De zomer, tijd voor bezinning en nieuwe keuzes

Maton Sonnemans
21 jun 2018
Nog een paar weken buffelen en dan staat de zomervakantie weer voor de deur. Voor veel mensen een moment om even de boel de boel te laten.
 

Dankzij de vakantiespreidingen hebben we ook een periode gecreëerd waar in veel bedrijven de business voor ongeveer twee maanden stil ligt. Leiderschapsteams zijn onmogelijk bij elkaar te brengen, projecten gaan op de waakvlam en besluiten worden ‘over de zomer heen getild’. Het belang en de urgentie lijken even ver weg.

Eigenlijk is dat jammer, want de zomer kan ook een mooie tijd zijn om juist eens rustig met elkaar strategische keuzes te verkennen. Daarna kan met een volle, zonne-energie-geladen accu gas gegeven worden op de beste initiatieven. Slimme leiders doen dit. Ze zetten nu een aantal strategische vragen uit. Ze geven zichzelf en hun teams concrete verkenningsopdrachten. Juist nu is er minder operationele druk en dus meer tijd de boel eens echt goed te analyseren, te reflecteren en de creativiteit wat ongeremder te laten stromen. Zelfs als je op het strand ligt, is het dan goed om met de juiste vragen in het achterhoofd een nieuwe horizon te verkennen. Laat frisse gedachten binnen en ga verder in nieuwe richtingen dan met elkaar in de boardroom ooit gebeurt.

Hetzelfde overkomt me als ik ga hardlopen in het bos. Voordat ik vertrek, kies ik een ‘problem to solve’. Onderweg, ontspannen rennend, gebeurt het magische: de juiste oplossing komt vrijwel automatisch binnen. Het is een kwestie van met de juiste vraag op pad gaan. Neem nu dus nog een paar weken de tijd om helder te krijgen welke vraag voor jouw bedrijf speelt. Deel deze en geef je mensen de ruimte hier eens anders mee aan de slag te gaan. Eindelijk ook eens tijd om met je klanten te gaan praten, de markt te verkennen en je te laten inspireren door hoe andere culturen dingen oplossen.

Je kan de zomer als een ‘waste of business time’ zien, maar er ook wat van maken. We denken en doen altijd graag mee!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter