De 6 cruciale ontwikkelingen van de Perfect Digital Storm

EY VODW
09 jan 2015

Welkom in 2015! De kerstperiode is inmiddels weer achter de rug, een tijd waarin het goede doel centraal staat. Onze kerstgedachte ging dit jaar uit naar Serious Request, waarvoor onze collega Stephanie Smit samen met haar team de Noordkaap Challenge heeft gereden. VODW Digital heeft dit team een challenge meegegeven die hen een financiële bijdrage opleverde voor het goede doel.

De challenge bestond uit het uitbeelden van de zes elementen van de Perfect Digital Storm. Geen gemakkelijke opgave, maar het team heeft dit succesvol volbracht! In dit artikel staan de zes elementen van de Perfect Digital Storm beschreven; deze resulteren gezamenlijk in een technologisch landschap dat zowel kansen als bedreigingen biedt voor bestaande en nieuwe spelers. Voor bestaande spelers is het zaak om agile te innoveren, wat vaak in de praktijk moeilijk blijkt gezien de omvang en logheid van bestaande spelers. Nieuwkomers zijn veelal minder gehinderd door omvang of legacy en kunnen sneller inspringen op de nieuwe kansen die de digitale storm biedt.

In bovengenoemd artikel omschrijft Eduard de Wilde waarom we het juist nú over deze Perfect Digital Storm hebben: verschillende ontwikkelingen komen steeds meer tot volwassenheid, waardoor ze een steeds grotere impact hebben. De ontwikkelingen versterken elkaar in hun disruptieve effect, het aloude ‘het totaal is groter dan de som der delen’ gaat ook hier op.

Aan het eind van dit artikel staan de visualisaties van elk van de elementen getoond. Aan jou de uitdaging om deze te matchen met de genoemde ontwikkelingen! Stuur jouw antwoorden in en maak kans op een unieke set VODW Digital Agile cards. Daarnaast gaan we uiteraard graag het gesprek aan over de impact van de Perfect Digital Storm op jouw organisatie.

  1. Metcalfe’s Law - hoe meer connecties, hoe meer waarde

Een netwerk is pas wat waard als er veel deelnemers zijn. De waarde van een netwerk neemt kwadratisch toe met het aantal aangesloten deelnemers of apparaten. Eenvoudig gezegd, hoe meer apparaten onderdeel zijn van het netwerk, hoe meer waarde het netwerk voor de gebruikers heeft. Dit is heel herkenbaar voor sociale netwerken: een sociaal netwerk waar slechts een paar mensen aanwezig zijn, heeft weinig waarde omdat er weinig gebeurt. Hoe meer mensen een netwerk gebruiken, des te meer het ‘de standaard’ wordt. Hierdoor neemt de waarde van het netwerk enorm toe. Facebook is als het ware een soort telefoonboek geworden: als je iemand zoekt, kun je die zoektocht het best op Facebook beginnen. Hiermee is Facebook de standaard geworden voor sociale netwerken (de vraag is uiteraard hoelang zij dit blijven vasthouden gezien de huidige ontwikkelingen...).

Naast sociale netwerken zien we Metcalfe’s law ook in de groei van peer-to-peer netwerken, zoals Uber of Airbnb, waarbij de waarde substantieel toeneemt als het aantal aangesloten deelnemers groeit. Hoe groter het platform, hoe interessanter het wordt nieuwe diensten te ontwikkelen. Zo organiseerde Uber een ludieke actie op National Cat Day. Deelnemers konden een kat uit het asiel in een Uber-taxi laten bezorgen, om vervolgens een half uur met het beestje te mogen knuffelen. Wilden ze na dat half uur geen afscheid meer nemen, dan konden ze het beestje adopteren. Deze actie was voor Uber ideaal om te testen hoe hun netwerk reageert op aanvullende diensten.

  1. Mobiel gebruik neemt nog steeds enorm toe

De gemiddelde Nederlander heeft inmiddels al ruim drie mobile devices (smartphone, tablet, laptop). Het gebruik van tablets is in Nederland zeer hoog in vergelijking tot de rest van de wereld: meer dan de helft van onze bevolking gebruikt inmiddels een tablet (Consumer Barometer). Het offline landschap wordt hierdoor steeds meer beïnvloed. Het betalen voor een parkeerplaats gebeurt op veel plekken al met digitale parkeerpalen. Bovendien verminderen veel gemeentes het aantal palen, omdat zij ervan uitgaan dat mensen steeds meer via apps, zoals Parkmobile of Yellowbrick, betalen.

  1. Open standards - geen geheimen meer, samen ontwikkelen we sneller en beter

Steeds meer technologie en scripts komen ter beschikking van de massa. Organisaties moedigen ontwikkelaars aan hierop verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het gebruik van API’s. De tijd dat we ideeën en technologieën ‘geheim’ hielden lijkt voorbij; samen ontwikkelen we sneller en beter, omdat we op elkaars werk voortborduren. Wordpress is hiervan een mooi voorbeeld, aangezien gebruikers templates en plug-ins zelf kunnen ontwikkelen, van anderen gebruiken en verder ontwikkelen. Wordpress stimuleert dit maximaal, omdat zij als basis fungeren voor zeer veel websites. Wordpress blijft hierdoor up-to-date en innoveert. Ook buiten de digitale wereld vindt deze ontwikkeling plaats: zo kondigde Toyota op CES aan dat zij de patenten op hun fuel cell technologie open stellen.

  1. Internet of Things - internetverbinding zorgt voor nieuwe functionaliteiten in producten

Steeds meer producten worden voorzien van een internetverbinding. Dit biedt mogelijkheden voor nieuwe functionaliteiten tussen het product en de gebruiker en tussen producten onderling. Denk aan slimme pillendoosjes die de consument informeren over de medicijninname, slimme thermostaten en verlichtingsinstallaties, slimme koelkasten die jouw voedselvoorraad bijhouden, kleding met sensors voor gezondheidsinformatie, automatische auto’s, etc. Het gaat hierbij vooral om de waarde die de internetverbinding toevoegt aan het product: simpelweg een verbinding met het internet resulteert nog niet direct in waardevolle functionaliteiten die iets speciaals betekenen voor de consument. De focus ligt dus bij veel IoT producten nog te veel op het functionele aspect - de aanwezigheid van een internetverbinding. Doordat de waarde voor de consument nog onvoldoende duidelijk is, ontwikkelen deze innovaties minder snel dan wellicht verwacht.

  1. Big data - klantgedrag nauwkeurig vastgelegd in cijfers, over kanalen en devices heen

Het gedrag van klanten kan steeds beter worden gemeten. Dit kan zowel online (omnichannel, cross device) als offline (videoregistratie, klantenkaarten, etc.). Door eigen en externe data slim te combineren kunnen organisaties hun aanbod beter op de wensen en behoeften van hun klanten aanpassen. Bovendien biedt de data veel inzichten voor innovaties. Inrix ontwikkelde bijvoorbeeld een app waarmee je files kan vermijden. Deze app verzamelt realtime data op basis van onder andere de route en snelheden van de app-gebruikers. Zo voorspelt Inrix filegevaar en adviseert alternatieve routes. In combinatie met informatie van telefoonpalen ontdekte Inrix de correlatie tussen filegevaar bij winkelcentra en de uitverkoop van winkels. Hierdoor werden de data van Inrix ook interessant voor anderen, zoals winkeliers.

  1. Moore’s law - oneindige technologische mogelijkheden door toenemende snelheid van technologie

De snelheid van technologie blijft toenemen doordat de processorkracht in apparaten elke twee jaar verdubbelt. De meeste consumententechnologieën hebben nu al een hogere snelheid dan die de consument momenteel gebruikt. De technologie biedt veel ruimte voor verdere innovaties en ontwikkelingen. De ontwikkeling van apps voor de fotocamera van smartphones is hier een mooi voorbeeld van: de camera op onze mobiel is inmiddels zo goed, dat we er naast foto’s ook andere functionaliteiten aan kunnen toekennen, zoals het scannen en inlezen/herkennen van objecten tot zelfs het meten van de bloeddruk.

Benieuwd wat deze ontwikkelingen voor jouw organisatie betekenen? We gaan graag vrijblijvend het gesprek met je aan.

 

Perfect-Digital-Storm

 

 

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter