Het échte geheim achter het succes van data-driven disruptors als AirBnB, Netflix en Uber

EY VODW
12 nov 2015

Meer dan 90 miljoen uur aan content per dag. Dat is de hoeveelheid die alle Netflix gebruikers samen aan series en films streamen. Op basis van analyses op deze gigantische bak met informatie wisten data scientists bij Netflix één ding zeker; House of Cards wordt een doorslaand succes.

Velen zullen het achterliggende verhaal herkennen: door uren aan content te analyseren kwamen de analisten van Netflix er achter dat films geregisseerd door David Fincher vaak helemaal werden afgekeken. Ook films waarin Kevin Spacey acteerde en de Britse versie van ‘House of Cards’ waren bijzonder populair. In de intersectie van deze drie inzichten lag een kant-en-klaar publiek voor een Amerikaanse remake van House of Cards, met Kevin Spacey in de hoofdrol en David Fincher als regisseur.

Wat minder mensen weten, is dat Netflix ook flink investeert in de onderliggende technologie om dit soort analyses en snelle besluitvorming op basis hiervan mogelijk te maken. Door het gebruik van een cloud based big data platform kan Netflix sneller inspelen op de behoeften van hun gebruikers en de ontwikkelingen in de markt. Een keuze die ook voor alle dienstverleners interessant is.

Traditionele dataservers vertragen het data-driven beslissingsproces

De ontwikkelingen op het gebied van technologie en data in de markt gaan steeds sneller. Daarnaast weten bedrijven steeds meer over hun klanten en willen zij hier sneller op in kunnen spelen. Organisaties willen de tijd tussen het ontwikkelen van producten, diensten of functionaliteiten en het lanceren hiervan zo kort mogelijk houden. In plaats van een volledig eindproduct, lanceren daarom steeds meer organisaties een minimum viable product, wat zij vervolgens direct en iteratief met al hun individuele klanten kunnen testen. Om het succes van nieuwe producten of diensten gericht te kunnen meten en verbeteren, is het cruciaal dat de data die bedrijven verzamelen met een hoge frequentie verwerkt en geanalyseerd worden.

Snel en gericht meten en verbeteren is cruciaal bij het kort-cyclisch ontwikkelen van nieuwe producten of diensten

De vraag naar analyses en de noodzaak van snelle beslissingsprocessen nemen dus toe. Traditionele dataservers kunnen de groeiende hoeveelheid data echter niet verwerken. Bovendien moet IT vaak flink investeren in de uitbreiding van deze servers en zitten zij vaak vast aan contracten. Het beslissingsproces en kort-cyclisch testen, meten en leren dreigen hierdoor een flinke vertraging op te lopen.

Met een cloud based oplossing big data in échte waarde omzetten

Het voorbeeld van de inmiddels tot hitserie uitgegroeide remake van House of Cards laat zien dat Netflix ‘data-driven decision making’ volledig heeft omarmd. Een combinatie van inzichten op basis van alle streams leidt tot de samenstelling van een verhaallijn, cast en regisseur waarmee de kans op succes zo groot mogelijk is. Naast de data-driven cultuur is het cloud based big data platform een onmisbare factor die het succes verklaart van de vele analyses bij Netflix.

Voorbeelden van aanbieders van dit soort platforms zijn Google, Microsoft, Adobe, IBM, Oracle en Amazon. Omdat bedrijven de capaciteit van deze platforms eenvoudig kunnen vergroten of verkleinen, kunnen zij snel inspelen op grote analysevragen. Het starten van nieuwe projecten zonder grote investeringen vanuit IT wordt daardoor gemakkelijker en de snelheid ligt vele malen hoger dan de snelheid van ‘traditionele’ dataservers. Een voorbeeld van ons gebruik van een cloud based big data platform is die in de race naar de titel ‘World Champion Big Data’. De opdracht was een data driven startup te adviseren wat te doen met data van de taximarkt in New York. In vier uur verwerkten en analyseerden mijn collega's Nick Jetten, Nienke de Jong en ik een dataset met 400 miljoen ritjes van taxichauffers uit New York. Door gebruik te maken van de cloud based oplossing van Amazon (AWS) was het mogelijk binnen deze tijd een fact based advies uit te brengen. We schetsten de contouren voor een beslissingsondersteunende app voor taxichauffeurs om de beste locatie voor de volgende rit te voorspellen. Naast de reguliere prijs namen we fooien mee, om de totale omzet op een dag te maximaliseren. Met dit idee misten we de finale op een haar, maar zaten we wel bij de beste 2% wereldwijd.

 

 

Credits video: Maarten Stolk

Koudwatervrees bij grote dienstverleners?

Niet alleen Netflix, maar ook andere jonge bedrijven als AirBnB, Uber en ontelbare start-ups kiezen vanaf de start voor een cloud based big data platform. Daarnaast maken ook bedrijven als Philips en Unilever volop gebruik van cloud based oplossingen. Bij de (financiële) dienstverleners lijken er echter nog twijfels te zijn, terwijl zij net zo goed te maken hebben met een exponentiële groei van data die tegen de grenzen van bestaande systemen aan begint te schuren. Denk hierbij aan alle spaartransacties van een bank en gebruikersdata van slimme meters van een energie-aanbieder. Voor al deze voorbeelden is de snelheid en flexibiliteit van een cloud based big data platform oplossing wenselijk.

De angst van dienstverleners voor het gebruik van cloud-based oplossingen is begrijpelijk, maar niet altijd terecht

Toch lijkt er bij veel dienstverleners sprake te zijn van koudwatervrees. Natuurlijk zijn er belemmeringen en als dienstverlener moet je rekening houden met wetgeving en maatschappelijke context. Het laatste dat we willen adviseren is hier onzorgvuldig mee om te gaan. Negatieve publiciteit met betrekking tot bijvoorbeeld het uitlekken van persoonsgegevens is logischerwijs het laatste waar ieder bedrijf op zit te wachten. Deze angst is begrijpelijk, maar niet altijd terecht. De beveiliging van cloud based servers is dermate goed ontwikkeld dat banken en zelfs de CIA, één van de meest veiligheidsgevoelige instanties ter wereld, ook een cloud based oplossing heeft ingericht.

Starten met een cloud based data platform is dus niet zo ‘gevaarlijk’ als veel bedrijven denken. Mocht je de mogelijkheden hiervan willen verkennen dan is het inrichten van een pilot omgeving daarbij vaak een goede start. We helpen je daar graag bij.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter