Aandacht rondom negatieve spaarrente benutten om het gesprek met klanten aan te gaan

Astrid Geerlings
24 feb 2020

In de laatste cijfers van de Trendmonitor Vermogen zien we dat een groot deel van de huishoudens, 71%, van plan is hun spaargedrag te veranderen als de rente negatief wordt. De populairste alternatieven zijn het wisselen van bank, het thuis bewaren van geld en het aflossen van de hypotheek. Ook zijn huishoudens gevoelig voor alternatieven bij een lage spaarrente. Toch spaart nog steeds meer dan driekwart van de huishoudens.

Lage spaarrente vooral invloed op jongere huishoudens

De lage spaarrente maakt vooral jonge huishoudens (25-45 jaar) onrustig: 22% overweegt binnen 12 maanden van bank te wisselen en 34% zegt beleggen hierdoor steeds aantrekkelijker te vinden. Oudere huishoudens (65+) zijn minder gevoelig voor de lage rente: slechts 5% overweegt te switchen en 17% voelt de aantrekkingskracht van beleggen.

Voorlopig blijven jonge huishoudens in elk geval fantieke spaarders

Ondanks de grote bereidheid onder jonge huishoudens om alternatieven voor hun spaarrekening te overwegen, zijn zij degene die zowel het vaakst sparen (85% tegenover 78% voor de overige huishoudens) als maandelijks het hoogste bedrag opzij zetten (31% spaart € 400,- of meer, tegenover 21% voor de overige huishoudens). De redenen hiervoor zijn onder jonge huishoudens heel divers. De top drie is de studie van kinderen, een woning en een andere grote aankoop.

Percentage beleggende huishoudens stijgt niet

40% van de huishoudens gelooft dat beleggen op de lange termijn meer rendement oplevert dan sparen. Maar de adoptie blijft nog achter. Slechts een klein deel van de Nederlandse huishoudens belegt (21%).

Uitdaging: klanten verleiden tot andere keuzes voor vermogensbouw

Vooral jonge huishoudens zijn steeds enthousiaster over beleggen en worden zo een steeds aantrekkelijkere groep. De voornaamste redenen om nu nog niet te beleggen, zijn dat ze er geen verstand van hebben of de risico’s onaantrekkelijk vinden. Voor financiële dienstverleners ligt er dus een uitdaging om de perceptie op risico’s van beleggen en de hoeveelheid kennis je er voor nodig hebt te veranderen en ze aan het beleggen te krijgen.

Lees hier de eerdere blog die Astrid schreef over dit onderwerp.

Trendmonitor vermogen

Op zoek naar inzichten in de trends rond het vermogen van Nederlandse huishoudens?

Ontdek de Trendmonitor

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter