Transformatiemanager Christi-Janne: “Menselijke factor essentieel bij transformatie”

Christi-Janne ten Hoopen
31 aug 2017

VODW is volop in transformatie. Hoe ervaren onze mensen de nieuwe manier van werken en denken? Iedere week komt een van onze business strategen, data scientists, transformatiemanagers, creatieven of marketingtechnologen hierover aan het woord.

Afgelopen week vertelde business strateeg Clarissa over haar rol bij het opzetten van een startup voor een corporate opdrachtgever en haar bijzondere reis naar Tibet. Deze week deelt Christi-Janne vanuit haar rol als transformatiemanager hoe zij transformaties ervaart, bij opdrachtgevers en bij VODW zelf.

1. Wat zijn jouw belangrijkste superkrachten?

“Dat ik in situaties steeds kijk naar wat er nodig is vanuit verschillende invalshoeken. Hiermee bedoel ik wat er nodig is in de organisatie of bij individuele personen om de opdrachtgever verder te helpen. Ik maak hierbij een inschatting van bijvoorbeeld het type mensen waarmee we te maken hebben en wat de cultuur van een organisatie kenmerkt. Dat geeft mij inzicht in op welke manier ik het beste kan helpen, met de meeste impact. Dat is vaak door de sterktes die er al zijn te gebruiken en de zwaktes te ondervangen. Dat kan zijn door de motivatie van individuen te bespreken, door ervoor te zorgen dat onrust in de organisatie afneemt of door de directeur te helpen zijn presentatie te oefenen. Het kan echt van alles zijn.”

2. Hoe heb je deze superkrachten de afgelopen tijd ingezet? 

“Door bij elke strategie en organisatie-inrichting ook te kijken naar wat de mensen nodig hebben als persoon of als team om de strategie of nieuwe manier van werken succesvol te maken. Dat betekent het gesprek aangaan over de motivatie, houding, mindset van individuen of het bespreken van de kwaliteit van de expertise. Het kan ook zijn het bepalen of dit wel de juiste teams zijn of de juiste klantopdrachten om aan te werken. Hoe kunnen we de samenwerking tussen teams of afdelingen verbeteren? En wie moeten we op welke manier meekrijgen en/of inzetten om er het maximale uit te halen?”

3. Wie was jouw mentor?

“Iedereen waar ik mee werk of mee spar, helpt om een vraagstuk helder te krijgen en mij daarmee weer nieuwe invalshoeken te geven. Omdat iedereen dat vanuit zijn/haar eigen kijk op de wereld doet, leer ik van iedereen een andere insteek. Dat helpt heel goed genuanceerd en met respect te kijken naar alle mensen en alle organisatie-uitdagingen.

4. Met wie werk je het liefst samen en waarom?

“Het allerbelangrijkste in samenwerking vind ik wederzijds vertrouwen. Als dat er niet is of daaraan getwijfeld wordt, dan ben ik minder effectief en doe ik mijn werk met veel minder plezier. Dat betekent dat ik het liefst werk met mensen die eerlijk zijn en bereid zijn hun (achterliggende) zorgen of problemen te delen. Daarnaast werkt het ook altijd fijn als mensen zich bewust zijn van hun eigen sterktes en van daaruit ook hun werk doen. Dat geeft meer energie.”

5. Wat was je favoriete reis en waarom?

"Mijn favoriete reis is een reis die ik een paar jaar geleden heb gemaakt door China en Hong Kong. Geweldig om me onder te dompelen in een cultuur die zo anders is dan de Westerse, en met een historie vol met rijke verhalen! Zien hoe de eeuwenoude (spirituele) wijsheden en tradities een plek vinden naast de nieuwste technologie vind ik intrigerend. Alles is anders, je kunt geen borden lezen in de metro, je hebt geen idee wat er in je eten zit."

"We hebben daar een hike gedaan door een kloof met alleen Chinezen en een tourguide die geen Engels sprak. We raakten wel in gesprek met de enige persoon die wel een beetje Engels sprak en zij vertelde dat veel mensen ons wel verstonden als we iets zeiden, maar niemand iets terug durfde te zeggen uit angst om ten overstaan van anderen een fout te maken in het Engels. Dat vind ik dan interessant om te zien hoe zo’n groep omgaat met onze aanwezigheid, gegeven de kaders van wat acceptabel is in hun eigen cultuur."

6. Tegen welke uitdagingen of conflict loop je aan?

"Waar ik vaak tegenaan loop, is dat mensen terughoudend zijn om over hun eigen rol, de kwaliteit van medewerkers of de cultuur van de organisatie te praten. Terwijl dit juist zo essentieel is om een strategie of transformatie te kunnen realiseren. Ik merk dat conflicten vaak worden geaccepteerd zolang het gaat over de inhoud van het werk. Maar wanneer het gaat over menselijke interactie of over gedrag dat niet acceptabel is, is het lastiger. Natuurlijk omdat het dan persoonlijk (en soms ook emotioneel) wordt. Dat vinden veel mensen niet wenselijk en proberen ze daarom te vermijden. De uitdaging is in korte tijd een vertrouwensrelatie op te bouwen zodat er ruimte ontstaat alle uitdagingen in het realiseren van een strategie of transformatie aan de orde te brengen.”

7. Hoe train en onderhoud jij je superkrachten?

“Door continu actief bezig te zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling. En dan denk ik niet alleen aan mijn inhoudelijke kennis, maar vooral door te werken aan mijzelf als persoon: welke situaties vind ik moeilijk en waarom, wat kan ik daaraan doen om dit te verbeteren, hoe word ik effectiever in het inzetten van mijn persoonlijke sterktes etc. Ik geloof namelijk dat je anderen beter kan helpen als je jezelf goed kent en een soort van balans hebt gevonden. Dat doe ik enerzijds door met mensen te sparren, door trainingen te volgen en ook door boeken te lezen. Bijvoorbeeld De corporate tribe van Jitske Kramer en Danielle Braun of De moed van de imperfectie van Brene Brown.”

8. Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt?

“Dat je moet doen wat bij je past, waar je energie van krijgt en waar je (vaak daardoor) ook goed in bent. Dan kost het namelijk geen of weinig energie om dat te doen, maar het levert elke keer weer energie op. En dat het heel erg waardevol is aandacht te besteden aan alle signalen die je krijgt vanuit je intuïtie en fysieke lijf. Deze geven veel informatie. De kunst is alleen ze op te pakken, te onderzoeken en te interpreteren.”

9. Hoe gaat jouw reis verder?

“Mijn ambitie is deze menselijke factor steeds meer in te brengen bij VODW. Ik geloof dat we onze opdrachtgevers nog veel effectiever kunnen helpen in het realiseren van transformaties door hierbij ook te kijken naar hoe we het leiderschap vormgeven, hoe de teamdynamiek verbeterd kan worden en op welke manier verschillende personen vanuit hun kracht kunnen bijdragen. Dat is, naast een scherpe inhoud, heel erg waardevol voor opdrachtgevers en ook voor VODW."

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter