Freelancer aan het woord

Edith Blok
21 dec 2015

Madelon Engels is dit najaar aan de slag gegaan als Communication & Community manager bij de internationale divisie van Achmea in Zeist. Lees hier wat haar drijft als interim manager en hoe zij haar ‘mensgerichte marketing’ volledig kwijt kan in haar huidige opdracht.

Op mijn eerste werkdag als marketingmanager bij textieltechnologieconcern TenCate, krijg ik van de directie de opdracht om de markt voor kunstgras voor voetbal uit te breiden. Een uitdagende opdracht die me energie geeft, maar waarvan ik tegelijkertijd een steen in mijn maag krijg.  Want ik wil niet zomaar de hele wereld van kunstgras voorzien…

Als marketing manager keurig mijn targets halen, geeft mij geen voldoening. Diep van binnen weet ik: ik wil betekenis hebben en het verschil maken! En ik besef dat ik dat hier nu kan. In plaats van me te richten op het afzetten van zoveel mogelijk kunstgras, bedenk ik welke waarde kunstgras kan toevoegen aan het leven van mensen.

Samen met Johan Cruijff kunstgrasveldjes creëren

Ik ben altijd fan geweest van Johan Cruijff. Hij leerde op straat voetballen. Wat als we nou eens samen met Cruijff mooie kunstgrasveldjes in wijken zouden creëren? Dat draagt bij aan het uiterlijk en de dynamiek van de buurt en jongeren kunnen er leren voetballen. Ten Cate test het kunstgras al uit op het oefenterrein bij Ajax. Daar merken we dat jonge kinderen graag op kunstgras voetballen. En als Johan zegt dat kunstgras goed is, dan is kunstgras goed. Zo draait de marketingmachine én draagt het kunstgras bij aan een hoger doel. Ik voel haarscherp aan dat het klopt, zet het concept op één A-4’tje en ga ermee naar de Johan Cruyff Foundation. De boodschap: wij willen, samen met jullie, voetbal terugbrengen naar de straat.

Als Johan zegt dat kunstgras goed is, dan is kunstgras goed

Binnen een jaar opent Aron de Winter het eerste Cruyff Court in zijn geboortestad Lelystad. Een prachtig kunstgrasveldje. Nu, ruim tien jaar later, zijn er wereldwijd meer dan 200 Cruyff Courts. De waarde?  De kunstgrasveldjes zorgen voor binding met de wijk, ambitie en zelfvertrouwen van jongeren groeien, scholen hebben een plek om buiten te spelen en de veldjes zorgen voor integratie van allochtonen en autochtonen. En… een nieuwe generatie wordt op deze manier vertrouwd gemaakt met het voetballen op kunstgras.

Van share of wallet naar share of heart

Ik vertel dit verhaal omdat de Cruyff Courts voor mij het begin markeren van een nieuw denken en doen in marketing. Mensgerichte marketing. Een aantal jaar daarna besluit ik een platform op te richten: Beyond Marketing. Ik noem het een reis van share of wallet naar share of heart. Op weg naar een manier van marketing waarbij de mens centraal staat. Naar marketing die kwaliteit toevoegt aan het leven van mensen en winst als resultaat en niet als doel heeft.

Marketing moet kwaliteit toevoegen aan het leven van mensen met winst als resultaat en niet als doel

Deze missie komt mij goed van pas in mijn huidige rol bij de internationale divisie van Achmea, waar ik mij op interim basis bezighoud met strategische communicatie en community building. Ik ben heel blij dat VODW mij, mede op basis van mijn missie, heeft uitgenodigd met Achmea in gesprek te gaan. Er was direct een goede klik. En ik heb gemerkt dat het hebben van een persoonlijke missie ook mijn collega’s aanspreekt.  Het is een helder vertrekpunt. Ze begrijpen waar ik niet alleen als professional maar bovenal als mens voor sta. Daarom streef ik ernaar om bij Achmea waarde toe te voegen vanuit mijn missie, zowel op het inhoudelijk vlak als in de dagelijkse omgang met collega’s. Ik neem graag de tijd om naar anderen te luisteren en help hun op die manier bewust te worden hoe zij meer waarde kunnen toevoegen dan datgene wat de targets en scorecards dicteren. We betreden een nieuw tijdperk. Het gaat niet langer om B2B of B2C maar om H2H, human to human.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter