Startup inspiratie voor corporate innovatie

EY VODW
04 apr 2016

Afgelopen donderdag stond onze eerste freelancebijeenkomst van 2016 op de agenda. Onze interim-tak verwelkomde haar netwerk van freelancers om zich te laten inspireren door Arthur Tolsma, voormalig ondernemer en startup evangelist, nu consultant bij VODW, en Bastiaan Walenkamp, hoofd strategische innovatie bij SNS Bank NV. Samen deelden zij hun ervaringen vanuit startup en corporate perspectief, om vervolgens te vertellen hoe je startup inspiratie nu écht effectief kan inzetten voor corporate innovatie. Een impressie aan de hand van tweets.

Arthur Tolsma trapte af met zijn verhaal over de ups en downs van zijn eerste startup. Een verhaal dat hij in 2014 vertelde in zijn TED talk, waarin zowel de persoonlijke achtbaan als de innovatielessen gewaardeerd werden door de 70 aanwezigen.

Arthur maakt hierin telkens de link naar innovatielessen die relevant zijn voor corporates. Hij is namelijk recent overgestapt van de startups naar ‘the dark side - de wereld van roestige corporates’, zoals hij het zelf eerder deze week met een kwinkslag in een LinkedIn blog schreef. Een belangrijke reden voor die overstap was de behoefte aan impact: “Slechts enkele startups worden heel groot en hebben een echt grote impact. Maar wanneer een corporate een innovatie succesvol naar de markt brengt, dan heb je direct een mega impact op miljoenen klanten. Gaaf!”

 

Dus transformeerde Arthur van startup evangelist naar corporate consultant. In projecten bij VODW merkte Arthur al snel dat veel lessen voor startups ook gelden voor corporates. “Je ziet dat corporate innovatieteams mooie plannen maken maar te weinig snelheid hebben, terwijl ze snel moeten experimenteren zoals de goede startups doen”, legt hij uit. Daarnaast ziet Arthur dat corporates en startups twee totaal andere bloedgroepen zijn. Als consultant kan Arthur in dit gat springen en beide partijen helpen de ander te begrijpen.

 

Bastiaan Walenkamp (hoofd strategische innovatie, SNS Bank NV) vertelde ook over de samenwerking tussen corporates en startups. Hij gaf aan dat veel corporates slechts in kleine stappen innovatief zijn: “Je gaat snel een bank 2.0 ontwikkelen, maar de wereld ontwikkelt zich zo snel dat je niet moet vergeten bezig te zijn met de stap daarna: wat is nou echt de bank van de toekomst?”

Voor dat type innovatie, de disruptieve innovatie, moet je open innovatie omarmen. En dat is ook wat SNS Bank NV doet, onder andere door samen te werken met startups. Wat hem betreft is de rol van startups een middel om versnelling te brengen binnen corporates. Maar ook met partijen die crowdfunding faciliteren. Dat is niet eenvoudig, daar moeten veel mensen ook nog aan wennen, maar het is wel essentieel om te zorgen dat je over 10 jaar nog steeds zo’n relevante rol in de maatschappij hebt als op dit moment.

 

bastiaan_walenkamp

 

Bastiaan heeft jaren bij Dialogues House van ABN AMRO gezien hoe een bank innovatief kan zijn en hoe niet, en brengt die lessen nu bij SNS Bank NV in de praktijk. Dat doet hij door structuur aan te brengen in innovatie: “Juist doordat innovatie geen rechtlijnig proces is, is structuur belangrijk”, is Bastiaan’s ervaring. Een voorbeeld waar zijn team nu mee bezig is, is een social rating om voor millenials zonder vast arbeidscontract toch een (bancair) risicoprofiel op te stellen.

 

 

De verhalen van Arthur en Bastiaan leverde enthousiaste reacties op. Freelancers, bedankt voor alle tweets en hopelijk tot de volgende keer!

 

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter