De CMO summit: een blik op marketing in de toekomst

EY VODW
09 nov 2014

“Het liefst stuur ik jullie vanavond met een licht ongerust gevoel naar huis.” Zo opende Patrick Ruijs, managing partner bij VODW, onze jaarlijkse CMO summit. Deze besloten sessie vond plaats tijdens Emerce eDay met als doel om de CMO’s van vandaag aan het denken te zetten over marketing van morgen.

Want dat marketing een ingrijpende transformatie doormaakt, is overduidelijk.

"Marketing is rapidly becoming one of the most technology-dependent functions in business."
HBR, July-August 2014

Eduard de Wilde volgt met zijn visie op digitale transformatie. Hij besprak onder andere de impact van digitale trends op onze samenleving die gezamenlijk een perfecte digitale storm veroorzaken. Dit veroorzaakt disruptie in de markt en een gevecht om de aandacht van de consument.

E-commerce werkt niet in China

Maar disruptie vindt niet alleen plaats in Europa en Amerika. Ook China ontkomt er niet aan. Porter Erisman deelt zijn verhaal uit de praktijk met ons. Hij werkte bijna tien jaar als VP bij alibaba.com en Alibaba Groep. “E-commerce will never work here”, riepen de Chinezen in 1999. 1% van de populatie heeft internet, niemand gebruikt creditcards, het logistieke systeem is matig... Bovendien werkt het niet in de Chinese cultuur, want Chinezen vertrouwen geen onbekenden, dus al helemaal geen online verkopers. Jack Ma, een van de oprichters van Alibaba, liet zich niet ontmoedigen door deze bezwaren.


 

“Ebay is a shark in the ocean,  Alibaba is a Crocodile in the Yangtze River. If we fight in the ocean, we’ll lose.  But if we fight in the river, we’ll win.” Jack Ma

Jack Ma doelt met bovenstaande uitspraak op het concurrentievoordeel van Alibaba ten opzichte van eBay in hun regionale markt. Dit resulteerde in taobao.com (vertaald: treasure seeker), de online marktplaats waarmee Alibaba eBay in China wist te verslaan.

Alibaba ontwikkelde verschillende platforms, waarmee zij razendsnel groeide in de internationale e-commerce markt. Het resultaat mag er zijn: Alibaba groep heeft inmiddels miljoenen gebruikers wereldwijd.

Kortom, een enerverende sessie met stof tot nadenken. Mijn belangrijkste learning? Digitale disruptie is geen illusie. Nieuwe business modellen doen hun intrede en nemen een (internationale) vlucht. Daar is Alibaba het sprekende voorbeeld van.

Wat ga jij vandaag nog doen om morgen de omslag naar digitaal te maken?

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter