Snel innoveren: minimum viable of middelmatig, een groot verschil.

Nienke Gruppelaar
16 okt 2014

Als gevestigde organisatie is het lastig het moordende digitale innovatietempo van start-ups bij te benen. Gelukkig zien we inmiddels in veel organisaties ontwikkelingen die het naar de markt brengen van nieuwe apps, platformen of services versnellen.

Bijvoorbeeld het agile werken en introduceren van Minimum Viable Products (MVP’s). Snel lanceren en op basis van daadwerkelijk klantgedrag doorontwikkelen, heeft veel voordelen. Maar het lanceren van niet goed doordachte services kent ook een hoog afbreukrisico. Minimum viable of middelmatig, een groot verschil.

Ontwikkelen op basis van klantgedrag

Sinds de introductie van het boek ‘The Lean Startup’ van Eric Ries in 2011 is veel geschreven over het lanceren van een ‘Minimum Viable Product’ (MVP). De definitie van een Minimum Viable Product is volgens Ries: ‘that product which has just those features and no more that allows you to ship a product that early adopters see and, at least some of whom resonate with, pay you money for, and start to give you feedback on’.

Het principe is dat je niet achter gesloten deuren een volledig product ontwikkelt met alle features die je van te voren kunt verzinnen. In plaats daarvan ontwikkel je een product met de meest essentiële onderdelen en breng je dit naar de markt, om vervolgens op basis van daadwerkelijk klantgedrag gericht te leren, bij te sturen en door te ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Yammer, dat gelanceerd is als een soort Twitter-feed voor bedrijven en inmiddels is uitgegroeid tot een sociaal platform voor bedrijven om samen te werken en kennis te delen.

De voordelen van het werken volgens het MVP-principe zijn evident

  • Bijsturen op basis van gedrag. De beste plek om een innovatie te toetsen is in de markt. Je kunt van tevoren uitgebreid marktonderzoek doen, maar klantgedrag biedt uiteindelijk de meest waardevolle inzichten. Productontwikkeling moet een continue loop van bouwen, effect meten en leren zijn.
  • Continu scherpstellen van business doelen en essentie. Het MVP-principe dwingt je scherp te zijn in het achterliggende business doel, de essentie voor de klant en op basis daarvan continu de belangrijkste features te (her)prioriteren.
  • Flexibiliteit in een dynamische markt. In de tijd dat je achter gesloten deuren een volledig nieuw digitaal product ontwikkelt, zetten concurrenten en nieuwe toetreders ook stappen. Flexibiliteit om hier tijdig op in te kunnen springen is cruciaal.

Toch zien we nog regelmatig introducties van nieuwe apps of platformen met een kerstboom aan functionaliteiten. De klant blijkt er in de praktijk maar een of twee echt te gebruiken. Zonde van alle ontwikkelcapaciteit en budget die in de overige onderdelen is gaan zitten.

Minimum viable is niet middelmatig

Een valkuil bij het werken volgens het MVP-principe is dat het resulteert in het snel releasen van een middelmatig product. Dit heeft een hoog afbreukrisico. Het is lastig klanten die teleurgesteld zijn in een eerste versie daarna nog te overtuigen het product te blijven gebruiken als het wordt doorontwikkeld.

Snel een eerste versie introduceren is goed. Maar een Minimum Viable Product moet wel een afgewerkt geheel zijn, zonder grote fouten en met een goede user experience. Een simpele, gebruiksvriendelijke skeletversie. Alleen dan kun je de belangrijkste aannames ten aanzien van het klantgedrag goed toetsen. Usability en design blijven nog steeds heel belangrijk. Beter starten met een simpele, goed vormgegeven en werkende landingspagina dan met een app die in werking en design te wensen overlaat.

 

minimal-viable-product

 

Het lanceren van MVP’s is meer dan het snel releasen van een eerste versie (‘release fast and often’). Een MVP bevat de essentie van wat je een klant wilt laten zien of doen. Het moet de belangrijkste hypotheses kunnen toetsen die je hebt ten aanzien van klantgedragingen, businessmodel en product.

Stel je daarom van te voren de volgende vragen om te voorkomen dat je niet gewoon snel een eerste versie introduceert, maar daadwerkelijk aan het experimenteren en leren bent:

  • Wat wil ik precies toetsen bij de introductie van dit MVP?
  • Hoe ga ik dat meten?
  • Hoe bepaal ik het succes van het experiment?

Manage verwachtingen bij de eerste gebruikers

Als je een Minimum Viable Product lanceert, communiceer dan ook helder je ambities naar de gebruikers. Neem klanten mee in de doorontwikkelingsplannen die je hebt. Behalve dat je hiermee de verwachtingen managet, kun je ze ook actief vragen mee te denken met nieuwe features die je op de planning hebt staan. Kies bewust het moment van een grootschaliger marktintroductie. Soms is dit pas geruime tijd na de lancering van de eerste MVP, op een moment dat je voldoende hebt kunnen testen en doorontwikkelen dat het buiten de early adopters een grotere massa aan kan spreken.

Kortom, het naar de markt brengen van een Minimum Viable Product kan de digitale innovatiesnelheid van organisaties vergroten. Zolang je maar geen middelmatige producten lanceert, maar met een minimaal aantal features vanaf dag één voor de klant een goede user experience biedt. Je vanaf het begin de loop van bouwen, testen en leren inricht. En je je eerste klanten goed meeneemt in je groeiplannen. Dan kan het helpen om in kleine stapjes een digitale marketing transformatie te realiseren en zo te reageren op de snelle ontwikkelingen in de markt.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter