Waarom marketing een boardroom issue is

Maton Sonnemans
15 jan 2014

Voor VODW is het jaar 2014 goed van start gegaan. We zien sinds afgelopen zomer dat grote ondernemingen, na ongeveer zeven jaar focus op besparen, nu ook weer echt aandacht krijgen voor innovatie en klantgerichte groei. We merken dit duidelijk in de gesprekken met onze relaties. Voor de meeste boardrooms is het wel weer even wennen om met elkaar te praten over marketing. Het is ook echt een stuk complexer geworden dan in de goede ouwe tijd. Hiervoor zijn drie belangrijke redenen aan te wijzen.

1.  Marketing dient de belangen van bedrijf, klant én maatschappij

Marketing anno 2014 is een balanceer act waarin de belangen van de klant, die van de onderneming zelf én die van de maatschappij gediend moeten worden. En dat is best een hele kunst met alle risico’s van dien. Als onderneming wil je niet in het nieuws komen omdat je het niet zo nauw neemt met de belangen van klant of maatschappij. Je zou ook kunnen zeggen dat het marketingvak daarmee ook een stuk relevanter en interessanter is geworden.

2. Marketing moet een hoger rendement op elke geïnvesteerde euro realiseren

Marketing anno 2014 kan het zich niet meer permitteren slordig of kwistig te zijn met de financiële uitgaven. Overall staan de budgetten onder druk en tegelijkertijd is er meer ‘marketingperformance’ nodig om de klanten te verleiden. Marketing moet meer output leveren voor minder geld. Dat vraagt zowel om inzicht in de cijfers als om creatieve oplossingen in de marketingmix. Want de zelfde dingen doen als vroeger, maar dan met minder geld is geen recept voor autonome groei…

3. Marketing moet technologie en nieuwe werkwijzen begrijpen en toepassen

Last but not least zorgt technologie voor een nieuwe dimensie bij marketing anno 2014. Niet alleen zijn Big Data en Digital onderwerpen waar de marketeer van nu in thuis moet zijn. Ook werkwijzen uit de wereld van technologie zoals agile scrum, het op de markt brengen van beta versies en open source vormen hele nieuwe paradigma's voor de marketingorganisatie. De marketingorganisatie die niet alleen de markt moet inspireren, maar ook intern de aanjager moet zijn voor verandering en vernieuwing.

Al met al is marketing er niet gemakkelijk op geworden en wel relevanter. Eens te meer een reden voor de boardrooms om het onderwerp op de agenda te zetten. Wat is in uw organisatie de huidige en gewenste toegevoegde waarde en rol van marketing? Veel succes en plezier in 2014!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter