Scrum: sprinten of de marathon?

Annelies Delsman
15 okt 2014

Tegenwoordig krijg je als interim marketeer regelmatig de vraag of je kunt scrummen. Want dit is tegenwoordig een veelgebruikte methode binnen organisaties om een nieuwe of aangepaste dienst of product op de markt te brengen.

Maar wat doe je dan eigenlijk? En waarom? Om antwoord op deze vragen te krijgen hebben we Xebia, een internationaal adviesbureau in IT, projecten en outsourcing en een product owner van Travix, een online vliegtickets aanbieder bekend van labels als Cheaptickets.nl en BudgetAir.nl gevraagd ons dit eens haarfijn uit te leggen tijdens VODW’s  laatste freelance bijeenkomst.

Daar waar de klant denkt te weten wat hij wil en de uitvoerder weet dat hij dat waar kan maken, wordt nog wel eens vergeten dat het pad ernaar toe geen rechte weg is. Want de klant weet vaak minder goed wat-ie wil. De uitvoerder komt onderweg onvoorziene zaken tegen en de omgeving verandert. Er wijzigt dus veel op de route die je naar je doel moet leiden.

Een duik in het verleden

Jaren geleden werd de methodiek Lean bij veel organisaties ingevoerd. Kort cyclisch te werk gaan, voortdurend verbeteren met als gevolg: kostenbesparing. Daarna kwam Agile wat in feite de vertaling is van Lean naar de dienstverlening. Binnen Agile is Scrum is de meest gebruikte methode, waarin proces noch procedure van te voren vastgesteld wordt. En waarbij experimenteren boven implementeren gaat.

Een team bestaat uit een scrum master, een product owner en een team. De scrum master faciliteert en stuurt continu op verbetering. Hij of zij zorgt ervoor dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt. De product owner is de linking pin. Hij staat tussen de opdrachtgever en het scrum team in en bepaalt wat prioriteit heeft, waarbij de product owner in zijn keuze kosten en waarden afweegt. Het scrumteam bestaat uit specialisten die de werkzaamheden uitvoeren. Dit vereist tevens een andere rol van het management, omdat je de verantwoordelijkheid bij het team legt.

Nadruk op interactie en eigen verantwoordelijkheid

De nadruk binnen scrummen ligt op interactie en eigen verantwoordelijkheid. Een verzoek tot het ontwikkelen van een product wordt opgeknipt en daarin worden keuzes gemaakt door de product owner wat als eerste behandeld wordt. Dit wordt door een scrum team, zelfdenkend en zelfsturend hierin, gedurende een sprint uitgevoerd. Gedurende de sprint die 2 tot 4 weken duurt, focust men alleen op dit onderdeel. Overleg vindt dagelijks plaats in een maximaal 15 minuten durende sessie. Een stand-up. Tussentijdse verzoeken tot wijzigen worden terzijde geschoven. Als een sprint klaar is, wordt er geëvalueerd en bepaald welk volgend onderdeel aangepakt moet worden. En zo kom je al sprintend bij je oplevering uit. Uit de praktijk blijkt dat hierdoor projecten een vier tot vijf keer snellere doorlooptijd kennen.

Het mooie van deze ‘methode’ is dat het team verantwoordelijk is en dat er focus is. Tevens wordt er in kleine brokken opgeleverd dan wel geïmplementeerd. Dit heeft als voordeel dat als iets niet blijkt te werken, je hier in een vroeg stadium achterkomt en je sneller kunt bijsturen. Tevens kun je op korte termijn je opdrachtgever of de directie laten zien wat er gedaan is en eventueel al quick wins laten zien. Door story boards, letterlijk wanden waar gekleurde memo’s opgeplakt zijn, maak je het visueel. Je krijgt goed in- en overzicht waar je staat en wat er nog moet gebeuren. Prioriteiten veranderen, omdat de wereld er omheen verandert.

  • Scrum is: Act first, apologize later.
  • Scrum is: Rolling waves en planning poker.
  • Scrum is: Fail fast!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter