Neem een zebra als je je geen ‘unicorn’ kunt veroorloven

Michel van der Wal
04 sep 2019

Overal in Nederland, Europa en de wereld is het inmiddels wel duidelijk geworden. Het is ‘eten of gegeten worden’ als het gaat om overleven en groei in deze hyper-competitieve, snel veranderende, wereldwijde markt. Met jaloerse blikken en lichte angst kijken de meeste grote corporates naar ‘unicorn’ startups die met een enorme snelheid groeien en de markt veroveren. Is dat de enige manier om niet ten onder te gaan? Hoe geef je een ander tegengeluid?

De boodschap voor bestaande bedrijven is duidelijk: je moet je ‘disruptors’ zelf onderbreken of opslokken. Anders word je geconfronteerd met behendige starters die niet altijd het beste met je voorhebben. En ze hebben toegang tot meer kapitaal dan ooit tevoren.

Maar die startups, die op een versnelde tijdlijn groeien, moeten aanzienlijke bedragen uitgeven en tegelijkertijd aanzienlijke verliezen lijden in de eerste jaren van hun bestaan. Ze hebben voortdurend behoefte aan zeer grote hoeveelheden geld om te kunnen uitgroeien tot die ‘unicorn’ die wel winstgevend wordt en het hogere doel heeft bereikt.

Is er een andere manier om bedrijven te laten groeien, met verschillende financieringsregelingen en zonder de voortdurende wanhoop om enorme hoeveelheden eigen vermogen op te bouwen? Ja, het komt in de vorm van een nieuw dier in de hightech dierentuin: de zebra.

Zebra-bedrijven worden gekenmerkt door het doen van echte zaken, niet gericht op het verstoren van de huidige markten. Ze zijn voor het bereiken van winstgevendheid, bewijzen van bestaansrecht en het helpen oplossen van een maatschappelijk probleem tegelijk.

Zebra-bedrijven zijn zowel ‘zowel zwart als wit’: Ze zijn voor de winst en voor het goede doel.

Wij denken dat deze bedrijven een ‘dubbele bottom line’ hebben - ze zijn gericht op het verbeteren van het leven van mensen, terwijl ze ook de neiging hebben hun eigen winstgevendheid te verbeteren.

Voor één van onze opdrachtgevers bedachten wij daarom een ‘mobility zebra’. Voor dit bedrijf vonden wij een nieuwe ‘bottom line’ in de markt van 2e hands auto’s. Een product die mensen echt helpt bij aankoop, verkoop en gebruik van een 2e hands auto in een markt welke niet bekend staat om zijn transparantie.

Een ander goed voorbeeld is de ‘Thuiswacht’ van Interpolis. Samen stonden we aan de wieg van deze dienst die inmiddels is uitgegroeid tot een volwassen smart-home product dat perfect past in de missie van Interpolis en goed is voor nieuwe revenue streams.

Zebra’s lijken een uitstekend antwoord voor de niet-venture capitalists onder ons. Ze bieden voldoende ruimte om te innoveren en te ontwikkelen zonder dat de ‘ondertussenheid’ ze in de weg zit.

EY VODW heeft inmiddels ruime ervaring met zebra’s en heeft een plan van aanpak voor bedrijven om een zebra te worden, of om zebra’s in huis te halen. Het document geeft je inzicht in onze propositie, belofte en inspanningen (met bijbehorend budget) die nodig zijn om van jouw bedrijf ook een zebra te maken.

Wil je meer weten over zebra’s? Neem dan contact met ons op.

Innovatieve business modellen en new ventures

Op zoek naar de ultieme propositie die aansluit bij je continue bewegende doelgroep? EY VODW helpt je graag op zoek te gaan naar de juiste formule waar jouw doelgroep enthousiast van wordt.

Ik zoek een nieuwe formule

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter