De 'Chief Marketing Technologist' als nieuwe steunpilaar van de CMO

Nienke Gruppelaar
08 aug 2014

Consumenten raken steeds meer gewend in één oogopslag relevante en gewenste informatie uit te filteren en de ongewenste massacommunicatie te negeren. Het is daarom moeilijk met klanten in contact te komen en te blijven, tenzij een onderneming echt relevant is met de juiste content op het juiste moment.

De vakantieperiode is aangebroken. Boeken al ingepakt of e-readers gevuld? Het moment om eindelijk die ene roman te lezen die al een tijd op het lijstje staat. Om vakkennis weer een beetje bij te spijkeren en met nieuwe inspiratie terug te keren.

Verplichte zomerkost is wat ons betreft het zomernummer van de Harvard Business Review met een special over de nieuwe marketingorganisatie en opkomst van de ‘Chief Marketing Technologist’. Een nieuwe functie die in steeds meer organisaties wordt ingevuld. Een cruciale rol voor het in lijn brengen van business doelen met technologische mogelijkheden.

In ons januari-issue bespraken we al dat ICT de drijvende factor achter marketing wordt. Met de toenemende technologische kracht en dus mogelijkheden, is het niet alleen meer ICT inspired marketing, maar ICT driven marketing. Zowel in het aantrekken van nieuwe klanten als in de totale dienstverlening aan klanten. Elk onderdeel van marketing, van merk, productontwikkeling, design van de klantexperience tot contentmarketing en marketing intelligence; alles wordt gestuurd door technologie. Gartner voorspelt dat de CMO in 2017 meer uitgeeft aan technologie dan zijn ICT collega. Kortom, redenen genoeg waarom een CMO een steunpilaar op het snijvlak van marketing en ICT nodig heeft.

Drie gebieden waar de 'Chief Marketing Technologist' de marketingafdeling bij kan ondersteunen

1. Meer grip op het vertalen van business doelen naar technologische requirements

We zien dat de vertaalslag van business naar techniek in de praktijk vaak lastig blijft. Dat de marketing- en ICT- afdeling een andere taal spreken, dat weten we wel. Maar we zien ook dat de vertaling van business wensen naar requirements te laat en op een te laag niveau in de organisatie plaatsvindt. Een Chief Marketing Technologist (CMT) kan eerder en op hoger niveau in de organisatie vanuit marketing sturing geven aan de ICT-kalender. Zodat marketing weer meer grip krijgt op de technologische randvoorwaarden voor het bereiken van haar doelstellingen.

2. Creëren toekomstvisie vanuit technologische mogelijkheden

Marketeers zijn getraind vanuit de klant te denken. Dat is natuurlijk ook heel goed. Alleen is de klant over het algemeen geen visionair die weet wat hij morgen nodig heeft. Daarom is het belangrijk ook vanuit de bril van de nieuwe technologische mogelijkheden te kijken. Een goede CMT helpt vooruit te kijken, marketeers te inspireren en uit te dagen met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van technologie. Om vervolgens gezamenlijk te bepalen waar je als organisatie op in wil springen.

3. Inzetten benodigde omslag van de marketingafdeling

Over het algemeen zien we dat marketingafdelingen nog behoorlijk traditioneel zijn ingericht. Marketing heeft zelf te weinig digital kennis in huis en haar agenda wordt daardoor te vaak gestuurd door ICT en externe partijen. Een CMT kan de marketingafdeling op sleeptouw nemen door de technologische kennis op een hoger niveau te brengen. Maar ook zijn ervaring met Agile ontwikkelmethoden als SCRUM zijn heel waardevol bij het organiseren van de marketingactiviteiten zelf. Dus start zo snel mogelijk met het werven van een iemand die de brug kan slaan tussen marketing en ICT op directieniveau. Anders loopt Marketing het risico de boot te missen.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter