Schatplichtig aan ‘de oude vier’

Maton Sonnemans
04 feb 2021

Achtendertig jaar geleden, op 1 februari 1983 is de start gemaakt van het bedrijf dat nu EY VODW heet. Destijds combineerden Ad, Rob, Maarten en Herman hun achternamen om een maximale herkenning en vindbaarheid (in de telefoongids) te creëren: Verdonk Otten Dik & Wiegerinck, Marketing & Management Consultants. De vier maakte een vliegende start in een periode dat grote bedrijven voor het allereerst hun marketing serieus gingen aanpakken.

Sinds die tijd hebben we heel veel mooie ondernemingen geholpen met raad en vooral daad. Telkens weer door bedrijven te helpen op nieuwe marktontwikkelingen in te spelen en nog klantgerichter te worden. Want alleen door op die golven van innovatie te springen kom je verder. Ooit begonnen met vier mannen in een souterrain in De Bilt, nu met meer dan 1.000 gelijk-gedreven design & engineering professionals van EY*, vanuit 20 landen wereldwijd. Actief in business transformatie, gedreven door de mogelijkheden op het gebied van digital, design, data en artificial intelligence, technologie en nieuwe organisatiemodellen. Maar met al die spectaculaire ontwikkelingen zijn twee mantra’s van de vier founders van VODW na al die jaren nog steeds in ons DNA verankerd: “Het verschil maken voor de klanten van onze klanten’ en ‘Strategie is een kwestie van doen’. Deze principes zijn tijdloos gebleken en hoewel ze evident lijken nog steeds onwaarschijnlijk relevant.

Om met het eerste te beginnen – het verschil maken voor de klanten van onze klanten. Nog steeds zien we in veel grotere ondernemingen dat het creëren van toegevoegde waarde voor de klant niet perse het start- en eindpunt is in het denken en doen van de leiders en hun medewerkers. Terwijl het toch altijd de klant is die zorgt dat we bestaansrecht hebben (en op het eind van de maand een salaris krijgen). Het is voor organisaties cruciaal om continu te streven naar relevantie, geloofwaardigheid en een onderscheidende breinpositie bij hun (potentiele) klanten. Eén van de manieren om dit radicaal te realiseren is af te stappen van de ouderwetse functionele organisatiestructuren en te werken in teams met klantmissies: specifieke opdrachten gericht op het creëren van dat verschil voor de klant. De ervaring leert dat niet alleen een enorme versnelling geeft aan klantgerichte vernieuwing maar dat het ook een positieve impuls geeft aan groei van de bedrijfseconomische prestaties en het medewerkers-engagement.

“Let maar eens op, hoe intens tevreden sommige mensen kunnen zijn met zichzelf als ze in een vergadering een gat kunnen schieten in een idee van een ander.”

En dan ‘strategie is een kwestie van doen’. Klinkt ook zo logisch, maar in veel bedrijven zwelgen goed opgeleide mensen in strategische projecten waar geen eind aan lijkt te komen. Onderzoeken leiden tot vervolgonderzoeken en business cases worden kapot gerationaliseerd. Het lijkt vaak veiliger voor je carrière om nee te zeggen tegen vernieuwing dan ja te zeggen tegen een zeker ondernemingsrisico. Let maar eens op, hoe intens tevreden sommige mensen kunnen zijn met zichzelf als ze in een vergadering een gat kunnen schieten in een idee van een ander. Uiteindelijk is het de vooral de taak van de leiding om vanuit een inspirerende visie strategische lijnen uit te zetten en mensen faciliteren in de ontwikkeling én realisatie van initiatieven.

Kijk eens eerlijk in de spiegel: in hoeverre maak jij je, samen met jouw organisatie elke dag druk over het merkbare verschil voor je klanten door het realiseren van je strategie? Een strategie die begint en eindigt met het creëren van echte toegevoegde waarde voor je klanten. En resulteert in merkvoorkeur, waardegroei voor alle stakeholders, trotse medewerkers en lol in je werk.

*EY VODW maakt deel uit van het internationale EY design and engineering network. Voor meer informatie:

New call-to-action

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter