Hoe Adyen flexibel en data-driven inspeelt op nieuwe betaalmogelijkheden

EY VODW
03 mrt 2016

“Bestaande betaalmethoden ontwikkelen zich continu en er komen steeds meer spelers bij die met nieuwe methoden op hun manier het betalen makkelijker, goedkoper en veiliger proberen te maken.” Adyen speelt hier met haar platform en achterliggende infrastructuur zo flexibel en snel mogelijk op in, maar wel op basis van gedegen analyses.

Een paar weken geleden interviewde ik Robert Kraal, binnen het managementteam van Adyen wereldwijd verantwoordelijk voor operations, partnerships en banking relations, over het geheim van de stille (betalings)kracht achter organisaties als Uber, Netflix, Airbnb, booking.com, SoundCloud, KLM, Spotify en Facebook. We gingen in gesprek over Adyen’s exponentiële groei, haar partnerships met ’s werelds grootste digitale spelers en natuurlijk betalen in de toekomst. “Onze klanten profiteren van de schaalbaarheid van ons platform, maar we nemen ook een deel van hun risk management en operational efficiency over. Ze hoeven dus niet zelf allerlei specialisten aan te nemen voor het aansluiten van nieuwe, buitenlandse betaalmethodes of het analyseren van transactiedata.”

In tien jaar van startup naar wereldwijde provider van betaaldiensten

In de Marketingfacts Special over ‘Toekomst van betalen’ mag Adyen natuurlijk niet ontbreken. Het technologiebedrijf begon in 2006 als Amsterdamse startup en groeide in tien jaar tijd uit tot een wereldwijde speler op het gebied van betaaldiensten, met kantoren in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië. Ook Forbes sprak eind januari dit jaar vol lof over Adyen als ‘een van de snelst groeiende bedrijven in de e-commercebranche’. En terecht, want met hun end-to-end betalingsinfrastructuur neemt Adyen op wereldwijd niveau een unieke positie in.

Adyen bouwde als eerste een betalingsplatform dat wereldwijd 250 betaalmethoden ondersteunt. Hierdoor kunnen onder andere cross-border e-commerce-spelers betalingen uit verschillende landen snel en efficiënt verwerken. Dat geeft bedrijven dus de mogelijkheid makkelijk nieuwe markten te verkennen zonder veel gedoe met het integreren van nieuwe betaalmethoden op hun betalingsplatform. Daarnaast kan dit betalingssysteem zowel e-commerce- als point-of-sale-transacties verwerken.

"Bij veel retailers vindt de verwerking van e-commerce en point-of-sale transacties nog in aparte systemen plaats"

Voor de cijferfetisjisten: het afgelopen jaar groeide Adyen 100 procent in transactievolume en zelfs meer dan 100 procent omzetgroei. Ze verwerkte 50 miljard dollar aan transacties in 2015 en draaide een omzet van 350 miljoen dollar. Ook voegde het klanten toe als easyJet, Survey Monkey, EventBrite en Dropbox, betaalmethoden als Android Pay, Samsung Pay en Apple Pay en opende het twee nieuwe kantoren, in Sydney en Shanghai. Adyen is winstgevend sinds 2011.

Uber-taxiritjes betalen in meer dan 50 landen

“Als je als retailer je producten of diensten in andere landen wilt gaan verkopen en daarmee dus wereldwijd transacties gaat doen, komt daar op het gebied van betalingsverkeer best veel bij kijken. Er wordt overal anders betaald, dus je moet een connectie bouwen met betaalproviders om buitenlandse betaalmethoden op je betalingsplatform aan te sluiten en zo geld uit allerlei verschillende landen op je bankrekening te krijgen. Technisch gezien is dat best een complex en arbeidsintensief werk – en een van de zaken die wij uit handen nemen”, legt Robert uit.

“Daarnaast is er nog een contractueel aspect: door alle contracten die je met betaalproviders moet afsluiten, dreig je al snel het overzicht te verliezen. Ook dit proces nemen wij voor onze rekening”, aldus Robert. Een mooi voorbeeld hiervan is de uitbreiding van het strategisch partnership met taxidienst Uber in juli vorig jaar. Uber en Adyen werken al sinds 2012 - het jaar waarin Uber naar Nederland kwam - samen. Sindsdien breidde Uber uit naar meer dan 50 landen op zes verschillende continenten. “Adyen helpt Uber onder andere zich aan te passen aan de regionale verschillen in wet- en regelgeving over betalingsinfrastructuur en bij het gebruikmaken van data over haar hele portfolio”, legt Robert uit.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter