De B2B wake up call: Mobile en video booming voor de hele B2B-klantreis

Sabrina Post
28 jul 2016

Mobile first geldt niet voor B2B? Niets is minder waar… B2B-organisaties die geloven dat B2B-aankoopprocessen niet via mobile plaatsvinden, slaan de plank mis. Ook video’s zijn booming. YouTube is na Google de tweede zoekmachine. Je wordt dus niet alleen door prospects en klanten gegoogled, je wordt massaal geyoutubed! Dat beperkt zich dus zeker niet alleen tot het particuliere domein.

De belangrijkste inzichten uit onderzoek - mobile

Het onderzoek van Google en Millward Brown toont aan dat 42% van de B2B-kopers de smartphone gebruikt voor research. Dit representeert een groei van maar liefst 91% (!) ten opzichte van de twee jaar daarvoor. In tegenstelling tot wat je wellicht zou denken, doet de helft van hen dit zelfs op het werk. Anders dan twee jaar geleden beperkt het gebruik van de smartphone zich ook niet alleen tot de researchfase. De mobiele telefoon wordt voor de gehele B2B-klantreis gebruikt, van het vergelijken van prijzen tot aan de daadwerkelijk koop. In het afgelopen jaar zijn mobiele B2B-aankopen al met 22% gestegen.

Aan de slag… mobile content voor B2B

Reden genoeg om je mobiele kanaal gericht uit te bouwen en je website mobile friendly te maken. Hiervoor alvast een paar praktische tips:

  • Zorg dat al je content (ook e-mails) responsive is.
  • Evalueer de mogelijkheden en het potentieel van een app voor de klantreis
  • Bied click-to-call functionaliteiten en share buttons

Een mooi voorbeeld van hoe je het mobiele kanaal gericht kunt inzetten in de zakelijke klantreis is de app Home Depot PRO van de gelijknamige bouwmarktketen in Amerika. Home Depot ontwikkelde een app voor aannemers, schilders, dakdekkers en andere professionals in de bouw die hen helpt hun inkoopactiviteiten makkelijker en efficiënter te organiseren. Met de app kunnen klanten hun voormalige aankopen en facturen makkelijk nakijken en nieuwe inkooplijsten opstellen, eerder gemaakte bestellingen makkelijk opnieuw opgeven en ook hebben klanten real time inzicht in de voorraden en levertijden van alle Home Depot zaken.

 

ProApp2

 

Via de app opgegeven bestellingen kunnen vervolgens als een pakket bij de dichtstbijzijnde winkel worden afgehaald of op de zaak worden afgeleverd. Uiteraard ontvangen klanten ook informatie en advies rondom de voor hen relevante producten. Home Depot versterkt zo niet alleen haar merk maar zet het mobiele kanaal effectief en succesvol in voor commerciële doeleinden.

De belangrijkste inzichten uit onderzoek - video

In de afgelopen twee jaar is het aantal B2B-stakeholders dat video gebruikte tijdens de onderzoeksfase gestegen van 18% tot 70%. Hierbij kijkt men in de eerste plaats naar video’s over productfuncties, gevolgd door tips & tricks en professionele reviews. Een serieus te nemen medium – de helft kijkt 30 minuten en één op de vijf kijkt zelfs een uur naar een film! Het is dus niet alleen een medium om bewustzijn te creëren maar biedt een uitstekend podium om de beleving rondom je bedrijf, producten en diensten gericht en gecontroleerd vorm te geven.

Aan de slag… B2B video marketing

Ook hier een aantal praktische tips:

  • Zorg voor kwaliteit boven kwantiteit, maar ook voor continuïteit in het uploaden van nieuwe videocontent.
  • Integreer video’s gericht in je overige contentmateriaal.
  • Last but not least, maak het persoonlijk en echt: gebruik echte managers en herkenbare situaties.

Lumedx, een klein Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in healthcare technology, is een voorbeeld van succesvolle videomarketing. Om kostenefficiënt meer awareness te genereren maakten zij een aantal webinars en combineerden dit met leadgeneratie campagnes. Hierdoor intensiveerden ze het contact met meer dan 500 klanten, creëerden ze onderscheidend vermogen ten opzichte van veel grotere bedrijven en genereerden ze 600.000 dollar jaarlijkse omzet.

 

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter