Zijn Nederlandse retailers kansloos tegen Amazon?

Sacha Ghurahoo
27 sep 2016

Amazon testte afgelopen week het bezorgen met drones. Ze ontwikkelden eerder al de dash-button om met één klik direct repeterende aankopen te bestellen. De spraak-herkennende ‘Echo’ zou hét hulpje in ieder huishouden moeten worden. Het is afwachten wanneer het steeds grotere, digital- en data-native Amazon de Nederlandse markt betreedt. Een reële bedreiging voor alle retailers in Nederland, maar zijn zij echt kansloos?

Deze vraag kwam afgelopen donderdag regelmatig aan bod op Shopping Today. Ook tijdens de expertgroep Digitale Transformatie, waar VODW samen met zo’n 15 experts uit verschillende retailbedrijven kennis deelt, komt Amazon veel aan bod. Door onder andere de ervaring van Amazon op digitaal en technologisch vlak, de vele innovaties, internationale klantenbase en een steeds breder assortiment, vreest vrijwel ieder bedrijf inmiddels voor haar komst.

Maar zijn Nederlandse retailers echt kansloos? Is het nu slechts een kwestie van afwachten en hopen dat het nog even duurt? De conclusie tijdens Shopping Today was gelukkig hoopvol. Zo bewees online supermarkt Picnic, dat je als ‘new kid on the block’ met een lokaal initiatief binnen een jaar winstgevend kan zijn (in pilotstad Amersfoort). De oprichters zagen een opportunity, lieten zich inspireren door branche-vreemde en buitenlandse successen en zochten continu de dialoog op met hun eindgebruikers. Inmiddels kan de rest van Nederland niet wachten op de leuke wagentjes van de goedkope online ‘buurtsuper’. Ook het Duitse Just Spices gaf hoop. Onder andere door hun slimme kookhelpdesk-service via WhatsApp groeide hun omzet in Duitsland zonder grote investeringen te doen. Het kruidenmerk breidt binnenkort ook naar Nederland uit.

Eén zekerheid: disruptie is on his way

Nederlandse retailers zijn dus niet kansloos tegen Amazon, mits ze maar in actie komen. De ontwikkelingen van Amazon en andere partijen gaan door en klantbehoeften veranderen. Het aantal mobiele aankopen is bijvoorbeeld 88% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Het aantal online aankopen van 65-plussers is vanaf 2008 vervijfvoudigd. Consumenten kijken 150 keer per dag op hun mobiel. Machine-learning, virtual reality, big data, 3d-printing, IoT, robots; al deze ontwikkelingen beïnvloeden de wereld en markten om ons heen.

Het lastige is alleen: welke van deze ontwikkelingen zetten echt door en welke nieuwe ontwikkelingen komen op? Wat voor impact hebben ze op jouw business, jouw klanten, jouw concurrenten? Vragen waar helaas niemand een echt zinnig antwoord op kan geven. Het enige wat we zeker weten, is dat ontwikkelingen exponentiele vormen aan nemen, en de wereld voor ieder bedrijf drastisch (disruptief!) blijft veranderen. Helaas zien we steeds vaker dat bedrijven niet genoeg meegaan in de digitale veranderingen die nodig zijn om te overleven. Zij bieden geen antwoord op de veranderende behoeften van consumenten, en verliezen het van nieuwe toetreders die dit wel doen.

Maar hoe zorg je er dan voor dat je wel voldoende meegaat? Als je niet weet welke kant het op gaat, waar moet je als bedrijf dan op inzetten?

Scenario’s ontwikkelen voor de toekomst

In onze expertgroep gebruiken we #scenarioplanning om mogelijke toekomstige scenario’s voor een bedrijf te schetsen. We discussiëren met elkaar over vragen als; hoe ziet de wereld er uit als drones of robots het werk grotendeels overnemen en er nieuwe data-gedreven business modellen ontstaan? Wat als pure players of start-ups de spelregels in jouw branche veranderen? Wat als klanten andere behoeften krijgen of hun behoeften worden ingevuld op een andere manier? En wat als Amazon een groot deel van je marktaandeel wegkaapt?

We hebben gemerkt dat scenarioplanning een goed middel is om bewust te worden van de vele mogelijke reële richtingen waarin het op kan gaan. Het idee is dat alle geschetste scenario’s zich kunnen voltrekken en je dus op allemaal voorbereid moet zijn.

Dit betekent dat je je flexibel in moet richten, klantinzichten en technologische ontwikkelingen nauw moet volgen en verschillende innovaties tegelijkertijd moet uitvoeren (niet op één paard wedden). Maar hoe pak je dat dan aan? Wat ga je morgen dan doen? Hoeveel procent van je tijd en je budget zet je in op welke innovaties? Deze en andere vragen gaan wij de komende weken met de expertgroep verder uitwerken. We werken naar een framework toe dat bedrijven handvatten geeft hoe digitale transformatie in te zetten in een veranderende wereld.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter