Wonder '15: Digital transformers met lef en leiderschap

EY VODW
09 okt 2015

"A state of mind produced by something extraordinary". Dat is de definitie van Wonder. Tijdens Wonder '15, wat 8 oktober plaatsvond op Emerce eDay, lieten we ons onder andere inspireren door de digital transformers van ING, KPN en Startupbootcamp.

De komende weken komen de verschillende topics die we tijdens Wonder '15 bespraken langs op ons blog. Van de transformatie van ING, via investeren in extreem tevreden klanten door KPN, tot de lessen van startups. Voor nu alvast een korte impressie.

Lef en leiderschap nodig binnen corporates

Dagvoorzitter Jan Driessen vatte de centrale boodschap van de sessie samen in de volgende 140 tekens.

Ter inspiratie nodigden we onder andere Nick Jue, directievoorzitter ING, uit om te vertellen over de transformatie van ING. "Op het moment dat ik besefte dat het echt anders moest, was ik in Rio de Janeiro. We hadden al veel klantprocessen aangepast en veranderingen doorgevoerd, maar de time-to-market van nieuwe ideeën was nog steeds te lang", aldus Jue. De directievoorzitter bezocht verschillende partijen, zoals Zappos, Netflix en Spotify. "De belangrijkste les die ik leerde was werken vanuit een heldere visie. En alles opzij zetten om dat te bereiken."

Investeren in extreem tevreden klanten

Na Nick Jue kwam Jaap Postma, Executive VP Consumer Market KPN, het podium op. "Investeren in extreem tevreden klanten is een van de betere beschermingen tegen het geweld van nieuwe toetreders", vertelt Postma. En dat heeft niet alleen impact op het callcenter. KPN zoekt de samenwerking op met partijen zoals Spotify en Tesla. Zodat klanten een gratis Spotify abonnement bij hun contract krijgen. En 4G in hun Tesla.

 Ruimte creëren om te ondernemen

Wat kunnen corporates van startups leren? Dat is waar onze derde spreker Patrick de Zeeuw, Co-Founder van Startupbootcamp Global, verder op inging. Corporates hebben een sterk merk en grote klantgroepen. Mooie ingrediënten voor succes. "De cultuur binnen de meeste corporates is echter nog te risicomijdend", aldus de Zeeuw. "Creëer ruimte om te ondernemen. Belangrijk daarbij is dat je duidelijke afspraken maakt en commitment hebt vanuit de boardroom."

Daarnaast is de link met startups cruciaal. "Bij Philips halen we een aantal mooie initiatieven uit de organisatie en brengen die naar Startupbootcamp. Vervolgens ontwikkelen we deze ideeën en 'planten ze terug' in de organisatie. Dit is een van de manieren waarop startups en corporates elkaar kunnen versterken."

IT als enabler

Ook riepen we onze partners Microsoft, Adobe, Thunderhead en MetrixLab op het podium. "De mogelijkheden van technologie zijn groot. Er kan vaak veel meer dan je denkt", licht het expertpanel toe. "Daarnaast doen corporates vaak grote onderzoeksprojecten, maar moeten ze nog leren echt naar hun klanten te luisteren. Er ligt veel waardevolle data op straat", aldus MetrixLab.

Stay tuned!

Wonder is een inspiratienetwerk voor executives die de digitale transformatie in hun organisatie willen versnellen. De komende weken vertellen we meer over alle topics die tijdens Wonder '15 voorbij zijn gekomen, dus houd ons blog in de gaten!

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter