Wat kan jouw organisatie met AI, chatbots en conversational experiences?

EY VODW
12 feb 2017

AI, chatbots, conversational experiences… al deze ontwikkelingen kunnen duizelingwekkend overkomen. Wat is het belangrijkst? Waar moet je beginnen? Misschien ben je geneigd al deze topics ‘op de plank’ te laten liggen totdat het echt duidelijk is wat je ermee kunt, of totdat je ziet dat een concurrent iets heel gaafs heeft gedaan wat jij ook wilt. Dan ben je echter te laat… in deze blog help ik je een handje om door de bomen het bos te zien zodat jij kunt bepalen wat voor jouw organisatie het meest interessant is om op te pakken.

Data als brandstof, technologie als tool, betere interactie als resultaat

Als bedrijf is de interactie met je klant het allerbelangrijkst. Vanuit goede interactie volgt sales of in elk geval tevreden klanten en prospects. Alle bovengenoemde nieuwe technologieën maken deze interactie beter, makkelijker en efficiënter (althans, dat is het uitgangspunt).

Een versimpelde weergave geeft het verschil aan tussen AI en conversational experiences:

Hierin betreft ‘data’ alle productinformatie, FAQ’s, klantinformatie, voorraadinformatie etc. De technologie zorgt ervoor dat deze data wordt gebruikt en verwerkt tot nuttige input voor de interactie. In de technologielaag gebeurt ‘the magic’: hier zorgt AI ervoor dat de informatieverwerking niet meer handmatig, maar automatisch gebeurd. Naast ‘automatisch’ is er ook sprake van een zelf-lerend en zelf-verbeterend mechanisme waardoor the magic steeds sneller, slimmer en beter wordt. Ook andere interpretatie technieken zoals algoritmes en natural language processing vinden in deze schil plaats.

Conversational experiences als dé manier voor klantinteractie in 2017

Conversational experiences (waaronder chatbots) zijn de buitenste laag, de interactie, die de ontsluiting naar de consument mogelijk maken. Hier wordt geïnnoveerd op de manier waarop bedrijven met klanten communiceren en informatie uitwisselen. Ook spraakcommando’s, zoals interactie via Siri, valt hieronder. Conversational experiences gaan het ‘tappen’ en ‘swipen’ vervangen omdat het een nóg natuurlijker manier van communiceren is.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op deze thema’s? Op ons blog From VODW with Love bespraken we onder andere:

Ben je benieuwd welke kansen er binnen jouw organisatie zijn op het gebied van AI en conversational experiences? Of heb je zin in een goede brainstorm? Wij horen graag van je!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter