De jungle van e-mailmarketing en marketing automation

Roy van Slooten
18 jan 2018

Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en kunnen niet goed het verschil bepalen tussen e-mailmarketing en marketing automation. Alle marketing automation pakketten spreken op hun website ook van e-mailmarketing. Anderzijds zeggen e-mailmarketing software leveranciers alles te kunnen automatiseren. Door al deze kreten wordt het geheel alleen maar onduidelijker en bieden deze websites geen houvast. In deze blog post gaan we dieper in op de verschillen om een duidelijker beeld te scheppen.

E-mailmarketing

In het algemeen beperkt e-mailmarketing zich tot het versturen van (bulk) e-mails naar groepen klanten. Als de e-mail verstuurd is, worden hiervan de statistieken bijgehouden zoals open rate, delivarability, click rate en bouncers. In veel gevallen hebben deze statistieken echter geen samenhang met andere statistieken binnen een campagne. Hierdoor is het onmogelijk om met deze software de samenhang tussen e-mail, conversie en uiteindelijke omzet eenduidig weer te geven. E-mailmarketing is altijd de basis van marketing automation, maar is op zichzelf geen marketing automation.

Marketing Automation

Maar als e-mailmarketing de basis is van marketing automation, wat is dan het verschil? Het belangrijkste onderscheid is dat marketing automation zich niet beperkt tot één kanaal, maar zich richt op de gehele customer journey. Hierdoor ontstaat een eenduidig beeld van klanten én is het direct mogelijk op specifieke situaties te reageren. De gehele organisatie kijkt met marketing automation naar één waarheid van de klant.

Ten opzichte van e-mailmarketing software biedt marketing automation de volgende extra’s.

  • Centraal 360° klantperspectief
  • Web tracking
  • Web personalisatie
  • Lead scoring
  • Lead management & nurturing
  • Communicatie over meerdere kanalen (sms, push-notifications, in-app, web, social media, print, customer care, events)
  • Mogelijkheid om direct te segmenteren op basis van gedrag over de kanalen
  • Voorspelmodellen (zoals verzendtijd optimalisatie, best-next-action)

Optimaal beeld van de klant

Stel je de volgende situatie voor. Een marketeer bij een grote bank werkt dagelijks met een dergelijk systeem. Zodra hij of zij inlogt, komt hij op het dashboard dat real-time alle statistieken weergeeft. Zo kan de marketeer direct zien dat zijn of haar collega van sales gisteren drie nieuwe zakelijke leads op zijn naam heeft gekregen vanuit de mailing die gisteren is verstuurd. Daarnaast komen er 200 potentiële klanten in aanmerking voor de sms reminder die wordt verstuurd naar iedereen die de mailing nog niet heeft geopend. De marketeer klikt verder in het systeem en ziet dat er regelmatig bestaande klanten zijn die zoeken naar informatie, maar niet op de juiste pagina’s terecht komen. Hij of zij kan hier direct op inspelen door alleen voor dit segment een extra banner op de homepage te plaatsen die rechtstreeks naar deze informatie linkt. Tot slot controleert hij of zij de mailing van morgen en kiest bij deze mailing voor verzendtijd optimalisatie, waardoor de kans van openen zo groot mogelijk wordt

Door alles bij elkaar te zetten in marketing automation heeft de marketeer meer tijd om daadwerkelijk te orkestreren en analyseren in plaats van alle informatie op verschillende plekken te moeten zoeken en campagnes draaiende houden. Daarnaast ontstaat één beeld van de klant, waardoor sales en marketing samenwerken aan dezelfde KPI’s.

Meerdere soorten software pakketten

Er zijn steeds meer pakketten die zichzelf marketing automation noemen. Daarnaast worden kleinere tools opgeslokt door grotere partijen, zodat zij specifieke functionaliteiten aan hun eigen portfolio kunnen toevoegen. Door dit laatste ontstaat in veel gevallen de marketing automation suite, waar Adobe, Salesforce, Oracle en IBM voorbeelden van zijn.

Pakketten die zich meer op eigen kracht ontwikkelen zoals Marketo, Selligent, Hubspot en ActiveCampaign komen erg dicht in de buurt van eerder genoemde suites en bieden deze functies vaak ook aan voor kleinere bedrijven, tegen lagere kosten.

Daarnaast is er nog steeds een markt voor ‘dedicated’ e-mailmarketing pakketten als Mailchimp, Clang, Copernica en Campaign Monitor. Ook hier is de trend gaande om steeds meer automation en kanalen toe te voegen, waardoor de markt niet meer zo zwart-wit is als hij ooit was en steeds “grijzer” wordt. Bij sommige bedrijven is bovendien nog plek voor ‘dedicated’ pakketten in de vorm van een ‘best of breed stack’, maar daar zal ik nu niet verder over uitweiden.

Lijnen vervagen

Hopelijk biedt deze blog post meer houvast in de jungle van e-mailmarketing en marketing automation, ondanks dat de onderlinge verschillen lang niet meer zo scherp zijn als ze eens waren. Om zoveel mogelijk klanten vast te blijven houden, zal komende jaren de lijn tussen de pakketten waarschijnlijk alleen maar meer vervagen. Ondanks dat blijven nog steeds pakketten bestaan die één ding heel goed willen doen en zich puur blijven focussen op het kanaal van de e-mailmarketing.

Meer weten of een analyse laten uitvoeren op jouw marketing automation en data? Neem contact met ons op!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter