5 lessen in digitale transformatie

Patrick Ruijs
15 okt 2015

Een digitale transformatie is niet eenvoudig. Zeker niet bij grote ondernemingen die al tientallen jaren succesvol in de markt opereren. Collectieve kennis ‘hoe te handelen’ leidt tot ingesleten werkpatronen die niet meer aansluiten op de eisen die de consument en markt in 2020 aan de onderneming zullen stellen. Tegelijkertijd verwacht en wil juist dezelfde consument dat deze grote ondernemingen meegroeien met de ontwikkelingen.

Leiders van grote ondernemingen leven in een uitdagende tijd. Nieuwe startups betreden de markt, de consument verwacht steeds meer service, digitale kanalen en smartphones zetten het totale distributielandschap op zijn kop. Om nog maar niet te spreken van ‘big data’ of ‘the internet of things’. Deze ontwikkelingen zijn al jaren aan de gang en feitelijk niets nieuws onder de zon. Wel nieuw is het feit dat deze ontwikkelingen volwassen zijn geworden en elkaar versterken. Dat betekent dat de veranderingen die we de komende jaren gaan meemaken groter zullen zijn en meer impact hebben.

Grote ondernemingen worden gedwongen dit spel mee te spelen. In tegenstelling tot wat sommige trendwatchers ons willen doen geloven, zijn wij ervan overtuigd dat grote ondernemingen een uitstekende uitgangssituatie hebben. Zij hebben de assets, de competenties en het netwerk om de markt blijvend vorm te geven. Maar ze moeten zich wel aanpassen aan de nieuwe spelregels. Zij zullen wel degelijk grote stappen moeten maken om tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van de consument anno 2020 en te kunnen inspelen op het veranderende concurrentielandschap. Om hier te komen, is een grote digitale transformatie nodig.

Prioriteiten op het gebied van digitale transformatie

Afgelopen week lieten we ons tijdens Wonder '15 inspireren door een aantal digital transformers van ING, KPN en Startupbootcamp. Zij vertelden onder andere hoe je als grote onderneming transformeert naar een nieuwe manier van werken, waarom je moet investeren in extreem tevreden klanten en hoe startups en corporates elkaar kunnen versterken. Daarnaast vroegen we de 100 business leaders in de zaal waar hun prioriteit ligt met betrekking tot digitale transformatie. 64% van de business leaders gaven aan te willen investeren in nieuwe competenties op het gebied van data en digital. Slechts 6% gaf aan hun klantprocessen 100% te willen digitaliseren. Waarom? "Omdat het vanuit klantperspectief niet altijd het meest wenselijk is", was een van de argumenten.

 

digitale-transformatie-prioriteit

 

De kunst van digitaal transformeren schuilt in het stellen van de juiste prioriteiten. Dit start bij een doordachte inschatting hoe groot de impact van verschillende trends zal zijn. In de praktijk zien we 5 best practices om digitale transformatie in je organisatie succesvol vorm te geven:

  1. Weet wat om je heen gebeurt.
  2. Bouw een kritisch beeld van de digitale volwassenheid van je eigen organisatie.
  3. Stop verbeelding in de digitale strategie: 'If you can dream it, you can make it'.
  4. Leiderschap is noodzakelijk in de 'ondertussenheid'.
  5. Wordt wendbaar en reduceer het risico met agility.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter