De toekomst brengt verwondering, maar kan ook onbehagen brengen. Dat merkten we een aantal weken geleden tijdens de Dutch Marketing Awards. Voor een selecte groep Nederlandse topmarketeers introduceerden we daar het programma FutureConsumer.Now.
Met FutureConsumer.Now helpen wij onze klanten op basis van honderden internationaal onderbouwde trends, ontwikkelingen en toekomstscenario’s de voor hen meest aannemelijke toekomst actief vorm te geven. Tijdens geanimeerde discussies over dit thema zagen wij naast veel enthousiasme, verwondering en nieuwe ideeën - eigenlijk helemaal niet verrassend – wat onbehagen ontstaan. De door ons geschetste toekomstscenario’s brachten veel vragen en onzekerheden met zich mee. Hoe gaat de wereld er in de toekomst écht uitzien? En wat zal de impact hiervan op mijn business zijn? Op welke strategie en innovaties zet ik in?
Wij weten allemaal hoe belangrijk strategie is. Het dwingt je de confrontatie aan te gaan met een toekomst die onzeker is en keuzes te maken die bepaalde mogelijkheden en opties expliciet afschrijven. Dat laatste vinden we vaak lastig en spannend. De natuurlijke reactie is om het proces minder spannend te maken, door strategische uitdagingen vanuit de ‘bekende’ wereld met beproefde methodes op te lossen en deze tot in detail uit te werken. In een vaak weken- of maandenlang proces wordt een gedetailleerd plan opgesteld en onderbouwd door complexe analyses. Ondanks dat dit weliswaar een uitstekende manier is met de angst voor het onbekende om te gaan, is een goede strategie helaas niet altijd het resultaat van een dergelijk proces. Nieuwe technologieën, innovatieve business modellen en concurrentie uit onverwachte hoeken ontwrichten de markt in een verbijsterend tempo. Een strategie die daar op inspeelt is daarom vaak het resultaat van een vrij ruw proces. Tijdens dit proces denken we na over scenario’s die nu nog abstract lijken, maar een zeer aannemelijke impact op de business kunnen hebben en te beoordelen we of het realistisch is dit te proberen. Het eindresultaat voelt vaak ongemakkelijk. Het schuurt. En dat vinden wij juist goed. Strategie moet terug naar waar het thuis hoort: buiten de comfort zone.
Voor het formuleren van een goede langetermijn visie, strategie en keuzes voor innovatie is het nodig eens echt buiten de bestaande denkpatronen te stappen. In de hectiek van het dagelijkse gang van zaken is dit geen makkelijke oefening. Ter illustratie – voor de ontwikkeling van de programma FutureConsumer.Now hebben wij met een sectoroverstijgend team van meer dan 200 futuristen, captains of industry, start-ups en EY professionals in hackathons in vijf wereldsteden 15 mogelijke toekomstscenario’s gecreëerd. Elk toekomstscenario beschrijft hoe de consument van de toekomst leeft, eet, reist, shopt, omgaat met zijn gezondheid etc. Van comfort zone was er tijdens deze dagen geen sprake. Wel van veel energie, verwondering, maar ook bloed zweet en tranen. En zo hoort het ook. Het was geen gemakkelijke oefening, maar er is zeker een aantal lessen die je mee kunt nemen in je persoonlijke reis naar de toekomst
Omarm dus het onbekende en durf de keuzes te maken die je organisatie een stap vooruit helpen. Dat daarbij de toekomstige consument centraal hoort te staan is voor ons altijd een uitgangspunt. Als we je daarbij kunnen uitdagen dan doen we dat graag!
* FutureConsumer.now is een initiatief dat gericht is op het helpen van bedrijven en hun leiders om in te kunnen spelen op trends en ontwikkelingen rondom toekomstige klantbehoeften. Het is gebaseerd op 150 drijfveren die veranderingen rond consumenten teweegbrengen. Met een sectoroverstijgend team van meer dan 200 bedrijven, consumenten, toekomstdenkers en EY professionals zijn de acht belangrijkste thema’s bepaald die het gedrag van consumenten beïnvloeden. Denk hierbij aan wonen, gezondheid, eten, winkelen, reizen en werken. Maar ook het gebruik van technologie en de invloed van gaming komen aan bod. Het eindresultaat zijn 15 toekomstscenario’s voor verschillende werelden, inclusief persona’s. Zo is geprobeerd de toekomst tastbaarder te maken.
Deze posts over Boardroomissue
Interessant? Laat een reactie achter