Ontdek de verhalen van de datatalents van VODW

video
tom_dark_thumbnail
Tom Piening
Class of 2017

‘Het is erg leuk om het uitrollen van zo’n grote campagne van dichtbij mee te maken.’

Na mijn studie zocht ik een plek waar ik mijn kennis in de praktijk kon brengen en uitbreiden. Toevallig kwam ik via via bij VODW en het Data Science Talent Program terecht. De combinatie van praktijk en theorie beviel me gelijk. Het introductieprogramma was een goede start voor de eerste opdracht en de vrijdagen bij VODW zijn ideaal om verdere kennis op te doen.

Grote campagnes

In mijn rol als Marketing Intelligence-specialist bij Univé nam ik deel aan het team dat verantwoordelijk is voor de groei van het bedrijf. Hieronder viel bijvoorbeeld de jaarlijkse zorgcampagne. We werkten hard om er een succes van te maken. Het was erg leuk om het uitrollen van zo’n grote campagne van dichtbij mee te maken.

Afwisseling

Verder variëren mijn werkzaamheden enorm. Selecties maken voor mailingen, het opstellen van een uitstroommodel, het scrapen van Facebook... Door die afwisseling leer je in korte tijd echt enorm veel.

jette_dark_thumbnail
Jette Mul
Class of 2017

‘Je zult je tijdens het programma niet snel vervelen.’

Toen mijn master Integrated Product Design aan de TU Delft bijna af was besloot ik het roer om te gooien. Ik ging op zoek naar een baan in een andere richting. Mijn passie voor data was er altijd al, maar ik had er nooit de volledige focus op gelegd.

Een goed gevoel

Ik had een goed gevoel bij het Data Science Talent Program, al toen ik de advertentie las. Het programma gaf me de kans me om te scholen tot data scientist en tegelijk meteen aan de slag te gaan voor grote bedrijven. De variatie van het interimwerk trok me enorm. Tijdens het programma doe je verschillende opdrachten, dus je zult je niet snel vervelen.

Kansen zoeken, campagnes opzetten

Mijn eerste klant was VodafoneZiggo. Als Marketing Database Analyst B2B was ik verantwoordelijk voor alle datastromen binnen mijn project. We sloten kleinzakelijke panden die nog geen snel internet hebben aan op het Ziggo-netwerk. We zochten met behulp van de data naar kansrijke gebieden en hebben vervolgens campagnes opgezet om zoveel mogelijk nieuwe klanten in één keer aan te kunnen sluiten.

Consultancy skills

Programmeren in SQL is wat ik het meeste doe. Omdat ik als contactpersoon en adviseur fungeer tussen de verschillende kanalen krijg ik ook veel kans om aan mijn consultancy skills te werken.

bob_dark_thumbnail-1
Bob de Ruijter
Class of 2016

‘Ik word niet gezien als tijdelijke kracht, maar ik ben echt onderdeel van het team.’

Ik ben medisch bioloog, maar ik merkte tijdens mijn studie al dat mijn passie ligt bij het omzetten van data naar informatie. Ik aarzelde daarom niet toen ik de vacature zag van het VODW Data Science Talent Program. De eerste weken stonden in het teken van het opdoen van programmeervaardigheden, analysetechnieken en presentatievaardigheden.

Meteen aan de slag

Daarna kon ik meteen bij een klant aan de slag! De combinatie data-analist/consultant zorgt voor veel dynamiek met afwisselend werk. Als interim krijg je daar een extra dimensie bij, omdat je bij de klant op locatie werkt.

Deel van het team

Bij mijn eerste opdrachtgever, Natuurmonumenten, voelde ik vanaf de eerste dag de betrokkenheid van het team Marketing Intelligence. Ik werd niet gezien als tijdelijke kracht, maar was echt onderdeel van het team. Het werk varieert van ad hoc analyses tot langdurige projecten. Zo werkte ik aan een project om de behoeften en motivaties van leden beter in kaart te brengen. Het mooiste aan deze opdracht was dat mijn analyses direct zijn opgepakt in de dagelijkse werkzaamheden van Natuurmonumenten.

kevin_dark_thumbnail
Kevin van Trigt
Class of 2017

‘Ik werk in een multidisciplinair team. Zo doe ik veel kennis op.’

Ik haal energie uit afwisseling en ik heb veel affiniteit met data. Dat merkte ik tijdens mijn studie Economie en Bedrijfseconomie in Rotterdam. Daarom was ik meteen enthousiast toen ik hoorde over het Data Science Talent Program van VODW.

Iedere opdracht is anders

Het werk is bij iedere opdrachtgever anders en je krijgt de mogelijkheid om echt het verschil te maken. Inzichten uit data bevestigen soms wat je al weet, maar veel vaker maak je voor je opdrachtgever een verdiepingsslag mogelijk. Zo kan die zijn klant nog beter begrijpen. Daar haal ik persoonlijk heel veel voldoening uit.

Veel impact

Mijn eerste opdracht was bij Oxxio als Marketing Intelligence Analist. De projecten die ik deed varieerden van kleinere analyses om het gedrag van klanten beter te begrijpen tot het daadwerkelijk bepalen van klantwaarde. Ik werkte in een multidisciplinair team en dat is heel interessant, omdat je daardoor veel kennis opdoet van andere disciplines. Tegelijkertijd bouwden anderen voort op mijn bevindingen. Zo hebben we als team veel impact gehad op de beslissingen die binnen het bedrijf genomen zijn.’

mara_dark_thumbnail-1
Mara Laboyrie
Class of 2017

‘Er gebeurt veel waaraan je ook als junior data analist meteen kunt bijdragen.’

Mijn interesse in marketing intelligence werd aangewakkerd tijdens mijn studie Econometrie aan de UvA. Ik ging op zoek naar een baan waarin ik data kon omzetten naar echte inzichten voor bedrijven. Bij VODW vond ik hiervoor de juiste plek in het Data Science Talent Program.

Skills verbeteren

De eerste weken volgden we trainingen om onze dataskills te verbeteren. We leerden vooral om data te vertalen naar bruikbare informatie. Vaak organiseerde VODW de trainingen intern, zodat iedereen de kans kreeg zijn collega’s te leren kennen.

Meteen bijdragen

Bij Albert Heijn Online heb ik het analytics-team versterkt. Ik ondersteunde de marketingafdeling van de bezorgservice met verschillende analyses en werkte ondertussen aan een voorspelmodel dat zorgt dat we beter konden inspelen op de vraag. Het was een leuke, leerzame en levendige omgeving. Er gebeurde veel waar ik ook als junior data analist meteen aan kon bijdragen.

Persoonlijke ontwikkeling

Elke vrijdag zijn we bij VODW in Leusden. Dan zijn er inhoudelijke trainingen, maken we cases en werken we aan onze persoonlijke ontwikkeling.

niels_dark_thumbnail-1
Niels Theunissen
Class of 2016

'Er zit genoeg uitdaging in dit programma en het is ontzettend inspirerend.'

Ik studeerde Technische Bestuurskunde & Management aan de TU Delft en liep mijn afstudeerstage bij Accenture. In die tijd ontdekte ik mijn passie voor de mix van empirisch data-onderzoek en consultancy. Toen ik van het VODW Data Science Talent Program hoorde, werd ik dus meteen enthousiast.

Brede skillset

Het programma geeft je de mogelijkheid om een hele brede skillset aan te leren en gebruiken. Van die-hard data-analyse tot softe consultancyskills. Zo zit er voor bijna iedereen genoeg uitdaging in dit programma.

Leren van samenwerking

Bij VGZ werkte ik als data scientist in verschillende multidisciplinaire teams. Ongelooflijk hoeveel je leert in die eerste paar maanden. Niet alleen op het gebied van data science, maar juist ook van de samenwerking met andere teams en disciplines. De projecten die ik deed varieerden. Ik heb een prijselasticiteitsmodel gemaakt, maar ook gewerkt aan callreductie door het vergroten van klantinzichten. Het meedraaien in een team met andere data scientists was ontzettend inspirerend.

VODW Data Science Talent worden?