Nederlandse start-ups pitchen unieke concepten

EY VODW
28 jan 2015

Afgelopen week vond de Startupbootcamp Demo Day plaats. Na drie maanden workshops volgen, hard werken en ontwikkelen onder toeziend oog van hun coaches, pitchten de nieuwste start-ups hun unieke concepten. Een kort verslag van de dag.

John MacFarlane, oprichter en huidig CEO van Sonos, stond op het programma als keynote spreker. Geen een van de vier founders, inclusief MacFarlane zelf, had verstand van audio technologie of hardware toen zij Sonos in 2002 oprichtten. Ze werkten allemaal bij software.com, het bedrijf wat MacFarlane in 1993 oprichtte en in 2000 verkocht voor 6,8 miljard dollar. Het viertal verliet het bedrijf, wat fuseerde met phone.com, in 2001 en huurden een kantoor in Santa Barbara. Na een jaar brainstormen over hun volgende stap, werd in 2002 Sonos geboren.

Ook Neelie Kroes kon natuurlijk niet ontbreken. De 'godmother van de Nederlandse start-ups' onderstreepte nog eens het belang van een goede start-up cultuur. Nederland gaat als start-up ambassadeur met het initiatief StartupDelta de komende jaren dan ook veel in start-ups investeren.

En dan waar het allemaal om draaide: De start-ups zelf. Relevancy data pitchte de unieke technologie die zij ontwikkelden om video te analyseren op gezichtsherkenning èn emotie. En Saddl biedt retailers tools om een pakketje te laten leveren waar en wanneer je maar wilt, zelfs vandaag. Daarvoor bedachten zij een soort 'uber-achtige' koeriersconstructie.

De uitspringer van de dag? Dat is volgens ons Yippie (edit: Yippie heeft in maart 2017 faillissement aangevraagd). Yippie is een innovatieve start-up die realtime vergelijken eenvoudig integreert in de browserbalk via een plug-in. Daarnaast bieden zij retailers de mogelijkheid om in de vergelijking een tijdelijk, extra scherp aanbod van twee minuten te doen. Zeer waardevol en relevant voor zowel de vraag- en aanbodzijde met een grote praktische toepasbaarheid. Startupbootcamp zelf startte vier jaar geleden ook als een start-up, aldus oprichter Patrick de Zeeuw. Nu opereren zij in zeven steden met acht programma’s en inspireerden de afgelopen jaren meer dan tienduizend ondernemers over de hele wereld. Startupbootcamp verandert het investeerdersklimaat, claimt de Zeeuw. En met succes, want 94% van de start-ups is nog actief.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter