Gary Vaynerchuk: “Voeg waarde toe op de plaats waar de aandacht naartoe gaat”

EY VODW
27 mei 2016

“I haven't invented shit. I just saw where people's attention was going and moved quickly.” Iedereen kent Gary Vaynerchuk als de man die in vijf jaar tijd de omzet van de wijnbusiness van zijn ouders meer dan vertienvoudigde. Simpelweg door op te merken naar welke plaats de aandacht van mensen verschoof en daar waarde toe te voegen.

Altijd op zoek naar de ‘attention arbitrage’

Toen Gary de wijnbusiness van zijn ouders overnam, besloot hij te investeren in e-commerce in plaats van een tweede winkel. Het was een periode waarin het internet in opkomst was en veel mensen zijn besluit in twijfel trokken. “Terwijl ik alleen maar opmerkte waar mensen hun aandacht naar verschoof en daar energie in stopte”, vertelt Gary. Een slimme zet, zo bleek achteraf.

Gary is altijd op zoek naar de ‘attention arbitrage’. Zo ook toen de term AdWords misschien bij een handjevol mensen vaag bekend voorkwam, was Gary al op de eerste keywords aan het bieden. “Ik betaalde vijf cent per klik voor het woord ‘wijn’ en pas na ruim negen maand kwam er iemand die over mij heen bood.”

Negen-en-een-halve maand. Ik voel plaatsvervangende schaamte voor de gemiddelde organisatie die iedere dag bergen geld over de balk smijt voor een banner ergens op de zesde plaats in de linker sidebar van Google. En als ik hoor dat Gary’s e-mails een open rate van gemiddeld 91,4 procent haalden, simpelweg omdat niemand aan e-mailmarketing deed, zelfs wat lichte frustratie. Gary’s boodschap is kraakhelder: “Just discover which attention is underpriced and which is overpriced.” Een theorie die zich keer op keer bewijst.

"I’d rather be number 41 on Facebook than number 1 on Faceschmuck.”

Smart follower in plaats van first mover

Toch vind Gary zichzelf geen ‘first mover’. “I haven’t predicted shit. Ik ga pas tijd investeren in een platform als ik zie dat een significante hoeveelheid mensen het gaat gebruiken. I’d rather be number 41 on Facebook than number 1 on Faceschmuck.” Dat betekent overigens ook niet dat het platform per definitie een succes wordt. Ook Gary zag platformen van de ene op de andere dag compleet instorten. Maar doordat hij bijvoorbeeld wel al ver voor het tijdperk van Vine, Instagram Video en Snapchat met online video had geëxperimenteerd, wist hij al wat wel en niet werkte. Dit kon hij in een nieuwe context op een nieuw platform dan ook meteen weer toepassen en daardoor sneller bewegen.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter