Opeens staar je in de ogen van je freelancer – het nieuwe interviewen

Mirella Kuijer
02 jun 2020

Als professional werkzaam in de arbeidsbemiddeling spreek ik elke week met freelancers over hun ambities, drijfveren en opgedane werkervaring. Elk gesprek is weer anders, maar wie ik ook spreek, in elk gesprek probeer ik ook meer te weten te komen over de persoon zelf, om te kunnen begrijpen waarom hij of zij bepaalde keuzes maakt of heeft gemaakt. Dat maakt elk gesprek leuk en persoonlijk en blijft iemand echt top of mind. Ook voor de freelancer zelf kan het waardevol zijn hierover met iemand te spreken.

Nu we massaal vanuit huis werken, is dat allemaal anders. Zelf ben ik ook minder op pad naar mijn relaties en opdrachtgevers. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden elkaar op afstand te zien en te spreken via Zoom, Teams of Skype. Zelf spreek ik veel freelancers via Teams.

De extra dimensie

Mijn afspraak met een freelancer via Teams staat op het punt te beginnen, ik druk op de knop deelnemen, zet mijn camera aan en... plop! Daar verschijnt mijn afspraak op mijn beeldscherm! "Hallo, leuk elkaar te spreken en wat een leuke vliegtuigen op de achtergrond" hoor ik regelmatig, nu de slaapkamer van onze middelste zoon Dex overdag mijn werkkamer is geworden. We hebben een leuk gesprek en praten over en weer over haar ervaringen als Product Owner en in wat voor omgeving ze graag ook nog een keer zou willen werken.

Maar toch ik mis wat...!

Geen telefoontje van de receptioniste dat mijn afspraak er is, een loopje van mijn bureau naar de ontvangstruimte waar ze zit te wachten. De begroeting ‘welkom bij EY’ met handen schudden (zou het ooit weer mogen), lijkt inmiddels een ritueel uit een ver verleden.

Hoe komen we bij een kennismaking via beeldbellen aan die eerste indruk, waarvan we ons nu beseffen dat die in een persoonlijke ontmoeting onbewust makkelijker vorm krijgt? Die eerste indruk die ook iets zegt over de manier waarop een freelancer op gesprek bij een potentiële opdrachtgever overkomt? Een uur lang over en weer luisteren en kijken, elkaar boeien en de juiste antwoorden boven water krijgen zonder te kunnen beschikken over de subtiele non-verbale signalen, die ook belangrijk zijn in het beoordelen of iemand op inhoudelijk en persoonlijk vlak matcht op een interim opdracht.

Daarnaast mis ik een deel van de lichaamstaal. Non-verbale communicatie is bijna 70% van de boodschap die iemand overbrengt. Hoe ziet die er dan uit als je alleen iemands gezicht en een stukje van iemands bovenlichaam ziet? Amerikaans onderzoek van Professor Abraham Mehrabian zegt dat maar 7% via woorden wordt overgebracht, 38% via stemintonatie en 55% via non- verbale uitdrukkingen. Gelukkig is de stemintonatie te horen en zien we iemands gezicht, al is het in 2D, maar waar zijn de (zenuwachtige) gebaren, de weidse armbewegingen of de handen. We missen nu een groot deel van de gesproken non-verbale communicatie door het platte beeld.

Now, Next & Beyond

Ook al beschikken we nu over genoeg technische middelen die ons ondersteunen om elkaar op afstand te zien en te spreken, die technische middelen zullen de voordelen van persoonlijk contact nooit helemaal vervangen.

Zo zie ik deze manier van remote interviewen uiteindelijk, als beiden weer mogelijk zijn, als mooie aanvulling naast het ambachtelijke interviewen. Het werkt afdoende bij al bekende freelancers of bekende kandidaten en is net wat persoonlijker dan bellen. Het traditionele interviewen blijft in mijn ogen nog steeds hét middel voor werving & selectie aanvragen (vaste functies) en voor opdrachten, waarbij extra gekeken wordt naar persoonlijkheid en soft-skills. Alleen door middel van deze face-to-face gesprekken kan je pas echt een volledig goede match maken.

Deze bijzondere tijd is voor mij een innovatie impuls om het videobellen en -interviewen mij meer eigen te maken en de gesprekken te verfijnen en te verdiepen. Het is de kunst voor recruiters de techniek optimaal te leren gebruiken om een gesprek soepel te laten verlopen, rekening houdend met onder andere goed beeld en geluid, de vertraging op de lijn, een goede houding en de lichtval.

Maar toch.. ík kan niet wachten totdat ik weer aan tafel zit tegenover een freelancer of kandidaat, op anderhalve meter afstand uiteraard.

Interim Professionals

Op zoek naar versterking op korte termijn? Zoek niet langer! Onze interim professionals staan voor je klaar en zijn direct productief in jouw organisatie.

Lees meer

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter