Trendmonitor: Nederlanders nog sceptisch over gebruik van PSD2-oplossingen

Astrid Geerlings
28 aug 2019

75% van de Nederlandse huishoudens wil data niet delen met PDS2-diensten

The future…

Het is zondagmiddag, de zon schijnt en ik heb met een stel vrienden op het terras afgesproken. Terwijl ik langs de gracht loop voel ik mijn telefoon in mijn broekzak trillen. Een berichtje van mijn persoonlijk financieel assistent: “je kunt geld besparen op je hypotheek”. Met één druk op het scherm open ik een integraal overzicht van al mijn financiën. “We zien dat je huidige hypotheek niet zo voordelig meer is, als je nu overstapt scheelt dat je € 94,- in de maand”. Geïnteresseerd lees ik in een korte beschrijving waarom overstappen naar een andere hypotheekverstrekker mij zoveel geld scheelt. Direct daaronder een knop met 'nu oversluiten'. Mijn duim swipet over de knop heen en ik lees: 'Top, we gaan het voor je regelen!'. Met een goed gevoel loop ik verder richting het terras. Nog voordat ik mijn vrienden heb bereikt, trilt mijn telefoon opnieuw: 'verificatie voor oversluiten vereist'. Nadat ik mijn vingerafdruk scan krijg ik bericht dat mijn hypotheek overgesloten is en is het bedrag dat ik vanaf volgende maand ga betalen te zien. Met een glimlach op mijn gezicht stop ik mijn telefoon weer weg en schuif aan op het terras. “Het eerste rondje is van mij, jongens!” zeg ik terwijl ik mij toch nogmaals verwonder wat die financieel management apps van tegenwoordig allemaal kunnen.

De bovenstaande schets lijkt, in mijn ogen, een mooi toekomstbeeld. Een wereld waar verschillende (financiële) partijen samenwerken om jouw leven makkelijker te maken. Toch zou het een stuk sneller werkelijkheid kunnen worden dan je denkt.

… is now

Op 14 september 2019 gaat de nieuwe wetgeving rondom betaalverkeer en (persoonlijke) financiële gegevens, Payment Service Directive-2 (PSD2), van kracht. Hiermee kunnen wij toestemming aan bedrijven geven onze (betaal)gegevens bij onze bank op te vragen, of namens ons een (betaal)opdracht uit te voeren. In het bovenstaande voorbeeld kan zo’n bedrijf een connectie maken met je huidige bank en/of hypotheekverstrekker om de voorwaarde van je huidige hypotheek in te zien. Met deze informatie kan dit bedrijf (automatisch) het hypotheeklandschap monitoren en jou een berichtje sturen als er een aantrekkelijke deal te vinden is. Nadat je akkoord gaat met oversluiten, kan deze speler met één verificatie vanuit jou (met bijvoorbeeld je vingerafdruk) de benodigde gegevens voor de nieuwe hypotheek opvragen bij jouw bank en de hypotheek oversluiten. Dit is een greep uit de diensten die mogelijk worden door de nieuwe wetgeving.

Fintechs staan te popelen, maar wat vindt Nederland?

Op het moment van schrijven zijn er 44 partijen, waaronder vele Fintechs, die een vergunning hebben om vanaf 14 september één van de twee belangrijkste PSD2-diensten te leveren: het initiëren van betalingen en het opvragen en inzien van accountinformatie. Deze 44 partijen kunnen sinds medio juni in de omgevingen van Nederlandse banken hun diensten testen. Het is aannemelijk dat deze partijen vanaf 14 september zo snel mogelijk de Nederlandse markt zullen betreden.

In hoeverre zij (direct) succesvol zijn, hangt natuurlijk sterk af van de houding van Nederlanders tegenover dit soort nieuwe diensten. Uit onderzoek van EY VODW’s Trendmonitor Vermogen lijken Nederlandse huishoudens (nog) niet warm te lopen. Slechts 15% van de Nederlandse huishoudens geven aan interesse te hebben in PSD2-diensten. Driekwart van de huishoudens geeft aan hun data niet te willen delen. We zien daarbij dat met de leeftijd de interesse en de bereidheid tot data deling sterk af neemt.

trendmonitor blog1
Veel Nederlanders zien dus nog geen meerwaarde en willen niet zomaar hun data delen. De geschiedenis leert echter dat men zeer slecht kan inschatten of ze een totaal nieuwe dienst of product  in de toekomst zullen gaan gebruiken. Zeker als ze de meerwaarde niet concreet kunnen ervaren of voor kunnen stellen. Denk hierbij aan de sceptische Nederlander bij de introductie van de pinpas, de cash-automaten, de mobiele telefoon en de smartphone. In elk van deze voorbeelden zag een groot gedeelte van de Nederlanders de meerwaarde niet, totdat ze het voor zich zagen werken. Een wereld zonder deze diensten en producten kunnen we ons inmiddels al niet meer voorstellen.

Daarbij is het wel handig om rekening te houden met de huidige negatieve houding ten aanzien van data deling. In de Trendmonitor Vermogen schetsten we een goed beeld van welke hordes er genomen moeten worden om nieuwe financiële diensten tot een succes te maken, maar in mijn ogen is de huidige perceptie geen signaal dat deze 44 partijen kansloos zijn in Nederland. Zeker niet als we kijken naar landen waar het voor consumenten en bedrijven al langer mogelijk is om hun betaalgegevens te delen, om zo gebruik te maken van slimme, nieuwe diensten.

Het Verenigd Koninkrijk geeft hoop

Ondanks lage interesse en bereidheid tot data deling is er wel hoop voor aanbieders van PSD2-diensten. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft namelijk begin 2018 ‘Open Banking’ geïntroduceerd, wat soortgelijke mogelijkheden biedt als PSD2. Open Banking is een vergelijkbare regeling als PSD2 en heeft in het VK veel stof doen opwaaien. Het banklandschap is niet alleen concurrerender geworden omdat consumenten veel makkelijker kunnen switchen. Andere, snellere partijen lanceerden in 2018 diensten die voorheen verleend mochten worden door een select groepje. Diensten rondom o.a. financieel beheer (Yolt, Money Dashboard, Chip), hypotheken (Trussle, Molo),  beleggen (Wealthsimple), sparen (Plum) en lenen (Credit Kudos) winnen allen steeds meer klanten. Zo is het gebruik van Open Banking diensten tussen medio 2018 en medio 2019 gestegen van 1,9 miljoen keer naar ruim 60 miljoen keer per maand.

Appels met peren

Ik hoor je nu denken: in hoeverre is het gedrag van Britten rondom Open Banking nu representatief voor ons nuchtere Nederlanders. Wij zijn veel meer op onze veiligheid en privacy gesteld. Dat klopt, de gemiddelde Nederlander zegt nogal op hun privacy en (data-)veiligheid gesteld te zijn. Toch blijkt dit in de wereld van online shoppen niet het geval. Slechts 46% van Nederlandse online shoppers vindt veiligheid het belangrijkste tijdens het shoppen, terwijl dat geldt voor 55% van de Britten. In bepaalde gevallen zijn wij Nederlanders dus juist minder gericht op veiligheid . Het onderzoek van GoCardless, ‘Security vs. convenience in the payment experience’ laat zien dat de helft van Nederlandse consumenten ‘snelheid en betaalgemak’ dé belangrijkste factor is bij online aankopen. Laat veel PSD2-diensten nou net gericht zijn op het verhogen van snelheid en gemak, en laat GoCardless nu net een van die 44 partijen zijn die niet kan wachten totdat het september is.

Bronnen: EY VODW trendmonitor vermogen (link), Emerce (link)

Trendmonitor vermogen

Op zoek naar inzichten in de trends rond het vermogen van Nederlandse huishoudens?

Ontdek de Trendmonitor

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter