Trendmonitor: jongeren denken pensioentekorten op te kunnen vangen door te sparen, ondanks positief sentiment tegenover beleggen

Astrid Geerlings
20 aug 2019

In de Trendmonitor Vermogen van het tweede kwartaal van 2019 zien we dat jongere huishoudens (25-35 jaar) vaker geld over houden aan het eind van de maand en dat graag op hun spaarrekening storten. Minder dan een kwart van de jongere huishoudens gebruikt dit geld om te beleggen. Deze voorkeuren gelden ook op het gebied van opbouwen van vermogen voor de lange termijn: veel jongere huishoudens geven aan eventuele pensioentekorten op te willen vangen door te sparen in plaats van te beleggen.

Jongere huishoudens sparen en beleggen vaker en meer dan oudere huishoudens.

Sparen is onder alle Nederlandse huishoudens een populaire vorm van vermogensopbouw. Gemiddeld spaart ongeveer 80% van de Nederlandse huishoudens. Sparen blijkt vooral populair onder jongere huishoudens met een spaargraad van 89%.

Naast dat jongere huishoudens vaker sparen, sparen ze maandelijks ook meer. Zo spaart 38% van de 25- tot 35-jarigen maandelijks meer dan 300 euro, ten opzichte van gemiddeld 28% (over alle leeftijdsgroepen heen). Dit lijkt een logisch gevolg te zijn van het feit dat jongere huishoudens vaker dan vorig jaar aangeven geld over te houden aan het eind van de maand. Dit aandeel is opgelopen van 58% naar 66% van de jongere huishoudens.

Ook lijkt het er ook op dat beleggen populairder onder jongeren is dan onder andere leeftijdsgroepen. Van de 25- tot 35-jarigen geeft 23% (over alle metingen heen) aan te beleggen. Beleggen is, over alle metingen van de Trendmonitor heen, altijd een minder populaire vorm van vermogensopbouw geweest dan sparen. Gemiddeld genomen geeft 20% van de Nederlandse huishoudens aan te beleggen.

Verrassend genoeg beleggen jongere huishoudens maandelijks ook meer dan oudere huishoudens. Ongeveer 40% van de beleggende 25- tot 35-jarigen belegt maandelijks meer dan 200 euro, in tegenstelling tot de 45- tot 55-jarigen waar maar 25% hetzelfde doet. Daarnaast zijn jongeren positiever over beleggen dan oudere huishoudens: 49% van de jongere huishoudens geeft aan dat beleggen niets voor hen is vanwege het risico, terwijl 60% van de 45- tot 55-jarigen hetzelfde aangeeft.


trendmonitor blog2

 

Jongere huishoudens denken voornamelijk door sparen een pensioentekort op te kunnen vangen

Ondanks een positiever sentiment jegens beleggen van jongere huishoudens dan oudere huishoudens denkt toch het merendeel van de jongere huishoudens (25-35 jaar) een mogelijk pensioentekort op te kunnen vangen door te sparen (58%). 

Het is essentieel dat jongere huishoudens zich bewust worden van hun eigen pensioenopbouw en hoe ze er nu al aan kunnen werken eventuele tekorten op te vangen met behulp van beleggen. Deze noodzaak gecombineerd met het onbenutte beleggingspotentieel onder jongere huishoudens betekent dat er veel waarde ligt in serieuze beleggingsproducten gericht op jongeren. Jongeren hebben beleggingsproducten nodig die niet alleen aanzetten tot het beleggen van je wisselgeld, maar tot het écht investeren in je toekomst.

Trendmonitor vermogen

Op zoek naar inzichten in de trends rond het vermogen van Nederlandse huishoudens?

Ontdek de Trendmonitor

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter