Marketing Science: 5 succesfactoren voor agile werken

Luciënne Mathot
24 apr 2018

Veel bedrijven zijn in transitie naar agile werken. Ook binnen marketing is agile werken steeds meer de standaard. En logisch, want de voordelen zijn divers: snellere time to market, meer zichtbaarheid van het werk en meer testen en klantinzichten.

Tussen organisaties en afdelingen zijn er grote verschillen hoe wordt samengewerkt, de snelheid van implementatie en de wijze waarin teams worden samengesteld. Hieronder noem ik vanuit mijn eigen praktijkervaring vijf succesfactoren voor agile werken.

1 Agile gedachtegoed versus the way of working
Zowel bij organisaties die in één keer overgaan naar agile werken, als bij organisaties die geleidelijk overgaan, is er in de beginfase een focus op the way of working. Dagstarts of stand-ups worden in het leven geroepen, multidisciplinaire teams gevormd en demo’s gegeven. Maar echt agile werken start met het agile gedachtegoed. Rigby, Sutherland & Takeuchi verwoorden dit als ‘Learn how agile really works’. Leg de focus op je eindproduct als oplevering, toets kortcyclisch en blijf verbeteren. De vorm is daarbij ondersteunend.

2 Training
Er zijn organisaties die alle medewerkers trainen, train de trainer-initiatieven of organisaties waarbij er enkel coaches zijn. Welke vorm je ook kiest, zorg ervoor dat het kwartje valt bij de mensen in het team. Niet voor de juiste terminologie, maar voor de nieuwe werk -en denkwijze. Blijf trainen en verbeteren. Vreemde ogen dwingen. Naar mijn ervaring helpt hulp van buitenaf om oude (bedrijfs)patronen te doorbreken.

3 Teamsamenstelling
Bij de samenstelling van multidisciplinaire teams ontbreken soms de key spelers. De huidige organisatievorm staat bijvoorbeeld niet toe dat deze afdeling wordt betrokken. Marketingteams die 50 procent van hun campagnes online doen, maar zonder capaciteit uit deze discipline of data analyse-vraagstukken, met een lange doorlooptijd, zorgen ervoor dat er concessies gedaan worden aan het agile werken. Hierdoor staat de directe implementatie of het testen onder druk. Alleen met een compleet team kun je echt agile werken.

4 Teamspirit
Aanvullend op het begrip van het agile gedachtegoed is het ook belangrijk dat alle leden van een team eenzelfde beeld hebben bij agile werken. Stand-ups zijn geen controlemethodiek, maar bedoeld als voortgang en statusupdate. Een team is zo sterk als de zwakste schakel, zowel qua overtuiging voor agile werken als voor de snelheid van werken. In een agile team heeft echt elke rol een functie. Alle neuzen dezelfde kant op dus.

5 Eén team
Werken in één agile team is het ideaal. Meerdere teams of parttime teams kan ook, maar levert een veelvoud aan stand-ups, demo’s en reviews op die eigenlijk te veel beslag leggen op je agenda. Daarnaast zie je bij parttime teams dat deze nog opereren in een organisatie waarin alles eromheen nog niet agile is of alleen the way of working staat. Dat doet afbreuk aan het agile gedachtegoed van punt 1.

Bron: Darrell K. Rigby, Jeff Sutherland and Hirotaka Takeuchi Harvard Business Review, 2016, https://hbr.org/2016/05/embracing-agile

Deze MarketingScience verscheen eerder in het magazine van MarketingTribune.

Ook interessant

Deze posts over Marketing-Science

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter