Waarom de online strategie van WNF zo succesvol is

EY VODW
11 mrt 2015

De manier waarop mensen willen bijdragen aan de natuur verandert. "Er zijn mensen die gewoon geld willen doneren, maar ook mensen die juist in actie willen komen", aldus CMO van het Wereld Natuur Fonds Jos de Wit.

"Twintig jaar geleden behandelden we iedereen op dezelfde manier. Nu differentieert WNF steeds meer in haar proposities om in te spelen op de wensen en behoeften van donateurs." Daarom ontwikkelde WNF met nieuwe proposities, zoals een online crowdfunding actie om geld in te zamelen voor eco-drones in Nepal. Hun gedegen online strategie leidt onder andere tot cocreatie met hun social media volgers. Met prachtige resultaten als gevolg.

Nieuwe proposities voor donateurs

Tegemoetkomen aan de veranderende behoefte van consumenten staat bij WNF hoog in het vaandel. “Veel mensen willen bijdragen aan het beschermen van de natuur. De manier waarop varieert”, verklaart Jos. “De een geeft zijn tijd, de ander zijn expertise. Er zijn mensen die gewoon geld doneren, maar ook mensen die juist een sportieve prestatie willen leveren of oude mobieltjes willen inzamelen.”

Deze ontwikkelingen dwingen WNF creatief te zijn in het ontwikkelen van nieuwe proposities. “Twintig jaar geleden waren er twee opties: je sloot een machtiging af tot wederopzegging of betaalde met een acceptgiro. Er is nog steeds een grote groep donateurs die ons al jarenlang op deze manier steunt. De steun van deze mensen waarderen we enorm! Daarnaast differentiëren we steeds meer in proposities om aan te sluiten bij interesses en de omgeving van mensen. Het belangrijkste voor WNF is om te ontdekken wat jouw driver is om te doneren. Vervolgens kijken we via welk kanaal we het beste met een bepaald type donateur in contact kunnen komen”, concludeert Jos.

 

Online strategie en cocreatie met social media volgers

Inmiddels loopt meer dan 25 procent van het contact met (potentiële) donateurs via social media. Daarom ontwikkelde WNF een gedegen online strategie op basis van drie pijlers: content, contact en conversie. WNF communiceert consistent over bepaalde thema's en toetst ieder type content aan deze thema's. Daarnaast haken zij veel in op nationale gebeurtenissen of trending topics in de media, zoals de blauwe vinkjes van What's app. Hiervoor houden ze een uitgebreide content kalender bij.

 

Bovendien nodigt WNF hun social media volgers zes keer per jaar uit voor een cocreatie evenement. “Tijdens zo’n evenement stellen wij ons open voor onze volgers en raken zij meer verbonden met WNF, doordat we samen nieuwe ideeën bedenken”, aldus Jos. “Een tijdje geleden wilden we koraalherstel steunen in Belize. Als donateur kon je een stukje koraal kopen, wat WNF kweekte en op een beschadigd rif plaatste. Zo kon het koraalrif zich herstellen.” WNF legde dit idee neer bij hun volgers neer. “Ze kwamen met ideeën om onze website grondig aan te passen en leverden allerlei nieuwe teksten aan, die we ook echt gebruikten. Ook stelden volgers hun netwerk van duikers open. Er ontstond een echte samenwerking met de mensen die we leerden kennen via social media en de mensen hier op kantoor. Onze volgers zijn dus mede verantwoordelijk voor het grote succes van deze campagne, waarvoor de doelstellingen ruimschoots behaald zijn.”

Online crowdfunding voor eco-drones

WNF experimenteert volop met ‘nieuwe’ verdienmodellen, zoals online crowdfunding. Jos legt mij de spelregels uit: “Het moeten superconcrete activiteiten zijn die geen vijf ton kosten. De financiële ambitie moet behapbaar zijn. Onze Facebook-vrienden hebben bijvoorbeeld geholpen met geld inzamelen om twee eco-drones te kopen. Deze eco-drones vliegen nu over een gebied in Nepal als bewaking voor bedreigde neushoorns".

"Naast concrete activiteiten moet je bij online crowdfunding mensen actief betrekken bij de oplossing. We passen daar onze communicatie op aan. Mensen ontvingen bijvoorbeeld een bericht over de eerste testvlucht van de drones en de instructies die onze rangers kregen voordat ze met de drones gingen werken. Mensen zien waar hun geld naartoe gaat en wat de impact is", aldus Jos.

"Mensen op basis van hun belangstelling actief betrekken bij de oplossing is de toekomst van onze proposities"

Wat kun je hier als CMO van leren?

WNF is natuurlijk een ontzettend 'likeable' merk en heeft mede daarom in de afgelopen jaren een grote schare betrokken volgers opgebouwd. Maar vooral door goed te luisteren naar de behoeftes van hun donateurs en hen letterlijk 'in huis te halen' om te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe proposities, maakt de online strategie van WNF zo succesvol. Door zichzelf transparant op te stellen en echt zichtbaar te maken wat WNF doet met de investering van hun donateurs, creëren ze nog meer loyaliteit. "Mensen op basis van hun belangstelling actief betrekken bij de oplossing is voor mij dan ook de toekomst van onze proposities”, sluit Jos af.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter