3 valkuilen in een transformerende wereld

Beate van Dongen Crombags
24 feb 2017

Ieder mens heeft patronen. Je smartphone bekijken zodra de wekker gaat. De eerste kop koffie. Ook bedrijven hebben hun patronen. Vaste gewoontes. Het valt niet mee om deze los te laten. Dit geldt ook voor organisaties die een (digitale) transformatie doormaken en agile willen opereren, terwijl loslaten van bestaande patronen en werkwijzen noodzakelijk is om optimaal te profiteren van transformaties. Laten we eens kijken naar uw (digitale) transformatie.

Heeft u inmiddels multidisciplinaire agile teams aan de slag?

Mooi! Maar wat levert het uw organisatie op? Worden de beloften waargemaakt? In mijn dagelijkse praktijk zie ik dat organisaties ondanks alle doorgevoerde veranderingen vaak toch niet beter en sneller inspelen op marktveranderingen. Dat er onvoldoende innovatie plaatsvindt en het gewenste rendement achterblijft bij de verwachtingen. Ik zie drie valkuilen.

We kunnen de belofte van agile werken pas waarmaken als we het oude durven los te laten en het nieuwe omarmen.

Valkuilen

  1.  Agile teams werken veelal vanuit bestaande structuren met bestaande KPI’s. Ze opereren nog vanuit een ‘klassieke hark’ met dito targets. De teamleden worden daardoor niet gestuurd vanuit gezamenlijke doelen, maar door de targets van hun 3 valkuilen in een transformerende wereld individuele afdeling of baas. Dit leidt tot verschillende agenda’s en prioriteiten met een gebrek aan gezamenlijk commitment en focus als gevolg.
  2. Ook worden mensen uit agile teams gevraagd oude werkzaamheden en gewoonten te blijven voortzetten. Zo moeten ze bijvoorbeeld nog standaard rapportages en jaarplannen opleveren. De directie is hier immers aan gewend. Natuurlijk is het goed een beeld te hebben van de stip op de horizon waar je met elkaar naartoe werkt, maar de ritmiek van een jaarplan versus die van tweewekelijkse sprints waarin je telkens weer herprioriteert, zitten elkaar ook in de weg.
  3. Op de derde plaats zie ik dat agile teams interacteren met organisatieonderdelen die niet agile zijn. Een situatie die op zichzelf prima kan bestaan. Dit vereist echter wel afspraken over de manier waarop je met elkaar samenwerkt en die ontbreken nogal eens. Denk bijvoorbeeld aan agile teams die vanuit een commerciële afdeling werken aan het optimaliseren van klantreizen. Een deel van de verbeteringen hebben ze zelf in de hand, maar wezenlijke product- en/of proceswijzigingen vinden in het OPS/IT-domein van de organisatie plaats, waar met een andere kloksnelheid wordt gewerkt en prioritering vanuit andere criteria plaatsvindt. Het gevolg is dat de uiteindelijke klantbeleving suboptimaal is. Een gemiste kans.

Loslaten

Drie valkuilen die het gevolg zijn van vasthouden aan belemmerende patronen; vastgeroeste werkwijzen die ons in het verleden zekerheid, comfort en resultaat hebben gebracht, maar die nu in de weg zitten in een snel veranderende wereld van transformerende organisaties. We kunnen de belofte van agile werken pas waarmaken als we het oude durven los te laten en het nieuwe omarmen. Dus neem direct na het ontwaken eerst eens een moment voor bezinning, voordat u op uw smartphone kijkt en creëer hiermee ruimte voor de echte transformatie.

De column is op 14 februari 2017 ook gepubliceerd in het tijdschrift MarketingTribune.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter