De Hero’s Journey van data scientist Steven: "Analyse versus acceptatie"

Steven Kraal
04 aug 2017

Als je organisaties helpt met transformeren, moet je zelf ook kunnen veranderen. Anderhalf jaar geleden transformeerde VODW en werd de organisatie zo ingericht dat we beter multidisciplinair konden werken. ‘De hero’s journey van…’ is een serie waarin onze data scientists, business strategen, marketingtechnologen, creatieven en transformatiemanagers vertellen hoe zij dit ervaren.

Hiervoor stellen we onze mensen zes vragen aan de hand van de Hero’s journey. Dit is een archetype verhaallijn waarbij er een superheld centraal staat. Deze held wordt opgeroepen om op avontuur te gaan in een andere wereld. Tijdens dit avontuur komt hij of zij verschillende uitdagingen, conflicten of dilemma’s tegen, die hij samen met andere superhelden aangaat. Data scientist Marjolein trapte de serie af door te delen hoe zij als spin in het web het meest in haar kracht staat.

Deze week staat data scientist Steven in de spotlight. Steven werkt al meer dan 10 jaar bij VODW en kent de organisatie daarom als geen ander. Als data scientist vertelt hij hoe hij zoekt naar de balans tussen het analytisch beste antwoord en acceptatie door de organisatie.

1.  Wat zijn jouw belangrijkste superkrachten?

“Ik ben een data transformer. Deze superkracht gebruik ik om organisaties te helpen zelf kansen uit data te onthullen en de toepassing hiervan een vast onderdeel te maken van de dagelijkse werkwijze.”

2. Hoe heb je deze superkrachten de afgelopen tijd ingezet?

“Door continu met opdrachtgevers en collega’s de juiste afweging te maken tussen het analytisch beste antwoord en acceptatie door de organisatie, bijvoorbeeld om een geavanceerd platform voor dynamic pricing te laten vliegen. Medewerkers helpen om er (eenvoudig) gebruik van te maken is nu op korte termijn belangrijker dan het verder ontwikkelen van de technische mogelijkheden.”

"Eenvoudig gebruik is op korte termijn belangrijker dan het verder ontwikkelen van technische mogelijkheden.”

3. Wie was jouw mentor? 

“Collega’s uit verschillende competenties en projecten. Zo heb ik ooit een project gedaan om het kopen en verkopen van ingewikkelde levensverzekeringen makkelijker te maken. Eenvoud en gemak stonden bij alle keuzes bovenaan - dat was een mooi uitgangspunt om vast te houden bij data science. In projecten om de organisatie meer data gedreven te laten werken is de transformatiecompetentie heel belangrijk: hoe zorgen we dat medewerkers in alle lagen op een nieuwe manier met elkaar gaan werken?”

4. Met welke superheld werk je het liefst samen?

“Elk project kent zijn eigen uitdagingen en ideale mix van competenties. Eén ding is zeker: door meerdere competenties te combineren is de kans op tunnelvisie klein, ontstaat er creativiteit en krijg je zelf ook veel nieuwe inzichten.”

5. Tegen welke uitdagingen of conflicten ben je aangelopen?

“De stereotype VODW’er is een perfectionist, een data scientist is daarbovenop ook nog eens blauw en heel precies. Het doet dus altijd een beetje pijn om op een gegeven moment de aandacht te verplaatsen van de hoogste kwaliteit naar de beste acceptatie in een organisatie. Hierbij werkt agile werken enorm. Door een uitdaging in hapklare brokken op te delen die je toetst bij de eindklant en in de organisatie dwing je af dat er een krachtige en werkbare oplossing komt. Aan ons de uitdaging om de organisatie te overtuigen dat die volgende slimme iteratie nog meer impact kan maken.”

6. Hoe gaat jouw reis verder? Waar liggen je ambities?

“Om te beginnen heel Nederland en België meer data gedreven maken? Voorlopig zie ik nog heel veel mogelijkheden om grote organisaties te helpen hier de next level in te bereiken of commercial analytics juist voor kleinere organisaties op te zetten. Als je als organisatie nog niets met je data doet, is dat echt een gemiste kans!”

Photo by Antonio Grosz on Unsplash

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter