Design thinking: veranderen? Stap in de schoenen van je klant

EY VODW
28 apr 2016

Veranderen moet. Maar dat komt helaas niet van nature. Verandering is zelfs voor de meest doorgewinterde professionals ‘eng’, en laat vaak op zich wachten tot er iets écht ingrijpends gebeurt, en het ‘ineens’ te laat is – en de kaas op. In de woorden van de beroemde Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler: ‘We sjokken rond en doen ons ding tot er een meteoriet inslaat.”

Voor impactvolle verandering hoef je je ‘box’ niet uit

Maar waar moet je dan beginnen? Waar haal je de ideeën vandaan om effectief te veranderen? Een nog altijd voorkomend misverstand is dat echt innovatieve ideeën en radicale verandering van ‘buitenaf’ moeten komen. Van bijzondere, ‘creatieve’ mensen die als geen ander in staat zijn om ‘out of the box’ te denken. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, liggen de grootste kansen voor verandering juist ‘inside the box’.

In de inspirerende documentaire De nieuwe wijsheid van Semler van Tegenlicht uit 2015 legt Ricardo Semler onder meer uit hoe we, als mensen én als professionals, niet gewend zijn om te denken aan verandering vanuit onze bestaande kaders. Terwijl de grootste mogelijkheden voor vrijheid en verandering juist binnen dat kader liggen. (Als je geen tijd hebt om de hele docu te bekijken, kijk even paar minuutjes vanaf 17’25’’ en 26’22’’).

 

Een voorbeeld dat Semler hiervan geeft is de Samsonite koffer met wieltjes. Al decennialang bestonden er koffers. En het wiel bestaat zelfs al eeuwen. Toch heeft het ontzettend lang geduurd voordat iemand bedacht dat je die twee dingen met elkaar kon combineren tot iets wat ons leven ontzettend veel aangenamer maakt. Zelf heeft Semler een paar vrachtwagens met zand laten aanrukken om op de berg waar hij woont een strandje aan te laten leggen waar de jeugd uit de buurt kan komen spelen en zwemmen. Excentriek misschien. Maar heel impactvol, en dat met minimale middelen.

vodw_academy_design_thinking_programma_boekje_download.png

Zelf leren innoveren?

Bekijk het aanbod van onze trainingen bij de VODW Academy.

Bekijk onze trainingen

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter