De Hero’s Journey van data scientist Marjolein: “Stakeholder management is cruciaal”

EY VODW
26 aug 2017

Als je organisaties helpt met transformeren, moet je zelf ook kunnen veranderen. Anderhalf jaar geleden transformeerde VODW en werd de organisatie zo ingericht dat we beter multidisciplinair konden werken. ‘De hero’s journey van…’ is een nieuwe serie waarin onze data scientists, business strategen, marketingtechnologen, creatieven en transformatiemanagers vertellen hoe zij dit ervaren.

Zoals één van onze partners Beate aan het begin van deze transformatie schreef: “Multidisciplinair betekent voor ons samen, gelijktijdig, met elkaar een vraagstuk aanpakken. Om te komen tot een onderscheidende impactvolle klantoplossing. Waarbij iedereen de eigen expertise inbrengt. Iedereen is als het ware een superheld vanuit zijn of haar discipline.”

Onlangs werden Patrick en Beate geïnterviewd over de status quo van deze transformatie. Hun conclusie: “Het nieuwe VODW is sneller en wendbaarder.” Hoe ervaren onze superhelden op de vloer dat? We stellen onze mensen 6 vragen aan de hand van de Hero’s journey. Dit is een archetype verhaallijn waarbij er een superheld centraal staat. Deze held wordt opgeroepen om op avontuur te gaan in een andere wereld. Tijdens dit avontuur komt hij of zij verschillende uitdagingen, conflicten of dilemma’s tegen, die hij samen met andere superhelden aangaat. Na de reis komt hij of zij 'getransformeerd' terug.

Ook voor onze VODW'ers was de transformatie een avontuur. Deze week staat data scientist Marjolein in de spotlight. Marjolein werkt al bijna 7 jaar bij VODW en vertelt over haar superkrachten en uitdagingen. Hoe zij haar data science competentie inzet in multidisciplinaire teams, maar ook hoe zij herstelde na het breken van haar enkel. Buiten haar werk om is Marjolein ook een echte superheld: een van haar heldhaftige hobby's is namelijk parachutespringen!

1. Wat zijn jouw belangrijkste superkrachten?

“Energie, resultaatgerichtheid, samenwerking en mijn data science competentie. Als spin in het web sta ik het best in mijn kracht, waarbij het betrekken van alle stakeholders en aandacht voor change management een belangrijke rol spelen. Met mijn data science competentie kan ik scherpe inhoudelijke invulling geven aan projecten.

2. Hoe zet je deze superkrachten in?

“Bij een verzekeraar werk ik op dit moment in een multidisciplinair team aan een dienst die we met live pilots steeds verder ontwikkelen en uiteindelijk begin 2018 live gaan zetten. Dit multidisciplinaire team bestaat uit een product owner, designer, digitale marketeer, digitale analist, marketingtechnoloog, app-developer en een IT-specialist. Bij de start van een pilot zorg ik met behulp van het team vanuit de klant voor de juiste monitoring van resultaten, testen van hypotheses en het trekken van conclusies voor een volgende pilot. Ook zit ik met de developer en IT-specialist aan tafel om voor de pilots de technologie op de juiste manier in te zetten en op elkaar af te stemmen. Bovendien speel ik als spin in het web een belangrijke rol om iedereen met elkaar aan tafel te krijgen. Stakeholdermanagement is hierbij cruciaal.”

Bij de start van een pilot zorg ik met behulp van het team vanuit de klant voor de juiste monitoring van resultaten, testen van hypotheses en het trekken van conclusies voor een volgende pilot.

3. Met welke superheld werk je het liefst samen?

“Ik werk het liefst samen met de creatieve designers van VODW. Hun competentie lijkt op het eerste gezicht compleet het tegenovergestelde van Data Science, maar tegelijkertijd kunnen we heel complementair zijn aan elkaar. Hoe geef je bijvoorbeeld KPI’s op de juiste manier weer, zodat deze voor het publiek begrijpelijk zijn en het er ook meteen gaaf uit ziet? Bepaling van KPI’s is een ding, maar weergave is net zo belangrijk. Je krijgt dan het effect 1+1=3, en daar krijg ik erg veel energie van.”

4. Tegen welke uitdagingen of conflicten ben je aangelopen?

“Door het breken van mijn enkel tijdens het sporten heb ik afgelopen jaar twee operaties gehad en heb ik 10 maanden lang maar halftime kunnen werken. Een enorme uitdaging, omdat ik normaal niet stil zit. Ik heb begrip moeten ontwikkelen voor de situatie en mij erbij neer moeten leggen. Toch heb ik enorm veel van deze periode geleerd. Mijn doorzettingsvermogen en energie zijn vaak erg positief om te bezitten, maar het is niet vanzelfsprekend dat je dit altijd maar als krachten bij je hebt. En ze mogen er ook weleens niet zijn.”

5. Hoe train jij je superkrachten?

“Door mijn leergierigheid ben ik altijd erg geïnteresseerd in wat mijn collega’s vanuit andere competenties weten en doen, en dit helpt mij op inhoudelijk vlak mij te ontwikkelen in de breedte. Op data science-vlak houden wij elkaar binnen ons competentiegebied op de hoogte van nieuwe technieken en software, dus blijven we up-to-date op ontwikkelingen hier. Wekelijkse mails die ik ontvang van relevante platforms op het gebied van data science helpen ook hierbij, zoals Data Science Central. Buiten mijn werk ben ik bezig met mindfulness-technieken en yoga om mijn energie te kunnen doseren en daarnaast spring ik parachute waarbij ik mijn energie kwijt kan en mijn gedachten en aandacht compleet focus op de sprong.”

 

data-scientist-marjolein-hero-journey

 

6. Hoe gaat jouw reis verder?

“De ‘Next Best Action-gedachte’ blijft mij enorm boeien. Hoe kun je alle beschikbare klantkennis en techniek inzetten om de klant zo goed mogelijk te bedienen? Door combinatie van voorspelmodellen en real-time triggers, zoals een klantinteractie en levensgebeurtenissen, kun je op ieder moment de meest passende vervolgactie bepalen. Door respons hierop vast te houden en de modellen verder aan te scherpen, word je steeds beter in het bepalen van passende acties via alle kanalen. Ik help klanten graag om dit op een experimentele manier op te zetten: klein beginnen, testen, bijsturen en aanvullen. Op deze manier bouwen aan de ‘Next Best Action engine’ die de relatie met de eindklant verder ontwikkelt en inspeelt op hun huidige verwachtingen. Techniek speelt een belangrijke rol hierbij en daarin ben ik zeer geïnteresseerd. Hier kan ik mij nog verder in ontwikkelen zodat ik onze klanten vanuit een nog breder perspectief kan helpen.”

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter