Onderzoek: steeds meer zorgen over het groeiende dataverbruik en de tijd die we online besteden

Marieke Offermans
05 apr 2019

Het zal niemand verbazen dat we steeds meer tijd online doorbrengen. 26% van de Nederlandse consumenten zegt meer dan 30 uur per week online te zijn. Onder 18-24 jarigen is dat een stijging van 7% in een jaar. Maar er ontstaat ook een digitaal bewustzijn: we maken ons steeds meer zorgen over het groeiende dataverbruik en over de tijd die we online besteden. De digitale detox is in opkomst en zorgen over privacy en veiligheid nemen toe. Welke inzichten kun je hier als techbedrijf uit halen?

Internet als huisgenoot

60% van de Nederlandse huishouden beschouwt het als fundamenteel onderdeel van het sociale leven. Vooral jongere generaties halen hun content en informatie voornamelijk van het internet en zijn dan ook steeds meer bereid om daar een premium prijs voor te betalen. Zij willen er zeker van zijn dat ze niets missen.

EY onderzoekt jaarlijks de voorkeuren van de Nederlandse consument naar digitale diensten. Deze maand verscheen het Digital Home rapport 2018. Download hier het rapport.

1

Bron: EY Digital Home Raport 2018

Digitale vermoeidheid

Bijna de helft van de huishoudens (47%) geeft aan dat er teveel keuze is in breedbandbundels met bijbehorende content. Vooral de oudere doelgroepen hebben moeite om door de bomen het bos te blijven zien. Voor 25% van de ondervraagden levert het doorspitten van goedbedoelde services, platforms en apps meer stress op dan ontspanning. Als het zoveel moeite kost om alle ontwikkelingen bij te houden, gaan mensen zich beperken tot de websites die ze al kennen of die ze echt nodig hebben.

Voor bedrijven wordt het daarom steeds belangrijker om op het juiste moment, de meest relevante informatie, service of product aan te bieden. Voor het bepalen van deze zogenaamde ‘next best action’, is het hebben van de juiste (klant)data cruciaal. Op basis van deze data kan met wiskundige modellen voorspeld worden wat deze next best action is, om als bedrijf altijd relevant te zijn en te blijven voor de klant. - Paul Hoefnagels, data science EY VODW

Digitale detox

Intussen wordt de impact van de online revolutie merkbaarder en zichtbaarder. Generatie Z (geboren tussen 2000 en 2015) groeit op in een gedigitaliseerde wereld waarin alles snel en onbeperkt toegankelijk is. En daar maken steeds meer mensen zich zorgen om. De intentie voor een ‘digital detox’ is een trend die verrassend genoeg onder de online jongerengroep snel stijgt. Meer dan de helft van hen is actief op zoek naar manieren om het digitale aanbod te negeren.

 2

B
ron: EY Digital Home Rapport 2018

Trust nobody

Met de digitale populariteit stijgt ook het wantrouwen. Berichten over fake news, phishing en hackers zaait onrust onder alle doelgroepen, maar het meest onder ouderen. 44% van de ondervraagden vindt dat het internet streng gereguleerd moet worden. En bijna tweederde (65%) maakt zich zorgen over het feit dat hackers toegang krijgen tot hun gegevens op apparaten.

Wat betekent dit voor techbedrijven?

Techbedrijven zullen een overzichtelijk aanbod op maat moeten aanbieden en veel energie steken in het opbouwen van een vertrouwensband met hun klanten. Daarbij moet rekening worden gehouden met de grote verschillen tussen de jongere en oudere doelgroepen. Het aanbod is enorm. Dus providers zullen hard moeten werken om met name de jongere switchgeneratie aan boord te houden.

EY Digital Home rapport

EY onderzoekt jaarlijks de voorkeuren van Nederlandse consumenten voor digitale diensten. In het Digital Home rapport staan de resultaten van 2018 en de kansen voor tech- en telecombedrijven. 

Benieuwd naar het volledige rapport? Klik op het onderstaande rapport om deze te downloaden.

Download rapport

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter