De gewetensvraag: is jouw bedrijfscultuur aantrekkelijk (genoeg) voor jong toptalent?

Maton Sonnemans
12 mei 2016

Afgelopen maand was VODW de trotse partner van Digital Insurance Agenda (DIA) Barcelona. Deze nieuwe conferentie over technologie in de verzekeringssector is een initiatief van mijn collega-partner Roger Peverelli. Roger heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een internationale autoriteit op het gebied van klantgerichte vernieuwing in de financiële sector.

Op deze conferentie presenteerden zo’n 50 insurtech ondernemingen zich aan 500 gasten uit 36 landen. Grote verzekeraars uit meerdere landen waren met zware delegaties aanwezig. Vanuit Nederland waren bestuurs- en directieleden van alle grote merken aanwezig. Duidelijk dat het thema technologie verhoogde aandacht heeft.

Verzekeringen interessanter dan online schoenen of maaltijdboxen

De conferentie met een flitsend ‘TED-achtig’ format gaf in razend tempo een concrete impressie van het enorme, innovatieve ondernemerschap dat op dit moment zijn tanden zet in de wereld van verzekeringen. Wat mij – en waarschijnlijk ook de bestuurders van de grote verzekeraars – het meest intrigeerde was niet zozeer de knappe technologie, maar vooral het engagement van die jonge ondernemers die vol overtuiging het verschil willen maken in en met verzekeringen. De entrepreneurs hebben allemaal een sterke missie die ze heel serieus nemen. Zonder uitzondering zien zij de relevantie en maatschappelijke waarde van verzekeringen: als smeerolie in de ontwikkeling van economieën, om risico’s voor de gewone burger draagbaar te laten zijn en verzekeringen gemakkelijker te maken.

Verzekeringen zijn voor deze ondernemers interessanter en relevanter dan online schoenen of maaltijdboxen verkopen. Het is een heel positief signaal dat deze jonge talenten hun energie en expertise inzetten om verzekeringen toegankelijker, eerlijker, efficiënter en leuker te maken. Tijdens de tweedaagse conferentie zijn veel nuttige en hopelijk vruchtbare contacten gelegd tussen deze insurtech ondernemers en grote verzekeraars. We gaan natuurlijk volgen of hier mooie zaken uit voort vloeien.

"Waarom kunnen twee gasten van 27 iets bedenken en realiseren wat grote verzekeraars met honderden mensen blijkbaar niet kunnen?"

Daarnaast is er ongetwijfeld ook een knagend gevoel waarmee meerdere directieleden van de grote verzekeraars terug het vliegtuig zijn ingestapt: waarom kunnen twee gasten van 27 iets bedenken en realiseren wat wij met honderden mensen blijkbaar niet kunnen? En waarom kiezen al die briljante mensen voor het ondernemerschap en niet voor een corporate carrière? En zijn deze bedrijven onze toekomstige partners of juist levensbedreigende concurrenten?

Meer snelheid, intellectuele uitdaging, verantwoordelijkheid en impact

In het algemeen is het de laatste jaren een trend dat jong talent na het afstuderen voor een andere carrière kiest dan tien jaar geleden. Deze generatie wil meer snelheid, intellectuele uitdaging, verantwoordelijkheid en impact. Ze denken in creatieve oplossingen in plaats van dat ze beren de weg op trekken. Willen hun talent en tijd niet verspillen aan conservatieve en onnozele activiteiten. Vandaar dat eigen ondernemerschap, maar ook strategische consultancy nu meer in trek zijn dan een corporate traineeship.

"Niet zozeer het product, maar vooral de organisatie die het product bedenkt moet aantrekkelijk zijn voor talent"

Wat DIA Barcelona ons dan ook leerde is dat het niet zozeer het product is dat aantrekkelijk en uitdagend moet zijn voor het aanstormende talent, maar vooral de organisatie die het product bedenkt, ontwikkelt en op de markt brengt. Dit wordt in mijn ogen een van de belangrijke strategische uitdagingen van verzekeraars (en misschien ook in bredere zin voor corporates): hoe kunnen conventionele, starre structuren en werkwijzen worden doorbroken en culturen (en werkgeversmerken) worden gecreëerd waaraan jong toptalent zich weer wil verbinden? Culturen waarin niet de IT-kalender, maar de klantkalender regeert. En waarin de houding ‘kan niet’ is vervangen door ‘let’s experiment’. Van conservatief naar innovatief, van product- naar klantgedreven, van technologie-arm naar tech-savy, van traag naar agile. En last but not least: met het hart op de goede plaats. Als verzekeraars het echt willen, dan kan het.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter