Waarom open API’s en open data-architecturen de toekomst hebben

Michael Klazema
27 jan 2017

We leven in een wereld waarin alle ontwikkelingen steeds sneller gaan. Organisaties kampen echter met een gebrek aan ontwikkelaars om zelf mee te gaan in deze versnelling qua innovatie. De oplossing hiervoor is gebruik te maken van ontwikkelingen en ontwikkelaars van buiten de eigen organisatie. Dit kan op twee manieren: als eerste kun je ontwikkelaars van buiten de organisatie mee laten bouwen aan additionele functionaliteit van jouw product en als tweede door zelf gebruik te maken van open API’s. Dit doe je door open ’API’s te ontwikkelen waar externe ontwikkelaars op kunnen innoveren met mogelijkheden waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Transavia bijvoorbeeld stelt zijn vluchtinformatie beschikbaar aan derden, inclusief de mogelijkheid tickets te boeken via het affiliate programma. Dit heeft al tot een aantal innovaties geleid voor het zoeken en boeken van vluchten, zoals het boeken van vluchten op basis van de verwachte weersvoorspelling.


Out-of-the-box technologie versimpelt gehele marketing stack

Naast het open stellen van je eigen API’s voor gebruik door derden, kun je natuurlijk zelf ook gebruik maken van functionaliteit van anderen. De laatste jaren is er een keur aan tools en applicaties ontstaan die (eenvoudig) zijn te integreren binnen je Marketing Technologie stack. Door gebruik te maken van cloud technologie zijn de oplossingen vaak schaalbaar en betaal je naar gelang het gebruik van functionaliteit en aantal klanten/gebruikers. Door de rijkheid aan API’s waar tools als Intercom, MailChimp of HubSpot out-of-the-box mee komen vergt het weinig technische kennis om deze te integreren. Door gebruik te maken van middleware oplossingen zoals Zapier, Mulesoft of Informatica wordt het integreren nog verder vereenvoudigd. Hiermee wordt de IT organisatie verder ontlast en kan er sneller geïnnoveerd en geëxperimenteerd worden met nieuwe Marketing Technologie.

null

Voorbeeld van een Marketing Technologie stack met verscheidene tools. Bron: ChiefMarTec.com

Ontwikkel-complexiteit verschuift van intern naar extern

Binnen de traditionele data architectuur is de complexiteit voornamelijk intern gericht. Het gaat immers om de afstemming tussen de eigen ontwikkelaars, welke opdeling wordt er gemaakt qua buildingblock en hoe zijn deze onderling verbonden. Daarnaast is het natuurlijk van groot belang hoe om te gaan met versie beheer en documentatie, zeker intern is dat vaak een ondergeschoven kindje. Door gebruik te maken van externe componenten, die vaak goed gedocumenteerd zijn en een geharde API hebben is de complexiteit op dat vlak minder. Er komt echter een andere complexiteit voor terug, de integratie complexiteit. Elke component die geïntegreerd wordt is door een andere organisatie gemaakt, vaak dus met elk een ander datamodel dat onderliggend is voor de functionaliteit. Bij elke nieuwe integratie moet dus gekeken worden of deze goed aansluit binnen de bestaande data-architectuur of dat er wellicht een beter alternatief is qua externe component. Het gebruik van middleware vereenvoudigd de integratie, maar er blijft aandacht nodig om de integratie complexiteit te managen.

null

Bron: ChiefMarTec.com

Afhankelijk van je organisatie zal je moeten kiezen welke complexiteit het beste bij je past. Zeker voor kleine organisaties en organisaties zonder veel legacy raad ik aan gebruik te maken van open API’s, want de integratie complexiteit weegt niet op tegen de snelheid van innovatie.


Meer lezen over deze trend?

De afgelopen maanden hebben we een verzameling artikelen gecureerd die indicatief en inspirerend zijn voor deze trend naar open architecturen en het verbinden van de verschillende componenten via API’s.

The State of Marketing Technology 2017 (hint best-of-breed is big)
Marketeers worden steeds meer technology savvy. Het integreren van verschillende tools en technologies om de optimale klant ervaring te bieden komt steeds vaker voor.

10 MarTech Experts Decipher the Future of E-mail and Marketing Automation
Marketing Automation en e-mailsystemen gaan steeds meer gebruik maken van open API’s voor het delen van data om zo de meeste impact te maken op de customer journey.

2017 and beyond: 150+ technologie gedreven ontwikkelingen
Er zijn veel trends binnen de technologie voor 2017 en verder. Van API’s tot hologrammen en FOBO (Fear of Being Offline).

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter