Werelddominantie voor de Big Techs?

Filip Lacor
01 nov 2018

Op 11 oktober j.l. was EY VODW op Emerce eDay en organiseerden wij hier de Boardroom Sessies. Samen met ruim 50 business leaders hebben we interessante discussies gehad over Big Techs en hoe je daarmee om kunt gaan als Nederlands bedrijf.

Het bedrijf iZettle presenteert in een nieuwe commercial een scenario waar een Big Tech genaamd Giant Corp overal, maar dan ook écht overal aanwezig is. Niet geheel toevallig lijkt het logo van Giant Corp verdacht veel op Amazons logo. In deze commercial heeft Billie haar eigen pittoreske lokale bakkertje dat weggeconcurreerd wordt door Giant Corp met volledig geautomatiseerde warehouses, 500 verzendingen per seconde en drones die de mega populaire single-flavour cupcakes leveren. Een meisje dat vol bewondering door het raam naar de ambachtelijke creaties van Billie kijkt, wordt snel weggetrokken door haar moeder. Billies moed zakt haar in de schoenen. Uiteindelijk komt het meisje terug naar het bakkerij om toch Billies cupcake te kopen. ‘Join the resistance. Shop local’, is de afsluiter en daarmee de boodschap van de commercial. Is de situatie die wordt geschetst door iZettle onze toekomst? En hoe kun je als bedrijf omgaan met de dominerende positie die een Big Tech als Giant Corp inneemt?

 

 

Wie zijn de Big Techs en hoe groot zijn ze?

In de commercial wordt uiteraard geduid op de krachten van de Big Techs waar bijna iedereen, maar ook elke organisatie, mee te maken heeft of krijgt. De top Amerikaanse Big Techs zullen voor de meesten wel bekend zijn: Google, Apple, Facebook en Amazon, oftewel GAFA. Maar minder bekend is de veel sneller groeiende Chinese ‘tegenhanger’ BAT, bestaande uit Baidu, Alibaba en Tencent. BAT in een notendop

 • Baidu – de ‘Google’ van China. Is verantwoordelijk voor 76% van de Chinese ‘search’ market en heeft een kleine 150 miljoen dagelijkse gebruikers van de app. Baidu investeert veel in A.I. en zelfrijdende auto’s. Om dit te doen hebben zij onderzoekscentra opgericht in Silicon Valley, Seattle en Beijing.
 • Alibaba – de ‘Amazon’ van China. Investeert in een globaal logistiek netwerk. Op dit moment wordt er een distributiecentrum in Luik (BE) gebouwd om zo gemakkelijk de Europese markt te kunnen bedienen. Alibaba is recordhouder van de allergrootste IPO allertijden van
  $ 21,8 miljard.
 • Tencent – de ‘Facebook+’ van China. Tencent is de ontwikkelaar van WeChat (Weixin): een Zwitsers zakmes, oftewel de alles-in-één app. Denk aan een combinatie van Facebook, WhatsApp, Uber (Eats), YouTube, Candy Crush, Tinder, Amazon en véél meer. De app heeft meer dan één miljard maandelijkse gebruikers!

big-techsFiguur 1: Marktwaarde van GAFA in miljarden. Dit is een slide uit de presentatie van EY VODW tijdens Emerce eDay. Download hier de hele presentatie.

 

GAFA en BAT zijn het resultaat van de opkomst van het internet en groeien hard. Hoe hard? Amazon is nu verantwoordelijk voor bijna 50% van de e-commerce omzet in de VS. Daarentegen is Alibaba’s online sales groter dan die van Walmart, eBay en Amazon bij elkaar. Dit uiteraard door de grote thuismarkt van Alibaba. Daarnaast hebben deze partijen enorme marktwaardes, waarvan die van Apple en Amazon de $1 biljoen grens overschreden hebben.

Zij investeren veel in technologie zoals betalingsdiensten, hardware, robotisering en A.I.. Daarbij stappen deze Big Techs gemakkelijk in nieuwe markten en kunnen zij snel marktaandeel veroveren van de gevestigde orde. Neem als voorbeeld Amazon’s Prime Video, een digitale streamingdienst die de concurrentie aangaat met Netflix. Maar ook Google die de aanval ingezet heeft op Spotify en Apple Music door de lancering van Youtube Music. In beide voorbeelden worden zeer grote wereldwijde spelers beconcurreerd, laat staan wat zij kunnen bewerkstellingen tegen kleinere (Nederlandse) spelers.

 

Big Tech survival strategieën

Tijdens Emerce eDay bogen we ons over de vraag hoe Nederlandse bedrijven met de snel groter wordende GAFA en BAT om kunnen gaan. Hieronder de zes besproken survival strategieën om de Big Techs te overleven.

 • Werk samen met de Big Techs en verkoop je diensten of producten via hen. Zoals Monoprix in Parijs doet samen met Amazon.
 • Bied relevante producten aan die niet per se van jou zijn. Probeer hiermee een interface te worden waarachter aanbod geaggregeerd wordt richting bestaande en potentiële nieuwe klanten.
 • Zet maximaal in op personalisatie en de ultieme klantbeleving. Essentieel is het verzamelen van (de juiste) data om personalisatie te bewerkstelligen. Hierbij spelen sympathie en emotie een belangrijke rol.
 • Trek het online kanaal door naar het fysieke (of visa versa), zoals Coolblue met zijn zes échte winkels. Deze combinatie van online en offline is heel sterk, zoals ook het ‘new retail’ concept van Alibaba illustreert voor retailers.
 • Focus op privacy en transparantie en differentieer je daarmee van de Big Techs die het doorgaans niet zo nauw nemen met de privacy van hun gebruikers.
 • Zet (lokale) communities op (ook met fysieke locaties) om dichter bij de klant te komen zoals Petfood doet. Deze online dierenspeciaalzaak biedt haar klanten naast het huidige assortiment, ook kennis en extra opleidingen aan over opvoeding en hoe om te gaan met dieren.

Duidelijk is in ieder geval dat de Big Techs reusachtig zijn en hard groeien. Door hun slagkracht en innovatief karakter breiden deze bedrijven uit naar voor hen nieuwe markten en continenten, wat voorheen bijna ondenkbaar was. Wat zal hun volgende stap zijn? Bereid je voor want de toekomst is al hier.

 

Wil je meer weten?

Download hier de Big Tech presentatie die EY VODW heeft gegeven tijdens Emerce eDay voor meer inzichten en voorbeelden.

Wil je verder met ons in gesprek over de beste Big Tech strategie voor jouw onderneming? Dat kan natuurlijk ook! Neem dan contact op met Patrick Ruijs van EY VODW.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter