Digitaal darwinisme: meegaan of verdwijnen

Sander van der Hoek
07 nov 2017

Op 2 november organiseerden wij het ontbijtseminar #BIGDATA#HOEDAN? op ons kantoor in Leusden. Het seminar stond in het teken van de exponentiële groei van technologie en de manier waarop bedrijven hiermee omgaan.

Gastspreker Sander Duivestein legde hierbij de nadruk op de ontwikkelingen en mogelijkheden van technologieën. Onze eigen consultants Steven Kraal en Joyce Bertens lichtten toe tot welke complicaties deze groei kan leiden binnen bedrijven. Bovendien ontvingen alle gasten naast een heerlijk ontbijt een gepersonaliseerd rapport over de mate waarin digitalisering op bepaalde onderwerpen ingebed is in hun organisatie.

Verandering is in de toekomst de enige constante

In zijn verhaal schetste Sander het belang van technologie en de beperkte mate waarin zowel consumenten als bedrijven zich hiervan bewust zijn. Waar we technologie volgens hem op de korte termijn overschatten, onderschatten we het op de lange termijn. Bovendien groeit technologie harder dan dat bedrijven het kunnen opnemen in hun bedrijf. Nieuwe technologieën worden eerst door individuen geadopteerd, daarna door bedrijven en in de laatste plaats pas door instanties als overheden. Hier ligt voor bedrijven dan ook een grote uitdaging om zo goed mogelijk in te spelen op deze constante verandering van de technologie en de mogelijkheden die dit met zich meebrengt. Deze uitdaging is zelfs misschien nog wel groter dan ooit tevoren, waar het vroeger ging om wie de grootste spierkracht had, gaat het tegenwoordig om wie de meeste denkkracht heeft. Dreiging voor bedrijven wordt tegenwoordig gevormd door bedrijven die het beste met data omgaan, zelfs als dit bedrijven zijn die in een andere sector opereren. Een goed voorbeeld hiervan stond 31 oktober jl. in Het Financieele Dagblad. Hierin gaf Ralph Hamers, CEO van ING, aan Amazon als grootste dreiging te zien. De boodschap van Sander tijdens het seminar was dan ook duidelijk: “Ga het experiment aan met technologie; durf op je bek te gaan om te leren. Duik in de data en kijk hoe je deze data kunt inzetten om je bedrijf voorgoed te veranderen.”

Sander Duivestein: We overschatten technologie op de korte termijn, maar onderschatten het op de lange termijn

#HOEDAN?

Het tweede deel van de ochtend bestond uit een pragmatisch verhaal van Steven en Joyce over data-gedreven organisaties. Volgens hen is een van de grootste uitdagingen, in het proces naar een meer data-gedreven organisatie, om marketeers en data scientists zo goed mogelijk te laten samenwerken. Om ervoor te zorgen dat beiden ‘dezelfde taal spreken’ moeten marketeers het belang van data inzien en zich hiervoor openstellen. Data scientists moeten op hun beurt proberen te zorgen voor een toegankelijke, maar bovenal effectieve output, die gericht is op de marketeer. Daarnaast dienen bedrijven zich te beseffen dat klantverwachtingen niet langer alleen worden gedefinieerd door bedrijven uit dezelfde branche. Consumenten stellen hun verwachtingen tegenwoordig namelijk ook vast op basis van ervaringen met bedrijven uit andere vakgebieden. Een klant die bij een verzekeraar bijvoorbeeld direct met de klantenservice kan chatten via een app, zal deze service ook verwachten bij een energieleverancier. De vertaalslag van theorie naar praktijk werd gemaakt aan de hand van cases waarin ze uitlegden hoe bedrijven geholpen kunnen worden met digitalisering. Om maximale impact te creëren bij klanten en organisaties in beweging te krijgen doorloopt VODW altijd vier processen: innoveren, standaardiseren, automatiseren en overdragen. Hierbij worden relatief simpele, maar zeer effectieve, modellen verkozen boven zeer geavanceerde varianten. Alleen zo wordt het voor zowel klanten als eindklanten begrijpelijk.

Data Science Talent Program

Om bovenstaande vertaalslag te maken is het belangrijk dat data scientists naast analytisch ook communicatief vaardig zijn en vanuit marketeers kunnen denken. Aangezien deze doelgroep schaars is op de arbeidsmarkt, heeft VODW zich gespecialiseerd in het aantrekken van deze talenten op de arbeidsmarkt. Na een intensieve introductie worden deze Data Talenten vier dagen per week ingezet bij opdrachtgevers. Die bedrijven beschikken daarmee niet alleen voor langere tijd over een gemotiveerde en talentvolle data scientist, maar weten ook zeker dat hij of zij wordt ondersteund door topconsultants van VODW en dat tegen een aantrekkelijk tarief.

Geschreven door Marc Baardman

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter