Fin Ali, een ecosysteem voor financiële diensten

EY VODW
23 dec 2014

De snelle opkomst van nieuwe technologieën en financiële start-ups dwingen bestaande financiële dienstverleners tot disruptieve innovaties. De technologische ontwikkelingen gaan echter sneller dan het tempo waarop bestaande bedrijven zich kunnen aanpassen. Nieuwe spelers zijn er wel op ingericht en vergroten daarmee de voorsprong.

Fin Ali is een fenomeen, een digitaal ecosysteem voor financiële diensten, geïnspireerd door de ontwikkelingen in de retail branche. Internationale spelers als Amazon en Alibaba dwingen traditionele retailers zich snel aan te passen aan de nieuwe norm. Dit doen zij door nieuwe technologieën snel te adopteren en met een sterke visie in kleine stappen exponentieel te groeien. Hierdoor ontstaan nieuwe ecosystemen die schaalbaar zijn en snel te kopiëren naar andere markten.

 

Fin Ali wordt gedreven door data (algoritmes), die zorgen voor relevantie en een 360 graden klantbeeld in de juiste context. Technologie is de enabler die sterke automatisering van het klantbedieningsproces en een optimale integratie van de kanalen mogelijk maakt. De customer experience wordt gedreven door unieke content die persoonlijk en relevant is, in lijn met de merkwaarden, en in alle kanalen zorgt voor een consistente onderscheidende ervaring in de markt.

 

ecosysteem voor financials

Klanten en 'financial coaches' creëren een unieke customer experience gedreven door data en technologie[/caption]

Het totale ecosysteem is gericht op interactie en cocreatie met klanten en derden (door middel van API’s) waardoor continue nieuwe waarde en business modellen ontstaan. Wellicht verdient de klant straks niet alleen een deel van zijn premie terug op basis van zijn eigen individuele kenmerken en gedrag, maar ook doordat hij of zij in staat is een peer group te beïnvloeden om hetzelfde gedrag te gaan vertonen. Dit plaatst het collectiviteitbeginsel van de financiële dienstverlening in een geheel nieuw perspectief.

Het traditionele intermediair zal voor 80% verdwijnen doordat een groot deel van de hedendaagse kerntaken worden overgenomen door het ecosysteem. Het nieuwe intermediair krijgt wellicht steeds meer een rol als ‘Financial coach’. Deze coach ondersteunt de klant proactief bij het combineren van informatie van verschillende partijen binnen het ecosysteem en het maken van financiële keuzes. Als ‘Financial coach’ kan je het verschil maken door slim gebruik te maken van het ecosysteem, jouw unieke advies expertises uit te dragen (thought leader) en de samenwerking met jouw klanten en derden aan te gaan (cocreatie). Deze nieuwe competenties moet je ontwikkelen bovenop de bestaande conventies, zoals persoonlijk en onafhankelijk advies en specialistische kennis.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter