp van een paar stiften en een brown paper.

Aan het eind van de middag heeft ieder team het beste idee gepitcht aan de jury. De jury bestond uit één consultant die daadwerkelijk deze opdracht heeft uitgevoerd, Senior Manager Data Science Bastiaan van de Rakt en onze HR Manager Marieke Storm. Het winnende team mocht een mooi, toepasselijk prijzenpakket in ontvangst nemen!

Na de groepsfoto, een vragenrondje en een potje tafeltennis, zijn we naar onze eigen kroeg gegaan voor de vrijmibo. Met een biertje in de hand hebben we nagepraat over de dag en het weekend goed ingeluid!

Vooruitstrevende datatoepassingen

Bergen data, maar geen idee wat je er mee kunt? Laat de data scientists van EY VODW je helpen! Wij helpen je met een logische roadmap, een 360 graden klantbeeld of next best actions.

Ik wil een data oplossing

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter