De ‘war on data talent’

Sander van der Hoek
24 okt 2017

Hoe VODW de ‘war on talent’ is aangegaan om nieuwe data talenten binnen te halen die iedere organisatie wil. Een journey van vallen en opstaan.

Elke organisatie wil graag hét data talent aantrekken en op de lange termijn binden en boeien. Dit geldt in het bijzonder voor masterstudenten die naast een bèta profiel ook nog eens communicatief vaardig zijn. De ideale data scientist heeft, in onze ogen, talent voor beide aspecten. Waar vind je deze millennials en hoe zorg je dat je ze binnen houdt!?

Werving & selectie van een gewilde doelgroep
VODW heeft alle gebruikelijke kanalen ingezet om deze groep te bereiken: social media, eigen website, vacaturebanken, netwerk van collega’s, studentenverenigingen en een gespecialiseerd werving- en selectiebureau. Kortom, alles wat binnen ons bereik lag hebben wij met wisselende successen ingeschakeld. Onze ervaring is dat het goed is zichtbaar in de markt te zijn en niet enkel te leunen op externe ondersteuning. Naast het feit dat deze doelgroep enorm gewild is, zijn deze jonge mensen vluchtig. Dat maakt dat je het wervings- en selectieproces strak moet inrichten en vooral vlot moet doorlopen.

Snelheid in handelen is key, tegelijkertijd wil je een relatie opbouwen met je beoogde collega. In korte tijd verliefd worden en direct moeten trouwen maakt het wervingsproces complex. Om te beoordelen of een kandidaat de juiste competenties heeft om succesvol te worden en de kandidaat omgekeerd een goed beeld van VODW te geven, gaan we selectief te werk. Naast motivatiegesprekken met meerdere collega’s behoren ook een capaciteitentest, businesscase en programmeeropdracht tot de procedure. Om zes tot acht data talenten aan te nemen, bleken we minimaal 130 (!) sollicitanten nodig te hebben.

Binden & boeien
Als je dan eenmaal de talenten binnen hebt, wil je ze aan je binden. Dit kan alleen maar door ze blijvend te boeien. Richard Branson heeft het heel treffend verwoord: ”Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to.” VODW probeert hier de juiste balans in te vinden, door zowel vakinhoudelijke ontwikkeling als aandacht voor het individu. Alleen op deze wijze kunnen we onze opdrachtgevers boven verwachting blijven ondersteunen.

Gebaseerd op jarenlange ervaring met onze data science consultants en door onze kennis van het opleiden van bedrijven binnen dit vakgebied, heeft VODW een tweejarig programma ontwikkeld. Om dit programma zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen van onze opdrachtgevers enerzijds en de millennials anderzijds, hebben wij uitvoerig met onze relaties en de talenten zelf gesproken. De talenten staan centraal en onze vakinhoudelijke coaches, persoonlijke coaches en accountmanagers begeleiden ze dan ook intensief.

Gemotiveerd data talent bij jou in huis?
Elk half jaar neemt VODW zes tot acht talenten aan die, na een maand opleiding, beschikbaar zijn voor opdrachten van vier dagen in de week. Op de vijfde dag zijn de data talenten bij VODW op kantoor om te reflecteren op de opdracht, gastcolleges van bedrijven te volgen of een businesscase te kraken. Zo organiseren we begin 2018 voor Warchild een Hackathon (houd daarvoor onze kanalen goed in de gaten).

Heb je ook hulp nodig bij het ontginnen van bergen data? Kijk dan snel op www.datatalents.nl/bedrijven en ontdek wat onze talenten voor jouw organisatie kunnen betekenen!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter