Hackathon levert € 12.500,- én uitgewerkte businesscase op

Sander van der Hoek
18 mei 2018

De VODW Charity Hackathon voor War Child heeft € 12.500,- opgeleverd voor War Child dankzij de deelnemende bedrijven. Maar veel interessanter zijn de oplossingen die de zeven teams 17 mei ontwikkelden om de online conversie van War Child te vergroten. Uiteindelijke winnaar van de hackathon: Univé. Maar ook War Child voelt zich winnaar met een uitgewerkt concept dat volgende week al ingezet kan worden.

De hackathon was toegespitst op de inzet van data science. Centrale challenge: hoe kun je data inzetten om War Child aan meer online conversies en Friends te helpen? Zes bedrijfsteams en één studententeam hebben een dag lang bij VODW hun expertise, creativiteit en energie ingezet om War Child te helpen de fondsenwerving structureel te versterken. De teams konden inzichten halen uit de opbouw van het donateursbestand van War Child en de online bewegingen van sitebezoekers. De zeven teams van ING, Zilveren Kruis, Univé, VGZ, UPD, Universiteit Twente en VODW kregen de opdracht in precies zeven uur een concrete, werkbare oplossing te ontwikkelen.

Een enorm potentieel in het online kanaal

Online is een belangrijk wervingskanaal voor War Child. Vooral in ambitie althans, in de praktijk is het aandeel online nog niet zo groot. Bijna twee derde van de nieuwe donateurs worden ‘ouderwets’ aan de deur geworven. TV-spotjes leveren ongeveer een kwart van de nieuwe donateurs op. “Er zit een enorm potentieel in het online kanaal. Een half jaar geleden kwam Sander van der Hoek met het idee voor deze hackathon en dat sprak ons direct aan. Fondsenwerving is voor ons steeds meer datagedreven en evidence based. Wij zijn ook een beetje creatieve nerds bij War Child. Deze hackathon sluit dus perfect aan.” Aldus Nina Jongerius, manager partnerships van War Child.

Fondsenwerving is steeds meer datagedreven en evidence based, deze hackathon sluit dus perfect aan.

De website van War Child heeft 600.000 unieke bezoekers. Daarvan wordt een heel klein percentage structureel donateur. Enkele bezoekers worden ‘losse’ donateur en geven eenmalig een bijdrage. Bij de start van de hackathon legde Matthijs Reus, manager particuliere fondsenwerving van War Child, de lat meteen hoog voor de deelnemende teams. Het doel is om de conversie met een kwart te vergroten. “Complicatie daarbij, vergeleken bij ‘normale’ acquisitie, is dat we geen product verkopen, maar een gevoel.” Ook in vergelijking met andere ngo’s en goede doelen is de conversie van War Child laag. Reus: “Dus daar valt nog veel winst te boeken.” Een kwart hogere conversie betekent concreet 400.000 euro meer inkomsten op jaarbasis, waarmee 4.000 kinderen extra geholpen kunnen worden.

Data science en expertise

“Hoe gaaf is het om niet alleen financieel bij te dragen aan een goed doel, maar ook inhoudelijk?”, zegt Director Digital Eduard de Wilde van VODW. “Door data science talenten en expertise te bundelen kunnen we met z’n allen echt waarde leveren aan War Child.” VODW heeft ook een eigen Data Science Talent Program dat talentvolle en afgestudeerde millennials een tweejarig leer-werkprogramma biedt.

Hoe gaaf is het om niet alleen financieel bij te dragen aan een goed doel, maar ook inhoudelijk?

De zeven teams startten stipt om 13:00 uur met de hackathon. Het teamwerk achter de computer en voor het whiteboard werd alleen onderbroken door drie challenges plus een energy boost gebaseerd op het TeamUp-programma van War Child. Precies om 20:00 uur klonk het eindsignaal. Pennen neer, laptops dicht! Aansluitend kregen de teams vijf minuten om hun oplossing te presenteren en vragen te beantwoorden.

And the winners are…

Een meerderheid van de teams zocht de oplossing in het versimpelen van de donatieroute op de website. Veel bezoekers haken voortijdig af. Of ze bereiken de donatiepagina niet of vinden dat daar teveel informatie gevraagd wordt. Verder blijkt uit de data dat ouderen meer geven, maar dat de leeftijdscategorie 18-35 jaar in potentie nog wel de interessantste groep is. De teams hadden zelfs mock-ups van een nieuwe website-opzet gemaakt.

De jury, bestaande uit Tjipke Bergsma van War Child, Adriaan Kistemaker van Nationale Postcode Loterij en Eduard de Wilde van VODW, koos uiteindelijk voor team Univé als winnaar. Dat team legde de focus vooral op de eenvoud van betalen en draaide de ‘funnel’ om. Eerst betalen via Tikkie of een andere mobiele betaalapp, dan de donateur informeren over de activiteiten van War Child en vervolgens de band versterken. “Een mooie uitgewerkte case, met een goede kostenbatenanalyse en snel uitvoerbaar”, aldus juryvoorzitter Tjipke Bergsma. Runner-up werd Team ING dat met behulp van machine learning – met een logaritme dat ze ter plekke hadden ontwikkeld – de webbezoeker veel persoonlijker en relevanter wilde aanspreken. Team Zilveren Kruis werd de winnaar van de challenges gedurende de dag.

"Een mooie uitgewerkte case, met een goede kostenbatenanalyse en snel uitvoerbaar”, aldus juryvoorzitter Tjipke Bergsma over team Univé.

“Een prachtige dag!”, aldus Sander van der Hoek, verantwoordelijk voor het Data Science Talent Program van VODW. “Warchild is natuurlijk een organisatie die iedereen graag wil steunen. Maar we wilden met alle deelnemende teams meer doen dan alleen geld geven. We vonden het interessanter om specialisten uit te dagen en onze gebundelde expertise in te zetten op een manier die een structurele bijdrage levert. Niet alleen nu, maar hopelijk permanent. Ik denk dat dat heel goed gelukt is.”

Namens War Child en VODW bedanken we de teams van ING, Zilveren Kruis, Univé, VGZ, UPD, Universiteit Twente en VODW en sponsors Holland Casino, Logitech, Reputations, The Happy Cookers en Van der Schoot Verhuur & Events van harte voor hun inzet!

 

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter