Met een multidisciplinair team een startup voor een corporate opzetten

Clarissa van Tuyll van Serooskerken
24 aug 2017

Twee jaar geleden startte VODW met een transformatie om sneller en wendbaarder te worden. Voor onze superhelden op de vloer betekent dit nog meer multidisciplinair werken en denken. In deze blogserie vertellen onze marketingtechnologen, transformatiemanagers, creatieven, business strategen en data scientists over hun persoonlijke ‘Hero’s Journey’.

Afgelopen week kwam business strateeg Paul aan het woord over nieuwe productstrategieën, samenwerken met data scientists en zijn reis door Japan. Deze week vertelt Clarissa hoe zij samen met een multidisciplinair team een start-up voor een corporate aan het op zetten is.

1. Wat zijn jouw belangrijkste superkrachten?

“Ik ben vanaf kinds af aan gestimuleerd om nergens voor terug te deinzen en veel te proberen. Zo deed ik op de middelbare school Natuur en Techniek, maar ook talen zoals Grieks, Latijn en Frans. Ik ga nieuwe complexe uitdagingen graag aan en geef altijd het uiterste om een goed resultaat te bereiken. Zo ga ik bijvoorbeeld mystery shoppen om te experimenteren en concepten zelf uit te proberen.”

2. Hoe heb je deze superkrachten de afgelopen tijd ingezet? 

“Momenteel ben ik, samen met een multidisciplinair team van zeven mensen (een data strateeg, een marketing technoloog, een digital product designer, een creatie expert, twee business strategen en een project assistent) voor een corporate opdrachtgever een start-up aan het opzetten. Vanuit deze start-up wil onze opdrachtgever een nieuw domein claimen met innovatieve diensten en producten. Door mijn brede basis kan ik goed met iedere competentie schakelen en verschillende klussen oppakken. Zo heb ik een uitgebreide business case gemaakt en ook de partnership onderhandelingen voorbereid en gevoerd. Het is als business strateeg vooral belangrijk dat je het grote plaatje overziet en de samenhang en prioriteiten bewaakt.”

3. Tegen welke uitdagingen of dilemma’s ben je aangelopen?

“We zitten in een overgangsfase. Iedereen praat over agile en de Lean Start-up methode, maar om dit toe te passen bij bestaande (grote) organisaties is een uitdaging. Je moet goed de afweging maken tussen enerzijds snelheid creëren in het project en anderzijds klanten goed mee te nemen in methodieken, overwegingen en analyses.”

4. Wat was jouw favoriete reis en waarom?

“Toen ik vijf maanden in Shanghai woonde, ben ik met een groep vrienden naar Tibet gereisd. Het was een lange tweedaagse treinrit heen en terug, maar echt de moeite waard. Zo’n puur en mooi land. Pas toen ik daar Tibetanen sprak, die van de Chinezen niet mochten spreken over hun band met China, snapte ik de macht die China heeft over Tibet (en vooral de invloed die media kan hebben). Deze foto is genomen op base camp Mount Everest, op 5.200 meter hoog, ook echt een aanrader om naar toe te gaan!”

business-strateeg-clarissa-tibet

5. Hoe train en onderhoud jij je superkrachten?

“Binnen de competentie business strategie houden wij elkaar op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen middels een appgroep en driewekelijkse lunches. Daarnaast helpt het mij enorm om na werk een rondje te rennen in den Treek (het landgoed en de bossen naast kantoor). De werkdagen kunnen erg intensief zijn en door het rennen maak in mijn hoofd weer leeg. Zo kan ik goed uitrusten en de volgende dag weer fris beginnen.”

6. Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt?

“Mijn studie, economie, was heel theoretisch. Je wist het antwoord of je wist het niet. In onze projecten komt er veel meer bij kijken. Je moet goed schakelen met de klant om zeker te weten dat zij bepaalde oplossingsrichtingen ook daadwerkelijk kunnen/gaan oppakken.”

7. Hoe gaat jouw reis verder?

“Ik wil heel graag een tijdje in het buitenland wonen en werken. We hebben al een tijdje een kantoor in Brussel en doen regelmatig internationale projecten… Wie weet wat de toekomst biedt!”

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter