De multidisciplinaire wijsheid van de toren van Babel

Beate van Dongen Crombags
15 mrt 2016

Ooit sprak iedereen dezelfde taal en besloot men samen een toren te bouwen tot aan de hemel. Toen God deze toren van Babel zag, concludeerde hij dat het niet goed was dat alle mensen één taal spraken. Hij zag namelijk waartoe ze in staat waren en zorgde ervoor dat er tijdens de bouw een spraakverwarring kwam. De bouwers spraken opeens allemaal een andere taal, konden niet langer samenwerken en de bouw van de toren werd gestaakt.

Ook binnen bedrijven spreken we vaak verschillende talen en hebben we de neiging om samen te werken met mensen die ‘onze’ taal spreken. Zo ontwikkelen we persoonlijke online omgevingen met een groep IT-specialisten, bedenken we een campagne met marketeers en laten we een app ontwikkelen door de digitale experts. Vaak zijn deze projecten niet goed op elkaar afgestemd en leveren niet de impact leveren die we zouden wensen.

"Ook wij zijn niet langer in staat het verschil te maken door puur te denken vanuit één vakgebied"

Daarom werken wij nu met vijf competentiegroepen binnen ons bureau: data scientists, business-strategen, creatieven, transformatiemanagers en marketingtechnologen. We vormen projectteams met mensen vanuit de verschillende competentiegebieden en dat geeft letterlijk en figuurlijk kleur aan onze projecten en aan de sfeer in het bedrijf. Superslimme dataspecialisten staan op vrijdag in de kroeg te borrelen met frivole creatieven en businessstrategen in hun power suits. Wij zien dat je door multidisciplinair samen te werken meer impact kunt maken en op een flexibele manier tot betere oplossingen voor de klant komt.

Volgens Wikipedia is een multidisciplinaire activiteit een activiteit, zoals bepaalde vormen van wetenschap en kunst, waarbij kennis vanuit meerdere disciplines gecombineerd wordt ingezet om de activiteit te voltooien. Dus vanuit verschillende disciplines met elkaar samenwerken en niet zoals we in ‘de oude wereld’ gewend waren eerst de data-analyses uitvoeren, daarna de strategie en het concept bedenken, vervolgens met het concept naar de creatieven gaan en de technische doorvertaling maken met de marketingtechnologen en dan de transformatiemanagers vragen de nieuwe strategie en het concept te implementeren.

Multidisciplinair betekent voor ons samen, gelijktijdig en met elkaar een vraagstuk aanpakken om te komen tot een onderscheidende en impactvolle klantoplossing, waarbij iedereen de eigen expertise inbrengt en als het ware een superheld vanuit zijn discipline is. Van deze superhelden verwachten we dat ze open staan voor de inbreng en gedachten van de andere superhelden om zo samen de strijd in de oorlog te voeren. Want dat de digitale transformatie ervoor heeft gezorgd dat het oorlog is, is wel duidelijk.

"Digitale transformatie heeft gezorgd dat het oorlog is. En wil je die winnen, dan moet je dat doen met een team van helden"

En dit vergt heel wat. Soms is het makkelijker met taalgenoten te werken, dan met andere bloedgroepen. Een creatief spreekt toch een andere taal dan een dataspecialist. Maar als we blijven hangen in ons eigen taaltje, dan ontstaat er geen echte impact. De toren van Babel komt er niet. We moeten dus werken met multidisciplinaire teams bestaande uit superhelden. Samen moeten zij werken aan een nieuwe gemeenschappelijke taal, om zo te bewijzen dat de geschiedenis ongelijk had en we wel degelijk een toren van Babel kunnen bouwen.

Deze column verscheen eerder in MarketingTribune.

Onze blogs direct in je mailbox?

Interessant? Laat een reactie achter